Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ARTICLES DESTACATS: Fotografia antiga nº 17 (publicació de l’1 de maig de 2010)

ARTICLES DESTACATS: Fotografia antiga nº 17 (publicació de l’1 de maig de 2010)

( PODEU FER MÉS GRAN LA FOTOGRAFIA, PUNXANT ACÍ)

Continuant amb la sèrie d’articles destacats, comence el record de maig de 2010. El primer dia publicava una altra fotografia antiga ja coneguda, però sempre interessant, la de la creu que després es plantaria dalt de les Alcolaes. Ací teniu el text d’aquell dia:

PUJADA DE LA CREU PELS JOVES DE GATA (1963)

Des de la Plaça de l´Església fins la muntanya d´Alcolaies, molt a prop on després va ser el Camp de Tir de Colom i ara és zona de vol dels avionets teledirigits, els joves de Gata van pujar d´aquesta manera com es veu a la fotografia la creu.  Era l´any 1963 i el motiu de posar la creu era que es celebrava l´arribada de la Missió dels Pares Franciscans a Gata. Al capdavant i pel mig podem reconéixer algunes cares, com la de Don Francisco Costa o més major, Fermín allà al fons a l´esquerra de la foto. Podeu anar mirant i descobrint caretes.

La monumental creu es veu davant de l´església. Es pot veure Ca la Datilera i tot el personal expectant. Al pas dels anys, la creu resistia allà dalt, darrere les escoles, fins que un temporal d´aigua i vent va acabar tombant-la a terra.

Comenta Jaume Costa, sobre la creu:

"Tenia 8 anys i m'en recorde com un ensomi, la creu la feren amb uns pins del pinar dels Felius. Els dies d'abans, el homes es feren unes torxes amb pals, un pot i fils de cotó remullats amb petroli per acompanyar la creu. Jo i ma mare vegerem la processó des de la terrassa de ma casa, com un seguit de llumetes pujava Alcalaies amunt fins el cim del costat del camp de tir de colom, on va romandre temps, fins que es corcà la creu. Allí pujavem el xiquets i ens balancejavem amb les cordes i ens penjaven d'ella. Les cordes van servir per plantar-la."

FONT: Foto propietat de Justo Signes. // Publicat al blog l’1-5-2010.

1 comentario

jaume costa -

Tenia 8 anys i m'en recorde com un ensomi, els la creu al fere amb uns pins del pinar dels Felius, els dies d'abans el homes, es feren unes torxes amb pals, un pot i fils de coto remullats amb pretroli per acompanyar la creu. Jo i ma mare vegerem la processor des de la terrassa de ma cassa, com un seguit de llumentes pujava Alcoalies a munt fint el cim del costat del camp de tir de colom, on va romandre temps, fins que es corca la creu, allí pujavem el xiquets i ens balamsejavem amb les cordes qui hi penjaven d'ella i que servirem per plantar-la.