Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA DELS REIS A GATA ( i III ): De l'Auto al Misteri. De dos a quatre actes.

La tercera part del resum històric dels Reis arranca des de 1973, l’any que deixaven ahir quan es traslladava la festa, de la Placeta de Don Julián a l’Avinguda de la Pau.

Durant uns anys fins a les darreries de la dècada dels 80, l’Auto (així es deia en castellà) es representava en castellà. Sols dos actes: el Palau d’Herodes i la Cova de Betlem. Després passà a representar-se en valencià i l’autor amplia a quatre els actes. Passa a dir-se "Misteri dels Reis Mags".

A banda dels ja dits, s’afegix el Senat, amb la presència d’Octavi August i Herodes, i el poblat de Judea. Sols un any tingué que suspendre els actes, no així el repartiment de regals i joguets perquè els reis anaven amb "Mercedes". Aquestos dos nous actes es fan a la Plaça Nova però duren molt poc. Inclús un any es fa el poblat on estava la Casa Roja. El lloc no es l’adequat.

Finalment i durant alguns anys més seguits, el poblat i el Palau d’Herodes passen a instal·lar-se a l’Avinguda la Pau. Desapareix l’acte del Senat.

Enguany, 2011, per la crisi es suspén l’acte del poblat.

 

5 comentarios

CRONISTA DE GATA -

Contestant a "Anónimo":
Rosana el que va fer amb el comentari és aclarir-ho i molt detalladament, mai em va fer cap pregunta. Per tant, no és qüestió de "contestarle" com dius, per això m'estranyava el teu comentari.

Anónimo -

Contéstele a Rosana, por favor

Rosana -

Miquel, els papers del senat no eren massa complicats, comparats amb el de Herodes, no tenien cap canvi de estat animic, com té el Rei.
Es va suspendrer perque sen anaven a quasi 4 hores de teatros amb la gent rodant pel poble i varem tindrer que triar entre dedicar-nos sols a fer teatre o salvar el repartiment de regals, que estava perdent-se perque es feia massa tard, i, la decissio es fàcil, per que, com tots sabem és el repartiment de regals el vertader inici de la festa

CRONISTA DE GATA -

Hola, JJ. Supose els Reis t'hauran portat molts regals. Bé, anem a la qüestió. El Senat va tindre dificultats. Crec que es feia massa tard amb quatre actes. També, eren els papers difícils i Herodes havia d'estar al Senat i al Palau. AL final, es va suspendre. ¡¡Una llàstima!!.

JJ -

i és sap perque es va suspendre el senat?