Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

AHIR DIA 28, QUATRE ANYS SENSE TREN AL PAS PER GATA. Divendres 31 reobri el tram Calp-Teulada. Compte enrere?

AHIR DIA 28, QUATRE ANYS SENSE TREN AL PAS PER GATA. Divendres 31 reobri el tram Calp-Teulada. Compte enrere?

No podem deixar passar per alt, aquell 28 de juliol de 2016, que pillava a tots per sorpresa i deixava de funcionar, després de un segle i un lustre, el servei de tren d’Alacant a Dénia (va ser inaugurat l’11 de juliol de 1911), i en consequència el pas per Gata.

Aquells dies de fa quatre anys, els recuperem pel que es va dir, que sols seria un any, que fins 2018, però no, ja són quatre anys. Podeu llegir els articles del 27 i 28 de juliol de 2016 del blog, que titulaven: LA PREMSA PARLA DE...la supressió del tren, al tram Calp-Dénia, des de demà dia 28 (dia 27) i EL TREN I LA SEUA EL·LIMINACIÓ TEMPORAL, TEMA DEL DIA A TOTA LA PREMSA. ELS ALCALDES CONVOCATS A DÉNIA. (dia 28).

Curiosament, aquell 28 de juliol de fa quatre anys coincidia a Gata amb la Baixada del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des de l’ermita a lésglésia. Com cada vegada el calvari públic va a parar just a la via del tren Eixa nit ja no va fer falta saber si venia o no el tren. Simplement, havia deixat de passar. Quatre anys i un dia després, aquesta nit tampoc passarà el Crist per la via perquè el COVID-19 va el·liminar la possibilitat de fer la baixada. Això si, ho farà d’una altra manera...

Tornat al calendari del tren, posteriorment es va arreglar l’estació de Gata fins a la carretera de Xàbia per un costat i fins el pont de la carretera sobre la Nacional per altra. La nit del 8 al 9 de març de 2018 es produïa el canvi del pont centenari sobre la N-332. El blog també era testimoni: "FET HISTÒRIC A GATA. ARQUITECTURA FERROVIÀRIA. CANVI DEL PONT CENTENARI SOBRE LA N-332 (8 al 9 de març 2018).

Divendres, 27 setembre de 2019, es podia llegir al diari digital comarcal Marina Plaza: "FGV LICITA PER 18 MILIONS LES OBRES ENTRE TEULADA I GATA, L’ÚLTIM TRAN PER REOBRIR EN TREN DÉNIA-BENIDORM". Podeu llegir l’article PUNXANT ACÍ.

Finalment, quan estan acelerant-se les obres a l’eixida de Gata cap als Plans i cap a La Xara, fa una setmana a Altea s’anunciava pel conseller Arcadi España que despudemà divendres es produirà una altra fita històrica a la línia del TRAM Alacant-Dénia i serà l’obertura del tram Calp-Teulada, just 4 anys i 3 dies des d’aquell dia.

Ara resten encara molts kilòmetres. Primer del pas a nivell de la carretera de Xàbia, dins del casc urbà de Gata, fins a l’entrada de Dénia, i després el tram més dificultós donada l’oro0grafia del terreny, del pont de la N-332 a Gata fins a l’altre pont ja a terme de Teulada, que també es va canviar, i d’ahí a l’estació de Teulada.

El calendari segueix contant, els períodes dits inicialment ja s’ha sobrepassat. La certesa ens diu que, a hores d’ara, Gata segueix sense servei de tren.

FONTS: Fotos Arxiu blog i fotos actuals.

 

0 comentarios