Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DEMÀ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS. GATA TÉ LA SEUA CONGREGACIÓ DES DE 1887, la més antiga del poble.

DEMÀ ÉS LA FESTA DEL COR DE JESÚS. GATA TÉ LA SEUA CONGREGACIÓ DES DE 1887, la més antiga del poble.

Demà diumenge és la festa del Cor de Jesús. Dos celebracions hi haurà demà que van unides, perquè és basen en la figura i la imatge. Serà des de les 10 del matí el III Encontre Interdiocesà de l´Apostolat de l´Oració, que té la seu de la diòcesis valenciana a Gata, ja que és el seu secretari el Sr. Rector En Santiago Bohigues.

Però el blog del "Cronista de Gata" va més enllà i buscant a l´Arxiu Parroquial més història religiosa local hem trobat que la congregació del Sagrat Cor de Jesús de Gata és la més antiga i data del segle XIX.

A l´Arxiu Parroquial trobem els papers que atestigüen la seua antigüitat. La congregació té certificat del 18 d´agost de 1887. L´acompanya el seu reglament, del 4 de desembre de 1886. Es funda sent rector En Joan Martínez Blasco. El reglament va ser aprovat pel cardenal Monescillo en 18 d´agost de 1887.

Faig un extracte dels documents de l´Arxiu Parroquial:

"En el Palacio Arzobispal de Valencia día diez de Agosto de mil ochocientos ochenta y siete...Vista la instancia de D. Juan Martínez Blasco de la Iglesia de S. Miguel de Gata, solicitando se establezca en su Iglesia una Congregación bajo el título de Sagrado Corazón de Jesús, visto así mismo el Reglamento por que intenta regirse dicha Corporación...aprobamos cuantoa Nos corresponde y ha lugar en derecho la erección de la expresada Corporación y Reglamento...Así mismo S. Emma. Rvma. El Cardenal Arzobispo bendice tan benéfica institución y concede cien días de Indulgencia a todos los asociados y demás fieles que bien sea con sus limosnas o de cualquier otro modo contribuyan a los fines piadosos que se propone".

I signava: "Gobernador Eclesiástico, Sede Plena, Dr. Aureo Carrasco. Secretario Interino de Cámara y Gobierno, Don Juan Bautista Oliver. Cardenal. Arzobispo de Valencia, Emmo. Y Rvmo. Sr. Sr. D. Antolín Monescillo".

Encara hui perdura la confraria a Gata del Sagrat Cor de Jesús. Per això s´ha elegit aquesta data per a la celebració de l´Encontre.

Finalment, trobe altres dades sobre l´altar de la festa. L´actual altar lateral del Cor de Jesús, a l´igual que el d´enfront a l´església, el de la Inmaculada, van ser consagrats el 10 de juny de 1964, fa precisament ara 36 anys i dos dies.

Fotografia: Processó del Cor de Jesús, juny de 2008. 

 

0 comentarios