Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

IMATGES CURIOSES

IMATGES CURIOSES: CARTELL DE LA VALÈNCIA MISSIONERA, EL GATER VICENT FONT AL PERÚ

IMATGES CURIOSES: CARTELL DE LA VALÈNCIA MISSIONERA, EL GATER VICENT FONT AL PERÚ

La parròquia de Gata de Gorgos ha difós el cartell que té aquest any la festa de la Verge dels Desemparats, que l’església valenciana celebra diumenge 14 de maig. El lema: "Valencia misionera: una corona de misioneros", nomena que la missió de Crist la porten els missioners valencians.

El cartell que té varies imatges té en la seua part dreta superior a un gater, el rector missioner Vicent Font, que està a la missió de Perú. La Jornada de Valencia Missionera serà la jornada que la Arxidiòcesis de València oferirà per els seus missioners diocesans. Es demana que les nostres parròquies recolzen l’acció dels missioners. allà on estiguen destinats.

Un total de 170 missioneres i missioners valencians es troben hui portant l’Evangeli per tot el món, 18 dels quals són els missioners diocesans, sacerdots, que com Vicent Font, l’Arxidiócesis de València té repartits per Àfrica i, principalment, Sudamèrica.

FONT: Cartell de Valencia Misionera, Parròquia de Gata. 

IMATGES CURIOSES, SETMANA SANTA GATA: Divendres sant, campanar i el Crist del Perdó

IMATGES CURIOSES, SETMANA SANTA GATA: Divendres sant, campanar i el Crist del Perdó

Aprofitant el dia de descans, el Dissabte Sant, ací teniu alguna que altra imatge curiosa capturada ahir divendres sant. Són imatges curioses del dia festiu d’ahir.

A la portada del blog, el pas del Crist del Perdó enfilant el carrer Obispo Cervera, a la processó del sant Soterrament i de fons, el campanar de l’església. Al facebook, aquesta imatge, una altra amb el sol i el Crist de protagonistes i una imatge d’una capelleta del Set Dolors de la Verge amb el sol resplandent per darrere.

IMATGES CURIOSES: QUAN MONTGÓ ES POSA CAPELL...(canvi de temps?)

IMATGES CURIOSES: QUAN MONTGÓ ES POSA CAPELL...(canvi de temps?)

Ací teniu una imatge curiosa. Una boira que no deixa l’alt del Montgó i que pareig el fum d’una ximeneia. I la lluna eixint pel costat de la muntanya gran, per dalt la mar. Vesprada de diumenge, acabant-se el dia. Serà un senyal de canvi de temps, que diuen serà a partir de demà dilluns. Ja ho veurem...

FONT: Foto de P.Costa.

EL CEL RAS I EL FRED DE LA TARDOR FAN AL PARE MONTGÓ CLAR I AMB COLOR...

EL CEL RAS I EL FRED DE LA TARDOR FAN AL PARE MONTGÓ CLAR I AMB COLOR...

Imatges curioses que ens porta el fred i el Montgó. El fred ha vingut força de presa i no sabem si per a estar molt de temps o poc, més dies o menys. Ara mateix, quan redacte aquesta crònica menuda (20 hores) tenim 14 graus i la mínima de hui ha estat de 12 graus. Però, els dies clars amb fred donen una altra estampa al Pare Montgó, la muntanya que sense estar al nostre terme la volem com a nostra, perquè està ahí davant de Gata, emparant-nos a tots, guardant-nos dels vents i els grans temporals. I els dies clars de la tardor sols tenim que mirar-la per adonar-nos dels colors que presenta el Montgó...Hui, ens deixem portar des del camí de la Font de la Mata cap avall per acabar davant d'ells als Cuadros. 

IMATGES CURIOSES: MIGDIADA DEL CALORÓS DIUMENGE 24 DE JULIOL...I MIREU LA NACIONAL (Ni una rata que es diu) Foto: Miguel Serra Galdón

IMATGES CURIOSES: MIGDIADA DEL CALORÓS DIUMENGE 24 DE JULIOL...I MIREU LA NACIONAL (Ni una rata que es diu) Foto: Miguel Serra Galdón

De veritat que és una imatge curiosa i rara. El fotògraf estava allí per a captar-ho. En tota la travessa de la Nacional 332 al pas per Gata, la que coneguem per "la carretera" no passava cap cotxe ni persona. Està presa aquesta instantània de MIGUEL SERRA GALDÓN a les 15:12 de hui mateix, el calorós diumenge del 24 de juliol de 2022, quan el termòmetre marcava 35 graus de mitja, la màxima per ara, amb quatre o cinc graus més de sensació de calor.

Més bé la imatge pareix d’aquells dies de l’any 2020, en plena època del COVID, de confinament a casa, però ara no és el virus és la "xafogó" que diuen alguns, la calitja que diuen altres.

Ara pensem: "Com ho podrem soportar a les festes que estan a cinc dies?. Ja podria canviar, ja...

FONT: Foto feta per Miguel Serra Galdón. 

IMATGES CURIOSES: ESTARÀ PRÒXIMA LA TORNADA DEL TRENET A GATA? SÓN JA QUASI 6 ANYS SENSE ELL

IMATGES CURIOSES: ESTARÀ PRÒXIMA LA TORNADA DEL TRENET A GATA? SÓN JA QUASI 6 ANYS SENSE ELL

Com es veu a la imatge de captura de pantalla i al vídeo penjat al facebook, una vegada acabats els treballs més complicats i dificultosos del tram Teulada-Gata per a posar en marxa la prolongació de la línia del tren Alacant-Dénia, per ara fins a Teulada, alguns dies es veuen els trens fent proves, ultimant-les. Estem pròxims a la tornada del servei regular del tren?.

La imatge i el vídeo són d’ahir vesprada, al tardet. El trajecte Teulada-Gata i a l’inrevés el podem veure. I ara ens fem aquella pregunta: Molt de temps fa que no passa el tren de Teulada cap a Gata i menys cap a Dénia?.

Ens tenim que transportar -mai tan ben dit- a aquell 28 de juliol de 2016, que pillava a tots per sorpresa i deixava de funcionar, després d’un segle i un lustre, el servei de tren d’Alacant a Dénia (que va ser inaugurat l’11 de juliol de 1911), i en consequència el pas per Gata. Per aquells dies es va dir que sols seria un any, ara ja estem a punt de complir-ne sis. La inversió a la Garganta i a aquest trajecte ha estat molt forta.

 Curiosament, aquell 28 de juliol de fa quasi anys coincidia a Gata amb la Baixada del patró, el Santíssim Crist del Calvari, des de l’ermita a l’església. Com cada vegada el calvari públic va a parar just a la via del tren. Eixa nit ja no va fer falta saber si venia o no el tren. Simplement, havia deixat de passar. Cinc anys, onze mesos i dotze dies després, ja vegem algun moviment.

Però, el calendari segueix contant, els períodes dits inicialment ja s’han sobrepassat i molt. La certesa ens diu que, a hores d’ara, Gata segueix sense servei de tren. ESPERAREM...

FONT: Foto captura de pantalla del vídeo. Vídeo de Verónica Vives d’ahir 8-6-2022.

IMATGES CURIOSES: ELS QUINTOS 2021/2022 A PUNT D'EIXIR...CAP A LA FESTA

IMATGES CURIOSES: ELS QUINTOS 2021/2022 A PUNT D'EIXIR...CAP A LA FESTA

La imatge curiosa i simpàtica no té desperdici. Anit es va celebrar el sopar de parelles de l’actual quintà 2022, l’anterior (la del COVID 2020-2021) ja es va fer fa uns mesos. Encara venien de la festa i alguns quintos s’han aplegat al pati del Grup escolar, lloc d’eixida de la Cursa-Marxa Solidària. Baix de l’arc mateix d’eixida i meta, preparat per Somesport, han simulat que començaven la ruta. També tenia altres dos significacions festeres: primera, que han donat ja la partida per a les festes 2022 de juliol-agost i segona que estaven mesclants quintos 2021 i 2022, com serà la festa.

FONT: Foto Vero Vives.   

IMATGES CURIOSES: HUI ÉS SEGON DIA DE PASQUA. DES DEL COLL DE RATES MIREU COM ES VEU GATA (Foto Jaume Fornés Signes -Blanquet-)

IMATGES CURIOSES: HUI ÉS SEGON DIA DE PASQUA. DES DEL COLL DE RATES MIREU COM ES VEU GATA (Foto Jaume Fornés Signes -Blanquet-)

Una imatge curiosa anant de ruta, hui segon dia de Pasqua. El pedreguer aficionat a la fotografia i cosí germà meu Jaume Fornés Signes "Blanquet" em fa arribar la foto. Ha captat aquesta vista de Gata, poble on va nàixer sa mare, des de les antenes de dalt del Coll de Rates. Tot un panorama on es veu la Vall de Xaló i del Gorgos, Gata i part de l’imponent Montgó que s’esgolla cap a dins la mar. Gaudiu de l’objectiu artificial encarant al nostre poble, Gata de Gorgos. Des d’allà dalt.

FONT: Foto Jaume Fornés Signes "Blanquet".

TERCER DIA DEL RIU GORGOS AMB AIGUA A GATA: LA PRESA DE PLANISSES

TERCER DIA DEL RIU GORGOS AMB AIGUA A GATA: LA PRESA DE PLANISSES

Aprofitant que el riu encara xorra, com es diria popularment per Gata, hui dia de festa hem visitat la presa de Planisses, un dic que es va fer riu amunt de les Coves Roges a eixa partida per a regular el cabdal del riu Gorgos, per a que els avencs, aqüifers i simes anaren omplint-se i per a que la trompada del riu cap avall no fora tan forta. Fa molt de temps que no vegeu tot el pantanet i la presa plens d'aigua pues podeu veure'ls al reportatge. Són imatges curioses del nostre terme.

Podeu veure els dos vídeos PUNXAT ACÍ EL PRIMER i ACÍ EL SEGON.

FONT: Fotos i vídeos Vero Vives i Cronista.

LA LLUM DE LA PAU DE BETLEM ARRIBA A LA PARRÒQUIA DE GATA, PORTADA PELS JUNIORS

LA LLUM DE LA PAU DE BETLEM ARRIBA A LA PARRÒQUIA DE GATA, PORTADA PELS JUNIORS

Ahir migdia arribava la coneguda com LLUM DE LA PAU DE BETLEM a la parròquia de Gata. La van portar des de Benissa els Juniors. A la parròquia de Benissa havia arribat des de València. Eixa llum està ja posada a l’altar major i il·liminarà els dies grans del Nadal, 24 i 25, i tots els que la vulguen podran recollir-la. Els mateixos juniors estaran repartint-la en les distintes misses. A les 19 hores i 24 hores el dia abans de Nadal, i a les 9 i 11.30 hores el dia de la festa de Nadal. 

Cal pensar en el recorregut que fa la flama i en quant de temps ho fa?. Un xiquet d’Austria viatja fins la cova del Nen Jesús al poble de  Betlem, on recull la llum. Una vegada la té, torna en avió a Viena. Allí es celebra un acte en el que també participen delegacions representants de varios païssos. Aquestes delegacions agafen la flama i se l’emporten als seus respectius païssos, on, de nou, es reparteix entre totes les associacions i parròquies d’Espanya.

De València va ser portada a la Marina Alta, a Benissa. I del poble veí a Gata.

FONT: Fotos parròquia/Juniors Gata.

TEMPS PER GATA: EL CEL AMANEIX AMB L'ARC DE SANT MARTÍ. Foto portada: Amparo Solaz

TEMPS PER GATA: EL CEL AMANEIX AMB L'ARC DE SANT MARTÍ. Foto portada: Amparo Solaz

Amaneix hui dimecres, el tercer dia de novembre, amb un altre fenòmen del cel aborregat o nuvolat. L’ARC DE SANT MARTÍ s’ha fet visible al voltant de les 8 del matí,, no sols a Gata també a altres parts de la Marina Alta. Anuncia que plourà, ve aigua com es diu o la DANA que parlen els metereòlegs. De moment, vegem les meravelles del cel, un altre regal de la natura, com deia una usuària de les xarxes socials. 

FONTS: Fotos de Amparo Solaz, Vero Vives i Sally Merret. 

IMATGES CURIOSES: VESPRADA DEL DIA DE TOTS SANTS A GATA, CEL ROGENT...

IMATGES CURIOSES: VESPRADA DEL DIA DE TOTS SANTS A GATA, CEL ROGENT...

Heu vist el cel a l'hora de pondre's el sol. Si parem atenció en el refranyer en trobarem algun que fa referència a com estava hui el cel de Gata i molts llocs de la comarca. 

Diuen que CEL ROGENT, PLUJA O VENT i el que mès s'apropa a la foto: A POSTA DE SOL, CEL ROGENT ASSENYALA PLUJA O VENT. Una altra modalitat: CEL ROGENT A TOTS COSTATS, PLUJA I VENT APARELLATS.

La fotografia està captada des de les afores de Gata i la biga pareix que vulga punjar i foradar tota eixa nuvolada rogenca. 

 Serà veritat que farà vent o pluja aquesta nit o demà?. Ja ho sabrem. 

FONT: Fotografia Pepa Costa.

IMATGES CURIOSES: REFLEXANT EL SOL A LA BASSA DE REGAR DE GATA

IMATGES CURIOSES: REFLEXANT EL SOL A LA BASSA DE REGAR DE GATA

La calima, els dies tan canviants, les eixides de sol de la segona quinzena de juny, tot acompanya. M'envia aquesta preciosa fotografia del reflexe del sol sobre la bassa de regar Isabel Signes Soler, a la que li ho agraïsc. El Montgó està de testimoni i asoma pel costat. El sol està entornat amb eixa polseta del desert nordafricà. La bassa recull el seu revés.

FONT: Foto de Isabel Signes Soler.  

IMATGES CURIOSES: VISTA DEL CAMPANAR DE GATA...DES DE LA PLAÇA NOVA

IMATGES CURIOSES: VISTA DEL CAMPANAR DE GATA...DES DE LA PLAÇA NOVA

El canvi provisional de la fisonomia urbana de la Plaça Nova fa que es puga veure una imatge curiosa i mai vista des de fa anys. Al enderrocar la casa d’uns dels extrems de la plaça es divisa al fons, a ras de sòl, el campanar de l’església de Gata. Quan la casa es torne a edificar es tornara a tapar, però mentre podrem divisar aquesta imatge. És una imatge curiosa que m’ha enviat l’amic Bernat Torres i que ell també la feta per la sorpresa.

FONT: Foto de Bernat Torres Oliver.  

LA LLUNA DE SETMANA SANTA BÉ MEREIX UN POEMA AL CALIU DE L'ARBRE DE LA RANA (Poesia: Antonio Monfort)

LA LLUNA DE SETMANA SANTA BÉ MEREIX UN POEMA AL CALIU DE L'ARBRE DE LA RANA (Poesia: Antonio Monfort)

Aprofitant el verset que ahir de vesprada-nit ens regalava el polifacètic amic Antonio Monfort, recordem que estem a la SETMANA SANTA i que aquesta és la lluna de la important setmana per als catòlics. Una Setmana Santa especial i anormal, sense processons ni sense molts actes religiosos, a causa de la COVID19 i ja van dos anys.

Però coneixeu perquè és Setmana Santa i coincideix amb la Lluna Plena? El motiu que ens porta després al poema de Antonio Monfort, té la seua explicació:

El calendari llunar del mes de març que demà acaba és especial perque és el que marca l’inici de la Setmana Santa, en la que ja estem immersos i hui és Dimarts Sant. Diumenge de Pasqua o de Resurrecció està marcat com el diumenge immediatament posterior a la primera lluna plena després de l’equinocci de març, és a dir, el començament la primavera. Per això no podia ser abans del 22 de març i el 25 d’ abril com a molt tard. Y aquest any 2021 Diumenge de Rams va ser 28 de març, el dia de la Lluna plena.

Les dates de Pasqua es repetixen en idèntica succesió en un període de 5.700.000 anys i en aquest interval de temp la data més frequent és el 19 d’abril, si bé la majoria de les voltes la Setmana Santa cau durant la primera o segona setmana d’abril.

A més a més, la lluna plena de març que estem mirant serà l’anterior a la Superlluna que podrem veure en abril en un un cicle solar replet de fenòmens astronòmics en 2021 tan cridaners com els eclipsis o plujes d’estels. Al respecte, hi haurà dos eclipsis de lluna: un eclipsi total el 26 de maig i un eclipsi parcial el 19 de novembre.

LLUNA DE SETMANA SANTA

Ací teniu el "verset" que com diu Monfort "l’acabava de fer" passant pel costat del simbòlic, centenari i monumental arbre de la Rana, paratge molt estimat pels gaters i per tots els que el coneixen o s’acosten a ell.

La lluna de Setmana Santa.
L’he trobada embolicada
dins de l’Arbre de la Rana.
Que s’amaga, que s’escapa.
Que l’agafe aquell que puga.
Que rere d’aquestes branques
Queda ben enganyifada,
Per riure d’aquells que busquen,
I que fa com si no mirara.
I sempre somriu mirant
qui la vol tindre en sa casa.
(Antonio Monfort)

FONTS: Foto i poesia Antonio Monfort. // Article d’astronomia (Las Provincias, 25-3-2021) 

IMATGES CURIOSES: ELS COLOMS POSANT DAMUNT ELS BROTADORS DELS CEPS (Partida Ecles, Gata)

IMATGES CURIOSES: ELS COLOMS POSANT DAMUNT ELS BROTADORS DELS CEPS (Partida Ecles, Gata)

Una estampa curiosa la que hem capturat passejant per la partida Ecles de Gata aquest matí. Dos coloms posant dalt de les branques i brotadors dels ceps. Aparentant tranquil·litat i sense por als humans. La muntanya de fons i els ceps a punt ja d'esclatar estant més a prop la primavera.

 

IMATGES CURIOSES: A LES 8 DE LA NIT, DIJOUS BO EN TEMPS DE COVID. DESÈRTICA LA GENERAL AL PAS PER GATA

IMATGES CURIOSES: A LES 8 DE LA NIT, DIJOUS BO EN TEMPS DE COVID. DESÈRTICA LA GENERAL AL PAS PER GATA

Cada vegada més buits els carrers. És dijous previ al darrer dijous. Però, de festa res de res. A cuidar-se toquen. Dijous i bó en temps de COVID19. Ni una ànima, com diu l’autor de la fotografia Francisco Pons. Mireu com estava ahir per la vesprada-nit, a les 20 hores, la carretera general al pas per Gata. Mig confinats i esperem servixca per alguna cosa. Toca fer CONFINAMENT VOLUNTARI més encara. El que no el fa dir-li que faça.

FONT: Foto Francisco Pons. 

IMATGES CURIOSES: DOS PRECIOSES VISTES DES DE LES COVES ROGES I UNA DES D'ALCOLAIES

IMATGES CURIOSES: DOS PRECIOSES VISTES DES DE LES COVES ROGES I UNA DES D'ALCOLAIES

(( PER A AMPLIAR AL BLOG LA COMPOSICIÓ DE FOTOS, PUNXEU ACÍ ))

A distintes hores del dia, tres precioses vistes de Gata. Dos des de les Coves Roges, lloc privilegiat que tenim els gaters, i una des de la partida Alcolaies. Emilio Primitivo plasmava aquesta eixida de sol de hui, les ratles dels núvols ja presagiaven que tenia que fer un poc de vent. La lluentor feia com si el riu, allà baix sec, portara aigua. Estava molt a prop del mirador.

L’altra fotografia, presa unes hores després, mostrava en tot el seu esplendor i lluminositat el poble de Gata als peus del mirador de les Coves. La vista de tot el poble és l’estampa més bonica que Xaro i Pepa Diego han captat per a tots nosaltres.

Finalment, Joanvi Vallés es portava una imatge de tot el poble i al fons el volgut Montgó, el sempre vell Montgó. Les ratlles tornaven a mostrar com ha transcorregut el dia.

Agraïment als quatre, Emilio, Joanvi i Xaro i Pepa, per poder publicar aquestes tres preciositats de imatges.

FONTS: Fotos pujades al facebook per Emilio Primitivo, Joanvi Vallés, i Xaro i Pepa Diego.   

IMATGES CURIOSES: TREBALLS PROP DEL VIADUCTE (TRAM TEULADA-GATA)

IMATGES CURIOSES: TREBALLS PROP DEL VIADUCTE (TRAM TEULADA-GATA)

Seguixen a molt bon ritme els treballs d’acondicionament del tram entre Teulada i Gata, per una part, i de Gata a Dénia per altra. La càmera va captar un moment de les obres de construcció, de renovació de via i condicionament de la infraestructura de la línia 9, de la xarxa TRAM d’Alacant de FGV, com resa el cartell col·locat al costat del pont del camí de les Comes. El lloc, molt a prop del viaducte gater, el més llarg del traçat ferroviari.

Aquest Tram 2 d’obres va de Teulada (punt kilomètric 77+009) i Gata (punt kilomètric (83+786). Al llarg d’eixos sis kilòmetres, amb la dificultat que hi ha a la zona coneguda com la Garganta de Gata, s’està treballant amb molta maquinària i personal. És impressionant el desplegament.

Cap a Dénia, fins el final del trajecte, també s’està treballant. Recordem aquella data 27 de juliol de 2016. Ahí es parar el temps per al tren al seu pas per Gata. Serà just cinc anys després quan es reprenga el tram del TRAM que resta posar en marxa, Teulada-Gata-Dénia?.   

IMATGES CURIOSES: UNA PANORÀMICA DEL MONTGÓ DES DE LES FONANDONS, GATA

IMATGES CURIOSES: UNA PANORÀMICA DEL MONTGÓ DES DE LES FONANDONS, GATA

(( PODEU FER MÉS GRAN LA IMATGE DE LA PANORÀMICA DEL MONTGÓ, PUNXANT ACÍ ))

És la primera volta i no serà l’última que utilitze la modalitat de Panoràmica per a fer una fotografia. Com sempre el nostre model natural preferit no és un home o una dona, una finestra o una casa, és el gran Montgó, el Pare Montgó.

A migdia i des de les Fonandons es mostrava el Montgó en tot el seu esplendor. La panoràmica es situa i ens dibuixa la forma del Montgó, que alguns comparen amb un elefant i la trompa baixant cap a Xàbia.

El Montgó i sempre el Montgó.