Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOS AMB HISTÒRIA: l’Olivera Mil·lenària (terme de Xàbia)

FOTOS AMB HISTÒRIA: l’Olivera Mil·lenària (terme de Xàbia)
Hui no tenim una foto de Jaume Costa, sinó del meu fill Juan Miguel. Ha visitat hui l’olivera mil·lenària i per això parle d’ella, encara que ha eixit al blog moltes vegades.
L’olivera mil·lenària està en terme de Xàbia, però és de propietari gater. Per tant, la considerem també en part nostra. Molts són els gaters que l’han visitada. Just el diumenge dia 21 tancant les Jornades de Salut, l’Ajuntament organitzava una visita a l’olivera mil·lenària. També els alumnes de cinqué de primària, les tres classes, com he dit a l’entrada anterior han fet una visita aquest matí a aquest arbre monumental oleícola. 
Cal dir que l’olivera mil·lenària està a la partida de les Valls de Sant Bertomeu, a terme de Xàbia. El seu perímetre normal és de 9.30 metres i té una altura de 7 metres, amb un diàmetre de copa de 8 metres. S’estima que tindrà entre vuit-cents i mil anys i lògicament és un arbre protegit. És singular per les seues dimensions enormes i es troba al costat del camí vell de Xàbia a Pedreguer. El Montgó el té a quatre passes, com el que diu. Es diu i es comenta que fou plantat en 1023, quan Xàbia era una alqueria musulmana.
Té un espectacular tronc, formes retorçudes, com podeu admirar a la fotografia que li ha fet el meu fill Juan Miguel, i dins el tronc està buit, amb molts arrels i empeltat amb tres varietats d’olives.
Des de Gata podrem arribar passant pel paratge de la Rana, des d’aquí anirem pel camí asfaltat fins el pontet del Ros i a uns 600 metres per un camí de terra estarem a l’olivera.
 
FONT: pàgina web "Olearun, cultura y patrimonio del aceite": http://www.olearum.es/det_olivos_monumentales.php?id=47&primero=63.

0 comentarios