Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

OBITUARIS

HA FALTAT DONYA PAQUITA LA MESTRA (Francisca Arabí Torres). D.E.P.

HA FALTAT DONYA PAQUITA LA MESTRA (Francisca Arabí Torres). D.E.P.

Donya Paquita la mestra (Francisca Arabí Torres) ens ha deixat als 89 anys. Recordem amb molta enyorança aquella dona tot bondat, molt bona mestra, que junt amb les també benvolgudes Donya Tonica, Donya María, Donya Teresa i Donya María Rosa (totes encara en vida), entre altres, feien junt als mestres assignats un plantell molt bó al recent estrenat Grup Escolar "Santíssim Crist" (1958). Donya Paquita donava les classes al pis de dalt, a la part de les xiques. En un document del BOE de l’11 d’octubre de 1955 trobem al Ministeri d’Educació, la relació de mestres que aproven les oposicions i entre elles apareix donya Paquita, com a supernumerària (per a cobrir vacants). Després ja ocuparia la plaça en propietat.

La capella ardent es trobarà al Vetlatori de Gata (junt a l’església) a partir de les 16:00 hores. La seua missa funeral serà demà dijous dia 5 d’octubre a les 17:00 hores. Des del blog, el meu condol als fills, Paca Mari i Antonio, i a la resta de familiars. DESCANSE EN PAU donya Paquita, la mestra de sempre, dells inicis del Grup Escolar.

FONT: Esquela i detalls fotos escolars d’arxiu.  

UN VÍDEO D'IMATGES RECORDA LA MISSA FUNERAL DEL METGE I EX-REGIDOR MATIES MONFORT MONFORT (DEP)

(ENLLAÇ AL VÍDEO: MATIES MONFORT I MONFORT: 30/08/1950 a 24/09/2023): https://www.youtube.com/watch?v=FD8tYdL7LdM)

Vull compartir el vídeo ple de ternura, de records, del comiat de Maties Monfort Monfort, fa dos dies. La missa funeral a l’església  parroquial de Gata de Gorgos i al so de la muixeranga que va acabar amb aplaudiments i amb el Cor Serrillàs cantant a la missa, ja que ell formava part. Paco Moncho va saber plasmar el sentir de la família, amics, veïnat. El seu bon amic, el sacerdot Vicente Berenguer Llopis oferint-li unes paraules a l’homilia, paraules sentindes de la bibliotecària Vicen Mulet recordant al Club de Lectura del que també formava part. De l’amic i company, alcalde de Gata, Josep Francesc Signes Costa.

Ara caldrà perpetuar la seua memòria i no oblidar que Maties estava amb tots i en tot. Adéu trist a un home bó. Descansa en pau, Maties.

El vídeo pujat a youtube per paco Moncho diu: "Un malaït 24 de setembre de 2023, el cor li va fallar al nostre benvolgut amic Maties Monfort i Monfort. Va morir fent el que més li agradava: senderisme. Eixe traicioner matí, Maties, com tots els diumenges, va eixir amb el Grup Espeleològic Gatense, esta vegada, a pujar el Montgó. I allí, el nostre pare el Montgó ens el va reclamar i se’l va quedar per sempre. No ens va quedar més remei que acomiadar-nos d’ell el dimarts 26 de setempre, a les 18h. a l’Esglèsia de Gata. Familars, amics i coneguts estem plens de tristesa i congoixa. Sols ens queden els seus record i el seu somriure etern."

FONT: Captura de pantalla del vídeo pujat a youtube per Paco Moncho.

ENS HA DEIXAT MATIES MONFORT MONFORT, GINECÒLEG I EXREGIDOR DE GATA. Ha mort d'infart, pujant el Montgó. Ultimava un llibre sobre el mestre Mulet, del que va adquirir la casa on va viure. Descanse en pau l'amic Maties

ENS HA DEIXAT MATIES MONFORT MONFORT, GINECÒLEG I EXREGIDOR DE GATA. Ha mort d'infart, pujant el Montgó. Ultimava un llibre sobre el mestre Mulet, del que va adquirir la casa on va viure. Descanse en pau l'amic Maties

La vida d’un poble segueix forjant-se de grans colps que marquen el devenir de la seua història. Gata no escapa a eixa característica. Aquest matí, pujant el Montgó en una de les tantes rutes naturals que a ell li agradava fer, el ginecòleg jubilat i exregidor de l’Ajuntament de Gata, MATIES MONFORT MONFORT, ha patit un infart i res s’ha pogut fer per la seua vida. Ens ha deixat Maties i amb ell s’en van molts projectes que tenia, com el llibre biogràfic que ultimava sobre el mestre Don José Mulet Borrell, del qual havia adquirit la que va ser casa del "Mestre Borrell" a la carretera.

A més, li agradava eixir i fer caminates pel terme amb el grup d’amics. Dijous mateix el vaig saludar a primeres hores del matí que anava a fer "el passeig matutí com em va comentar. Sempre al costat de la cultura, formava part de la Coral Serrillàs. A nivell personal i anecdòtic, era un gran tertulià. 

A nivell polític va començar molt prompte la seua trajectòria de regidor a l’Ajuntament de Gata de Gorgos, primer amb el Bloc Nacionalista Valencià, ara Compromís. Va formar part, inclús, d’anteriors equips del govern municipal. Entrava en la corporació municipal en el període 2003-2007 estant d’alcalde José Diego Mulet. Va continuar a la següent legislatura 2007-2011. També del 2011 al 2015, ja amb Compromís, acabant la seua trajectòria a la corporació municipal, però continuant a les llistes electorals de Compromís.

Conegut per molta gent, a nivell sanitari, treballava fins la seua jubilació de ginecòleg a la Clínica San Carlos de Dénia.

Des del blog el meu condol al germà i germana, filles i resta de família.

CAPELLA ARDENT I MISSA FUNERAL:

La capella ardent es trobarà instal·lada al Vetlatori del costat de l’església de Gata a partir de hui dilluns 25 a les 19:30 hores. La missa funeral serà demà dimarts 26, per la vesprada, a les 18 hores a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. DESCANSE EN PAU, MATIES.

RESSÓ ALS DIARIS DIGITALS, EL DILLUNS 25:

Els diaris digitals ja porten hui dilluns la informació de la sobtada mort de Matías Monfort. Podeu llegir-ho a Marina Plaza digital (que titula: Fallece el ginecólogo y exconcejal en Gata Maties Monfort". Enllaç: punxeu ací. Diari Levante-EMV (que titula: "Fallece a los 73 años Maties Monfort, histórico de Compromís en Gata y la Marina Alta". Fue concejal durante doce años y, actualmente, ejercía de consejero en la empresa municipal SolGata". Enllaç: punxeu ací) i Gatadigital ("Fallece Maties Monfort a los 73 años, histórico de Compromís en Gata y en la Marina Alta". Sufrió un infarto mientras hacía senderismo en el Montgó". Enllaç, punxeu ací).

NOMBROSES DEDICATÒRIES I RECORDS:

Amics, coneguts, companys de partit, entitats esportives, culturals, tots tenen el record per a Maties.

Us pose unes lletres del seu amic Paco Moncho, que publica ell al seu facebook:

“Al nostre amic Maties, un 24 de setembre”:
El teu somriure sempre ens captivava.
Diria que el teu somriure era el teu símbol,
La teua senya d’identitat més apreciada.
Sempre tenies un somriure per a tots i totes.
I sempre rebies un somriure de totes i tots.
Gran amic, estimat amic, amic de veritat;
erem familia, eren més que germans.
Maties!, ens has abandonat i no saps
el mal que ens has fet anante’n,
Ens has deixat amargats i desconsolats.
Però vull que sàpiga tot el món
Que els teus amics mai t’oblidarem
que sempre et recordarem.
Fins sempre, Maties, al menys,
en el nostre cor sempre viurà,
el teu somriure.
(Paco Moncho)

FONT: Fotos extretes del seu facebook. 

EL POBLE D'OLIVA I ELS SEUS GERMANS SACERDOTS S'ACOMIADEN DEL RECTOR DON JUAN LUIS ORQUÍN. Va estar a Gata de vicari de 1954 a 1969, amb Don Vicente Llopis

EL POBLE D'OLIVA I ELS SEUS GERMANS SACERDOTS S'ACOMIADEN DEL RECTOR DON JUAN LUIS ORQUÍN. Va estar a Gata de vicari de 1954 a 1969, amb Don Vicente Llopis

Divendres passat es va celebrar la missa exequial per l’ànima del rector fill d’Oliva Don Juan Luis Orquín. Familiars, veïns, el poble d’Oliva, així com els seus germans sacerdots el van acomiadar a l’església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Oliva, amb la presidència del l’arquebisbe de València monsenyor Don Enrique Benavent. 

El rector Juan Luis Orquín naixqué a Oliva (La Safor) el 9 de decembre de l’any 1931. Fou ordenat sacerdot en 1955 i el seu primer destí com a vicari va ser la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. estava de rector Don Vicente Llopis Bertomeu. Després va partir a les missiones, concretament a Xile, on va estar ditze anys, per a tornar i estar a Benimaclet on va estar 38 anys fins la seua jubilació en 2010.

A la missa exequial va estar present el rector fill de Gata, Juan José Monfort Vallés, qui va comentar que una de les seues nebodes va parlar del ministeri de orquín i va nomenar Gata, d’on el rector i la família guardaven molt bons records. Precisament, Monfort em va facilitar les fotos tant de la portada com del facebook i del recordatorio que es va repartir a la missa.

FONTS: Fotos i informació facilitada pel rector fill de Gata, Don Juan José Monfort Vallés.

MOR EL RECTOR FILL D'OLIVA JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, QUE VA ESTAR DE VICARI A GATA DE 1956 A 1960. Va ser el seu primer destí pastoral. (Foto i informació AVAN)

MOR EL RECTOR FILL D'OLIVA JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, QUE VA ESTAR DE VICARI A GATA DE 1956 A 1960. Va ser el seu primer destí pastoral. (Foto i informació AVAN)

El rector JUAN LUÍS ORQUÍN ROIG, que va estar de vicari a la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata, ha mort als 91 anys d’edat, segons s’anunciava per l’agència de notícies de l’arquesbisbat de València AVAN. El rector, natural d’Oliva, ha passat a la casa del Pare després de patir una llarga enfermetat. Estava residint a la Casa Sacerdotal Betània.

Don Juan Luis Orquín va nàixer a Oliva (La Safor) el 9 de decembre de l’any 1931. Fou ordenat sacerdot a València en 1955 i el seu primer destí pastoral va ser de vicari parroquial, desde 1956 a 1960. Estava de rector regent Don Vicente Llopis Bertomeu, que va estar de 1954 a 1969. Don Juan Luis, de Gata va marxar a les missions, concretament a Xile on va estar dotze anys, de 1960 a 1972, passant després a ser rector de la parròquia l’Assumpció de Benimaclet. Alli va ser el promotor de l’acabament de la Capella del Santíssim Crist de la Providència, remodelant-se també el Presbiteri semicircular i la mesa de l’altar.


Leer más: https://asuncionbenimaclet.webnode.es/historia/
Hace unos 20 años, aproximadamente, se termina la Capilla del Santisimo Cristo de la Providencia, remodelándose también el Presbiterio que se hace de forma semicircular, lo mismo que la mesa del altar, todo esto para orientarlo hacia las dos alas del Templo. El promotor de estas dos obras sería el párroco D. Juan Luís Orquín Roig.

Leer más: https://asuncionbenimaclet.webnode.es/historia/

Allí va estar 38 anys fins a 2010. Entre els càrrecs, va ser arxiprest de 1972 a 1982 i de 1979 a 1982 a Benimaclet i director diocesà de la Unión Apostólica del Clero de 2002 fins a 2010, anys en que es va jubilar.

Demà divendres dia 15, a les 17 hores, l’arquebisbe valencià monsenyor Don Enrique Benavent, presidirà la missa exequial a l’església de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Oliva, ciutat natal del finat. La capella ardent es troba instal·lada hui dijous de 6 a 20 hores, i demà divendres, de 10 a 13, al tanatori d’Oliva.

Descanse en Pau el rector Juan Luis Roig, que va ser vicari de Gata.

FONTS: Fotos i informació AVAN (arquebisbat de València) i blog pobledebenimaclet. 

ENS HA DEIXAT...ANTONIO (RIPOLLET), EL GRAN PORTER DEL GORGOS C.F.

ENS HA DEIXAT...ANTONIO   (RIPOLLET), EL GRAN PORTER DEL GORGOS C.F.

L’equip de futbol del poble està de dol. Ha faltat Antonio Serra Ripoll als 78 anys, més conegut en l’àmbit futbolístic i esportiu com "Ripollet". Després d’una llarga enfermetat ha mort hui a l’hospital on es trobava ingressat. Durant molts anys de la seua joventut va estar defensant la camiseta del Gorgos com a porter titular. Ell va conéixer la trajectòria del Gorgos a tres camps: baix del Grup Escolar, a Les Sorts a partir dels anys 60 i ara d’espectador al nou camp de gespa de Les Costeres. La seua figura i les seues parades, algunes molt decisòries, era coneguda per tota la comarca i més enllà.

"Ripollet" també va pertanyer una vegada jubilat i al llarg d’uns anys a la directiva de l’associació de la gent gran de Gata, que just aquesta setmana celebra els actes.

DESCANSE EN PAU, Antonio. La capella ardent es troba al vetlatori de Gata, al costat de l’església i la missa funeral se celebrarà demà dijous a les 18:30 hores a l’església parroquial de Gata. 

El Gorgos C.F. expresava aixina el condol: "Des del club volem mostrar el nostre condol amb la familia de Antonio (Ripollet). Antonio va ser porter del Gorgos, C. F. i va estar lligat al club durant molts anys. Descanse en pau."

Des del blog, el meu condol a tota la família, sempre recordant a Antonio i les seues xerrades amb mi sobre el Gorgos i sobre la vida.

FONTS: Foto extreta de l’esquela del finat i fotos arxiu. 

HA FALTAT FINA (la de Campos) A ALACANT. FINA GARCÍA MAYLIN TENIA 102 ANYS. Va viure molts anys amb les cosines a Gata

HA FALTAT FINA (la de Campos) A ALACANT. FINA GARCÍA MAYLIN TENIA 102 ANYS. Va viure molts anys amb les cosines a Gata

La que va ser veïna del carrer Signes, primer, i després de les Alcolaies a Gata durant molts anys, FINA GARCÍA MAYLIN, més coneguda popularment com Fina la de Campos, va morir ahir vesprada a Alacant als 102 anys d’edat, segons m’ha comunicat la seua família. Els més majors també recorden a les cosines, sobre tot Encarna, que venia entrades per als festivals de festes, i Margarita, que tocava l’orgue a l’església. Tota la família, inclosa Fina, encara que eren procedent d’Alacant tenia un gran "apego" a Gata, les festes i costums. En els últims anys de la seua estància a Gata, era típic veure-la encara acompanyada d’alguna de les nebodes anar a sopar al bar i anar a missa. A les festes sempre tenien gent a sa casa.

El meu condol a les nebodes i família. El sepeli serà a Alacant i serà incinerada, per a portar-la al cementeri de Gata que va ser el seu desig i estar junt amb les seues cosines. DESCANSE EN PAU, FINA.

FONT: Informació i fotos aportades per la família. 

HA MORT EL FRARE FRANCISCÀ GATER ESTANISLAO PUIG COSTA. Als 95 anys i 77 de vida religiosa. Nota necrològica llegida al seu funeral. D.E.P.

HA MORT EL FRARE FRANCISCÀ GATER ESTANISLAO PUIG COSTA. Als 95 anys i 77 de vida religiosa. Nota necrològica llegida al seu funeral. D.E.P.

Ahir divendres va faltar al convent d’Ontinyent el frare franciscà ESTANISLAO PUIG COSTA, de la família de "la Ferrera". Nascut a Gata en 1927, ha mort a l’edat de 95 anys i 77 de vida religiosa. La missa exequial es celebra hui dissabte, 18 de març, a les 11:30 hores, en l’església conventual Sagrado Corazón de Jesús, a Ontinyent.

El Germà Estanislao era de família longeva. Les seues dos germanes van superar el segle de vida. En la seua biografia recent trobem que el 6 de novembre de 2020, en plena pandèmia, la comunitat franciscana es va reunir a l’església del convent per a celebrar una missa, que va presidir el Pare Guardià, on es va celebrar els 75 anys de Professió Religiosa de Fr. Estanislao Puig Costa.

El meu condol als nebots i nebots-néts gaters. DESCANSE EN PAU, ESTANISLAO. 

REPRODUÏSC LA NOTA NECRÒLOGICA QUE VA FER A LA MISSA FUNERAL DEL 18-3-2023, FR. ANTONIO JIMÉNEZ PÉREZ, OFM, GUARDIÀ DEL CONVENT SAGRADO CORAZÓN DE ONTINYENT (VALÈNCIA) 

NOTA NECROLÓGICA

FRAY ESTANISLAO PUIG COSTA, OFM (1927-2023)

Fray Estanislao (José Puig Costa) nació un 25 de diciembre de 1927 en Gata de Gorgos (Alicante), hijo de José y Magdalena. Vestirá el hábito franciscano el día 17 de enero de 1941 en el convento del Santo Espíritu del Monte (Gilet, Valencia). En el mismo lugar, el 30 de octubre de 1945 emitió los votos temporales.

Tras la profesión simple es enviado a diversos destinos:

- en Cullera (un año, 1945) donde fue sacristán.

- En Teruel (durante seis años, desde 1946 al 1953). Aquí su vida estuvo entregada al colegio y ejerciendo el servicio de sacristán. Estando en Teruel como morador es cuando emitió los votos solemnes, en Benissa, el 26 de diciembre de 1948.

- En Carcaixent (seis años, desde 1953 al 1958), colaborando de nuevo en la escuela y como sacristán.

- Siempre dispuesto a la llamada del Señor, en 1958 marcha a Serrano (Argentina). Lugar donde según el Padre Enrique Oltra en su libro “Valencia, Aragón y Baleares franciscanas en la República Argentina”, estuvo el tiempo de 22 años. Aquí realizará diversas tareas como tutor del internado y sacristán. Servicios que realizó con abnegación, talento y consagración hasta el año 1977. Como sacristán ejercicio el oficio con orden y pulcritud. Indicamos que prestó un cuidado exquisito por las plantas y los pajarillos, como buen hijo de san Francisco.

Las singulares dotes pedagógicas de fray Estanislao se pusieron de relieve atrayendo poderosamente a la población escolar de niños de 8 a 10 años, en particular. Una de las aulas era una colmena industrial, foco humilde de toda una «turba multa» de chiquillos, hijos de padres de posición modesta, lo mismo que de alcurnia, aprendiendo los rudimentos de la fe, a saber leer y escribir, a trabajar la terracota, la pintura, el dibujo, etc. Cientos de niños recibieron allí, en esa Aula, la instrucción de boca del «gran amigo» que fue fray Estanislao. Amante de la naturaleza, de las plantas, convirtió el patio interior del claustro en un verdadero y precioso jardín. Una pajarera en el centro, repleta de canarios, añadía una nota de alegría difícil de describir.

La obra de fray Estanislao fue grande en su valor intrínseco, que aún hoy se agranda y magnifica, pues el «maestro estuvo a la altura de su misión». Es, por ello, que el P. Custodio, en 1981, intimó al Rvdo. P. Rector, fr. Rafael Colomer, para que colocara frente al aula una placa de bronce que dijera: «Esta fue el aula de fray Estanislao Puig».

Es de considerar que fuese elegido consejero del Padre Custodio el 28 de septiembre de 1970.

El año 1976 regresa a España.

- En marzo de 1977, llega a Ontinyent donde realizará los servicios de educador y enfermero. Posteriormente, en 1979, será el enfermero y el refitolero; en 1980, ejerce de sacristán, refitolero y encargado de la despensa. De nuevo, en 1981, es refitolero y sacristán.

- El día 10 de septiembre de 1982, fray Estanislao recibe un nuevo destino, esta vez a Burbáguena (Teruel), donde continuará la labor ya experimentada de sacristán y encargado de los niños pequeños internos.

- En 1989 es trasladado a Carcaixent donde se le encomienda la tarea del comedor de los pequeños y la sacristía.

- En 2012 llega a Benissa para llevar a cabo las tareas de sacristán, refitolero y encargado de las plantas.

- Y, por último, el día 11 de septiembre de 2017, llegará a Ontinyent, para pasar sus últimos años de vida, tras el cierre de la Comunidad franciscana de Benissa. Ya en Ontinyent, su última fraternidad, llevó una vida intensa de oración. Acudía asiduamente al oratorio, donde gustaba pasar largo tiempo.

A las 14:45 de la mañana del viernes, 17 de mayo, pasó de este mundo a la Casa del Padre, Fray Estanislao (José) Puig Costa, religioso franciscano. Desde su llegada al convento del Sagrado Corazón en la fraternidad de Ontinyent el día 11 de septiembre de 2017, su salud se ha ido debilitando poco a poco. Ha fallecido a los 95 años a consecuencia de una insuficiencia respiratoria. Ha vivido los últimos momentos en paz y sosiego, siendo un testimonio de vida cristiana y franciscana.

Ha sido un religioso afable, bonachón, de corazón alegre. Seguro que ha abrazado a la muerte como una hermana, tal como cantaba el santo de Asís. Le deseamos la felicidad, y que mejor que sea en los brazos del Padre eterno.

Ontinyent 18 de marzo de 2023. Reseña en la misa funeral. Fr. Antonio Jiménez Pérez, ofm. Guardián del Convento Sagrado Corazón

FONTS: Informació i foto facilitada per Juan Salvador Gayá (ex-alumne franciscà d’Ontinyent) / Revista "Nuestro colegio". P.P. Franciscanos. Ontinyent (València). Nº 193. Curso 2020/2021. // Nota necrològica facilitada per Frai Juan Martí Gandía.

ENS HA DEIXAT MARÍA ROSA SALVÁ (María Rosa Castelló), UNA DONA MOLT FAMILIAR. D.E.P.

ENS HA DEIXAT MARÍA ROSA SALVÁ (María Rosa Castelló), UNA DONA MOLT FAMILIAR. D.E.P.

María Rosa Salvá Alicart, més coneguda al poble de Gata per "María Rosa Castelló" per la seua procedència per part materna o "María Rosa Sensio" pel seu home Juanito, ens ha deixat a l'edat de 85 anys. Dona molt familiar i molt volguda per tota la família i amistats, pel poble en general. Molt devota, pujava amb grup tots els matins resant el Via Crucis a l'ermita fins a caure malalta. Sempre anava acompanyada pel seu marit Juanito.

Un record i el meu sentit condol al seu marti Juanito i als fills/filles i néts/netes. La capella ardent de la finada es troba al seu domicilio, Avinguda Marina Alta, 38, de Gata. Demà dissabte dia 18 serà la missa funeral a les 17:30 hores a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

DESCANSE EN PAU MARÍA ROSA. 

FONT: Recordatori de María Rosa, funerària.

ENS HA DEIXAT ANTONIO RIBES, el marmoliste, home molt popular i amic de tots (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT ANTONIO RIBES, el marmoliste, home molt popular i amic de tots (D.E.P.)

Dia assenyalat. És la vespra de Reis. Ha faltat als 81 anys d'edat ANTONIO RIBES SOLER, el primer òbit del nou any 2023. Tots recordem l'ofici del marbre i com li dien popularment "Piquero". Segona generació de Marbres Ribes, que ara continua el seu fill, també Toni. Moltes làpides del campsant portaven la seua signatura. Ja son pare era del mateix gremi, després ell.

La capella ardent està instal·lada al vetlatori de Gata, al costat de l'església parroquial. La missa funeral serà demà dissabte 6 de gener, festivitat del l'Epifania (dia de Reis) a les 11 del matí a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata.

Des del blog, el meu condol al fill i a la filla junt amb tots els seus, al nét i nétes. DESCANSE EN PAU, Antonio "el marmoliste". 

FONT: Recordatori esquela (ASV Servicios Funerarios). 

ENS DEIXA EL PAPA EMÈRIT BENEDICTE XVI, ALS 95 ANYS D'EDAT (D.E.P). Dol oficial a l'arxidiòcesi de València fins el 8 de gener, inclós

ENS DEIXA EL PAPA EMÈRIT BENEDICTE XVI, ALS 95 ANYS D'EDAT (D.E.P). Dol oficial a l'arxidiòcesi de València fins el 8 de gener, inclós

Un aconteixement mundial a gran escala. Un cap d’estat emèrit, el PAPA BENEDICTE XVI, ha mort hui, dia de la Nit Vella de 2022, als 95 anys d’edat (1927-2022). Una frase d’ell al trobar-se prop del desenllaç final: "No me preparo para un fin, sino para un encuentro". DESCANSE EN PAU, BENEDICTE XVI.

Les campanes de l'església parroquial de Gata ja han fet sonar el toc de difunts a primeres hores d'aquesta vesprada, dia 31 de desembre i a partir d'aquesta vesprada, a les misses, com diu el decret es tindrà una intenció expresa a l'Oració dels fidels i es farà una interecessió prevista en la Plegària eucarística.

Us pose ja el decret per l’obit del papa emèrit Benedicte XVI que ha promulgat l’arquebisbe metropolità de València, Enrique Benavent Vidal.

"En su partida de este mundo deseamos acompañarle con nuestra caridad. Pedimos a Dios Padre que le acoja en su gloria y le asocie, por Nuestro Señor Jesucristo, a los santos pastores que han regido, enseñado y santificado a su Iglesia en la unidad del Espíritu Santo.

Benedicto XVI ofreció toda su vida en el servicio de Dios y de su pueblo. Tuvo siempre presente en su memoria a la humanidad entera con sus gozos y tristezas, esperanzas y sufrimientos.

El Papa guardó en su memoria, con alegría, el recuerdo de Valencia y nosotros le tendremos siempre presente en nuestras oraciones.

Por todo ello dispongo lo siguiente:

1. Se decreta el luto oficial en la Archidiócesis de Valencia hasta el día ocho de enero de 2023 inclusive.

2. Durante este tiempo, en todas las Misas que se celebren en la Archidiócesis, se tendrá una intención expresa en la Oración de los fieles y se hará la intercesión prevista en la Plegaria eucarística.

3. Los templos que tienen el título de «Basílica», unidos por ello de modo especial a la Sede Romana, aplicarán Misas con la intención expresa y exclusiva por el Pontífice emérito difunto durante los nueve días siguientes a su fallecimiento.

4. Después de las exequias y sepelio del Romano Pontífice emérito, se celebrará en la S.I. Catedral Metropolitana una Misa solemne en su sufragio, el día 9 de enero de 2023 a las 19 horas, y a la que son invitados a participar los sacerdotes, religiosos, así como los fieles de la Archidiócesis.

5. Igualmente, después de las exequias del Romano Pontífice emérito, y de la Misa Solemne en su sufragio en la S. I. Catedral, se celebrará una Misa exequial en todas las iglesias parroquiales, santuarios y comunidades religiosas.

6. Invito a las familias, comunidades religiosas y grupos de espiritualidad cristianos a que recen el santo rosario durante estos días, aplicando la gracia de la indulgencia a favor del Papa emérito Benedicto XVI, que tanto estimó y nos recomendó esta práctica de piedad cristiana.

7. Durante el día 31 de diciembre de 2022 se hará un toque solemne de difuntos. Es conveniente que en el momento en que se inicie el funeral solemne de la Catedral, se repita el mismo toque solemne de difuntos en todas las iglesias de la Archidiócesis.

Que Dios nuestro Señor premie vuestra expresión de comunión y de piadosa memoria.

Con mi bendición y afecto."

FONT: Foto EWTN/News

 

ENS HA DEIXAT SILVERIO GORDILLO (Sílver), DEL CARRER SIGNES (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT SILVERIO GORDILLO (Sílver), DEL CARRER SIGNES (D.E.P.)

El veí gater, però de procedència deniera, SILVERIO GORDILLO GORDILLO, més conegut com "Sílver" ha faltat als 72 anys. Ho ha fet ràpid. El coneixíem de perruquer al carrer Signes, on vivia, i per ser viudo de Vivian i pare de Erika. Des del blog, el condol per a la seua filla, gendre, nétes i resta de familiars. 

La seua capella ardent es troba instal·lada al vetlatori de Gata, junt a l’església parroquial, i el sepeli funeral serà demà dilluns dia 12 a les 16:30 horas a l’església parroquial de sant Miquel Arcàngel. DESCANSE EN PAU Sílver.

FONT: Recordatori del Grup ASV serveis Funeraris.  

ENS HA DEIXAT LA TIA ROSA CASELLES, MARE DE PEPA, DORA I JAUME (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT LA TIA ROSA CASELLES, MARE DE PEPA, DORA I JAUME (D.E.P.)

La Tia Rosa, MARÍA ROSA CASELLES SIGNES, ens ha deixat a l'edat de 96 anys. Dona del ja finat Francisco Monfort "del Banc" i mare de Pepa, Dora i Jaume, la capella ardent es troba instal·lada al seu domicili a la carretera de Xàbia número 7. La missa funeral se celebrarà demà dimecres dia 7 de desembre a les 11:30 a l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel. El meu condol a les dues filles i al fill i els respectius marits i muller, així com néts, rebesnéts i resta de familiars. DESCANSE EN PAU la Tia Rosa.

FONT: Recordatori Grup ASV Serveis Funeraris. 

ENS HA DEIXAT JOSÉ VICENTE SOLER SIGNES, EL DEL BAR DE BAIX (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT JOSÉ VICENTE SOLER SIGNES, EL DEL BAR DE BAIX (D.E.P.)

De sobte, ens hem despertat amb la mala notícia. José Vicente Soler Signes, propietari del Bar de Baix, a la zona del Raval, ha mort aquesta nit repentinament. Ens deixa la seua bonhomia, la tranquil·litat que tenia, la seua afició a peixcar en els seus moments d’oci i la seua col·lecció de monedes de dos euros. Als 61 anys d’edat, deixa viuda, filla i fill, als que des del blog done el condol i ànims.

La capella ardent es troba al vetlatori de Gata, al costat de l’església i la missa funeral per la seua ànima serà demà diumenge a les 12:30 hores.

DESCANSE EN PAU, José Vicente.

FONT: Recordatori de la seua defunció.   

ENS HA DEIXAT LA COMBATIVA I LLUITADORA PEPA LEYDA SALVÁ. Va escriure un llibre de les seues vivències, que tenia per transfons la terrible enfermetat (Lladre de secrets) (D.E.P. Pepa)

ENS HA DEIXAT LA COMBATIVA I LLUITADORA PEPA LEYDA SALVÁ. Va escriure un llibre de les seues vivències, que tenia per transfons la terrible enfermetat (Lladre de secrets) (D.E.P. Pepa)

Molts anys de combatre la terrible enfermetat, sis en concret, i hui no ha pogut més. El càncer de pulmó del que ella ens donava compte dia a dia ha pogut més que les seues combatives forces. PEPA LEYDA SALVÁ, per a tots Pepa la valenta, l’esforçada, la combativa, ens ha deixat. Sense perdre mai l’ànim i les ganes de viure a vida plena, no ha passat de hui. Ha mort a València i el soterrament serà demà a l’església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Gata a les 18:30 hores. La seua capella ardent es troba al Tanatori de Xàbia. 

Pepa va contar les seues vivències, que estaven a cavall entre els hospitals, la maleïda enfermetat i els essers volguts. Va publicar el llibre "Lladre de secrets" (Neopàtria) i eixe és el seu gran testimoni. Pepa Leyda Salvá va nàixer en 1963 a Gata de Gorgos. LLADRE DE SECRETS fou el seu llibre i una òpera prima.

Pepa també tenia un blog que es deia: El bloc de Pepa Leyda i Salvà i el seu sotatítol ho deia tot: "Tot plantant-li cara al càncer".

Des del blog un record especial i ànims per a tota la família, sobre tot per a les seus filles i el seu company i marit Josep. Pepa ho va intentar tot. No ha pogut ella véncer a l’enfermetat.

Podeu llegir el meu article del 7-4-2021 sobre el seu llibre. PUNXEU ACÍ.

DESCANSE EN PAU PEPA, molt valenta.

FONT: Foto aportada per les seues filles i foto de la portada del llibre.

ENS HA DEIXAT MANOLO MENESES OLLES (MANOLO POVEDA), UN GRAN ENAMORAT DE LA FESTA, DEL TEATRE, DELS AMICS...(D.E.P. Manolo)

ENS HA DEIXAT MANOLO MENESES OLLES (MANOLO POVEDA), UN GRAN ENAMORAT DE LA FESTA, DEL TEATRE, DELS AMICS...(D.E.P. Manolo)

Aquest matí ha faltat MANOLO MENESES OLLES, més conegut per tots com MANOLO POVEDA, després d’una llarga enfermetat. Des del blog el condol als dos fills i a tots els familiars.

Manolo va ser un gran referent en moltes vesants de la cultura, la festa i la societat gatera. Veí de la Font del Riu, fou un dels fundadors de la festa santjoanera. A la pàgina de la comissió festera del barri es pot llegir el comiat cap a Manolo i que reprodueix textualment: "Tal i com dirien els Bradmis: Ací tenim la estrella del rock & roll!. Descansa en pau Manolo Poveda i gràcies per formar part de la història de les festes de la Font del Riu i per tots els moments que ens has regalat amb les teues particulars cançons!!. Molts ànims a la familia i amics!. En les fotos podem veure’l actuar el 2019 i 2018 amb els Bradmis i la última foto amb el seu amic Miguel Serra, a les Festes de la Font del Riu en la seua joventut!"

Com si estiguerem mirant la seua actuació en les actuacions de les orquestres que visitaven la Font del Riu, especialment els seus amics Bradmis. La cançó preferida li portava al seu mot "Pototito".

Però no sols a la festa del seu barri era conegut Manolo. Gran aficionat al teatre des de ben jove, formava part del grup de "La Font de la Mata". Interpretava a un pastor del poblat a la representació del Misteri de Reis. A més en la seua joventut va formar part de l’equip de futbol de Gata, aíxi com va participar en moltes activitats culturals i esportives. Ja en la darrera etapa de la seua vida, era un dels membres de la directiva de la Asociació de la gent major de Gata.

La capella ardent es trobarà des de demà diumenge a les 11 del matí al Tanatori de Xàbia i el dilluns dia 25 a les 18 hores seràel funeral al mateix tanatori. DESCANSE EN PAU MANOLO.

FONT: Fotos pujades al facebook i foto propietat de Miguel Serra.

ENS HA DEIXAT "BARRINERO" (VICENTE FRÍGOLS ESPASA": Un home valent i gran aficionat als bous (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT "BARRINERO" (VICENTE FRÍGOLS ESPASA": Un home valent i gran aficionat als bous (D.E.P.)

Ha faltat VICENTE FRÍGOLS ESPASA, més coneguts per tots tant a Gata com al món taurí comarcal per "Barrinero". Tenia 76 anys d’edat. Un home valent, que torejava i era molt aficionat als bous. El Raval pert un gran refernt taurí. Encara el recordem bé a aquella vesprada taurina de la festa d’època que va organitzar La Xàbega a les festes de 1983, aquell 4 d’agost a la Plaça Vella. Ell va torejar amb la capa una vaqueta i va arrancar elsaplaudiments del nombrós públic.

Des del blog, el condol a la dona, als dos fills i la filla i a la resta de la família. La capella ardent es troba al vetlatori de Gata, al costat de l’església parroquial. La missa funeral serà a les 20 hores a l’església parroquial de Gata de Gorgos. Descanse en pau, Vicente.

FONTS: Composició formada per l’esquela i dos extractes del vídeo de Paco Moncho del festival taurí d’època del 4-8-1993.     

GATA ACOMIADA HUI A ANTONIO SOLER PEDRO, FILL DE LEOCADIA I PEPE I GERMÀ DE JUANITO (D.E.P.)

GATA ACOMIADA HUI A ANTONIO SOLER PEDRO, FILL DE LEOCADIA I PEPE I GERMÀ DE JUANITO (D.E.P.)

Ens ha deixat hui també un xic molt entranyable per al poble quan estava entre el veïnat. ANTONIO SOLER PEDRO, fill de Leocadia i Pepe i germà de Juanito, tots tres també ja difunts. Era una família molt coneguda que vivia a la segona casa de la Costera del Grup Escolar. Antonio estava residint a Alacant, al centre de Sant Rafel de la Santa Faç. Des d’allí, este matí coneguent la notícia del seu decés, comentaven: "Querido Toni, faltan palabras para agradecer cuanto hemos aprendido contigo, cuanto hemos recibido todos estos años. Gracias por tu saber estar, por tanta dignidad. 

Siempre nos cuesta despedirnos de las personas que acompañamos cuando fallecen. Son parte de la familia. Gracias de corazón. Te echaremos de menos". Toni com deien ells o Antonio com el coneixíem a Gata tenia 75 anys i la seua capella ardent es troba al tanatori de Xàbia. La missa funeral serà a les 19:30 hores de hui dimecres dia 6 de juliol.

 

Els veïns i veïnes que tenen i tenim més de 40 anys recordem a Antonio que sempre acompanyava a sa mare a l’església o anava a soles. A la foto d’arxiu antiga el vegem a la porta de l’església als anys 60. Li agradava molt veure passar als xiquets i xiquetes quan baixaven de l’escola i a tots coneixia. DESCANSE EN PAU ANTONIO. 

FONT: Extracte de foto antiga de l’arxiu cesió de la família Signes-Costa Miñana. 

ENS HA DEIXAT JUAN MONFORT PEDRO (Juan "el mestre" o Juan "el franceset"). D.E.P.

ENS HA DEIXAT JUAN MONFORT PEDRO (Juan "el mestre" o Juan "el franceset"). D.E.P.

La comunitat escolar de Gata, especialment els mestres i les mestres estan de dol. El mestre jubilat JUAN MONFORT PEDRO, més coneguta a Gata per Juan "el mestre" i Juan "el franceset", ja que els seus pares van emigrar a França, ens ha deixat aquest matí. Conegut per dos etapes importants en el seu magisteri: la primera, a Vall d’Ebo d’on va arribar fins i tot alcalde en la primera legislatura de la democràcia de 1979-1983 sota les sigles del PSPV-PSOE; la segona a Gata, on era molt volgut pels seus alumnes.

També conegut perque formava part d’algun conjunt musical i a les festes, bodes i events tocava el piano, Juan era conegut per la seua correcció i educació dins i fora del magisteri. També per la seua sonrisa. Deixa dona, tres filles i una neta.

La seua capella ardent es troba a sa casa, al carrer Xaló. La missa funeral serà demà dimecres 6 de juliol a les 18:30 hores a l’església parroquial de Gata. El meu condol des del blog a viuda, filles i família. DESCANSE EN PAU, JUAN "EL MESTRE".  

FONTS: Foto aportada per la família.

ENS HA DEIXAT JOAQUÍN MARAVILLA, L'ÚLTIM INQUILÍ DE L'ANTIC BAR ARGENTINO (D.E.P.)

ENS HA DEIXAT JOAQUÍN MARAVILLA, L'ÚLTIM INQUILÍ DE L'ANTIC BAR ARGENTINO (D.E.P.)

Ha faltat JOAQUÍN ENRIQUE MARAVILLA CRESPO, més conegut a la Font del Riu on vivia amb la seua família i a Gata per "Ximo". Va ser l’últim inquilí de l’antic "Bar Argentino". Després d’una llarga enfermetat, el seu cor s’ha parat.

Pel barri i a la associació de jubilats i pensionistes es recorda com una persona molt animosa i malgrat a ser gater adoptiu s’adaptava a tots i li agradava molt les festes i els costums del poble. Amb tots feia rotgle, que es diu.

Des del blog, el condol a la seua dona, filles i resta de família. La seua capella ardent es troba al vetlatori de Gata, al costat de l’església parroquial. La missa funeral se celebrarà hui dimarts dia 21 a les 19:30 hores al temple de Sant Miquel Arcàngel. DESCANSE EN PAU, XIMO.

FONT: Esquela, SVS.