Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DISSABTE 8 AL CARRER LA PAU DE GATA, CONCERT DEL SOCI NOVEDÓS: TOCARAN MÚSICS QUE HAN FORMAT PART DE LA BANDA (és la XXIV edició i el darrer acte del 150 aniversari de la Unió Musical, 1870-2020)

DISSABTE 8 AL CARRER LA PAU DE GATA, CONCERT DEL SOCI NOVEDÓS: TOCARAN MÚSICS QUE HAN FORMAT PART DE LA BANDA (és la XXIV edició i el darrer acte del 150 aniversari de la Unió Musical, 1870-2020)

Tots els anys quan s’acosten les festes patronals, un dels carrers o places del poble tenen la gran sort d’acollir el CONCERT DEL SOCI, que ofereix la banda Unió Musical de Gata. Enguany, el concert del dissabte 8 de juliol serà diferent i extraordinari, serà "il·lusionant", com han dit des de la directiva. És una novetat que mai en la història de quince dècades de la banda s’ha celebrat.

Com a darrer acte del programa que estava pensat fer del 150 aniversari de la banda i que es va fer de malbé a causa de la pandèmia mundial, figura aquest. La directiva va fer una crida per les xarxes i amb cartells pel poble convocant una reunió a la que van acudir uns quants antics músics il·lusionats per tocar una volta més amb la seua banda. Es tractava de recollir a la gent que en algun moment havia format part de la banda. En total, es van afegir uns 25 músics a la iniciativa que era l’únic acte pendent programat per les celebracions del 150 aniversari.

Els músics i músiques han destapat la caixa del seu instrument, han fet pràctiques per a tornar a prendre soltura i estan preparats per a escriure una altra pàgina de la centenària banda gatera.

L’acte consistirà en un pasacarrer desde el Casal de la Música fins el carrer la Pau tocant el pasdoble "Unió Musical de Gata" on a les 20h esta previst que comence el concert. En la primera part la banda tocarà un parell d’obres i serà en la segona quan tots junts, músics actuals més els veterans i veteranes interpretaran dos pasdobles i dos marxes.

En acabar el concert, com ja és tradició i donada la proximitat de festes, la Comissió de Festes 2023 organitza un sopar popular al antic camp de futbol "Les Sorts" a benefici de les festes, que, sens dubte, s’afegiran molt músiques i famílies. Els tiquets es venen a la papereria "Maite".

PROGRAMA A SANTA CECÍLIA 2015:

(Aprofitant que el concert serà històric i que coincidirà amb el CONCERT DEL SOCI 2023, podeu llegir el meu article que es va publicar al programa de Sant Cecília de novembre de 2015 i que anava precisament sobre els concerts dedicats als socis)

"ELS CONCERTS DE LA UNIÓ MUSICAL S’ESCOLTEN EN PLACES I CARRERS DE GATA" 

* Al final, fora d’article i per a actualitzar-ho, apareixen els concerts del soci següents, de 2016 a 2022. * 

 

L’Agrupació visita els barris cada any al concert del soci. El concert de la revetla, la vespra de la festa del Crist, es fa sempre a la Plaça de l’Església

Per MIGUEL VIVES SIGNES, Cronista Oficial de Gata de Gorgos

Enguany també m’ha convidat la directiva de la banda per a escriure unes lletres amb motiu de les festes de Santa Cecília 2015. Li ho agraïsc i al mateix temps felicite, un any més, a tots els components i als deu nous músics que s’incorporen a la més quecentenària agrupació.

Els diferents directors i directives que ha tingut la banda al llarg dels seus 145 anys d’història, han considerat oportú traure-la al carrer en forma de concerts. Les places i carrers s’han vist sorpresos, de quan en quan, per les notes musicals d’estos artistas locals. D’això anem a parlar en el present escrit.

Està clar que un capítol apart mereix el CONCERT DE REVETLA, que tots els anys se celebra a la mitjanit entre els dies 5 i 6 d’agost, a les festes. La Plaça de l’Església és l’escenari. Als plenaris de 1931 es proposa canviar el concert al dia 5, això vol dir que possiblement es faria altre dia. Cal destacar aquell concert de revetla de 1984, quan es va presentar i estrenar oficialment a la Nit de revetla el “Himne a Gata”, amb lletra d´Antonio Salvá Roselló i música de Leopoldo Estrems Vidal, aleshores director de la

banda de música de la Unió Musical.

A la recerca dels antecedents d’aquesta época actual, en la que el concert del soci és el motiu idoni per a portar les solfes cap a un carrer o altre, un barri o altre del poble, comencem a fixar-nos en l’any 1931.

1931, IIª República: En un plenari es recaba al director de la banda que done concerts els diumenges per la vesprada als llocs on s’assenyale. S’acorda fer les gestions amb els representants de la banda per a saber dies, lloc i hora dels concerts públics. El 23 de juliol s´autoritza a la Comissió de Festeigs per a que puga tenyir la tela que rodeja el templet en el qual toca la banda de música d’aquesta població, adaptant-la als colors de la bandera republicana.

1932, 5 d’agost: Es celebrà el concert a la Plaça de l´Església “como es costumbre tradicional”. Era la típica revetla.

1934, 13 d’abril: Concert per la banda municipal, vespra del 14 d´abril, a la Plaça de l´Església. Per commemorar l´aniversari de la proclamació de la República Espanyola, es dona un concert públic per la Banda de Música, obsequiant-se als músics amb vi i licors. 14 d’abril: COMMEMORACIÓ DEL 14 D´ABRIL, amb vol de campanes, concert per la banda municipal. Castell de focs artificials a la nova plaça d´abastos. 

1936, 1 de maig: Conmemoració de la festivitat de l´1 de maig, amenitzant-se amb la banda de música, ordenant previament el tancament dels establiments de comerç i fàbriques o tallers industrials.

1939: Día 6, Festa Mayor: A les 18.15, Gran concert a la Plaça de l’Església.

1945, 75 aniversari de la banda Unió Musical: Es fan dos concerts per festes: Plaza de Canalejas (actual Plaça d’Espanya) i Plaza del Cuartel.

Després d’aquesta introducció, trobem el primer any que la banda ix al carrer a celebrar el seu concert d’estiu, que no siga el de la revetla en 1999.

1999: És novetat que el concert del soci passe a fer-se al carrer. Serà l’encreuament entre el carrer Roquetes i Moreres. Es fa el 18 de juliol, data assenyalada en altre temps.

2000: El dia 9 de juliol es fa el concert d’estiu a la Plaça Nova. Serveix d’homenatge al sempre recordat Alfredo Escortell, que havia falta a decembre de l’any anterior. La familia rep una placa en record.

2001: Aprofitant que continua fent-se la campanya “Música als pobles” de la Diputació Provincial i és la sisena edició, el concert del dia 15 de juliol es fa al carrer Lepanto, a la barriada de la Font del Riu.

2002: El dia 21 de juliol es fa el concert del dia del soci al carrer Sant Miquel. Serveix d’homenatge al recentment finat músic Jaime Boronat Pérez, que havia faltat dos dies abans.

**No he trobat documentació de 2003.

2004: El concert d’estiu es fa a la Terrassa del Centre Social.

2005: El concert als carrers Roquetes-Moreres repeteix. Torna a fer-se el 17 de juliol a eixe lloc del Raval.

2006: Torna també a repetir un altre lloc cèntric del poble, la Plaça Nova. Seria el 16 de juliol.

2007: diumenge 15 de juliol. 20 hores. Dia del soci. LLoc especial, placeta davantera de l’ermita del Santíssim Crist del Calvari. Concert dedicat a Marisa Fornés. Estrena del pasdoble composat pel mestre Gassent que porta per títol “Marisa Fornés”. A més, també s’interpreta “Barrera Jr.”.

2008: diumenge 13 de juliol. 20 hores. Avinguda La Pau. Concert del Soci.

2009: Diumenge 12 de juliol. Costera del Grup Escolar. A més, amb les votacions del públic assistent es sap la primera obra que s’interpreta al concert de la revetla d’eixe mateix mes.

2010: 140 aniversari de la banda: Dos concerts a l’aire lliure. El tradicional concert del soci, diumenge 11 de juliol, 19 hores, al Carrer Cuartel i l’extraordinari per la celebració del 140 aniversari de la Unió Musical de Gata de Gorgos. Plaça Nova, diumenge 14 de novembre. Concert extraordinari intepretant la banda les peces musicals escollides al llarg de les seues 14 dècades d’existència.

2011: diumenge 10 de juliol, Parc de l’Arraval. Actua el Jove prodigios de la trompeta Rubén Simeó.

2012: Concert del soci, diumenge 15 de juliol. 20 hores. Passeig d’Alacant.

2013: Concert del soci. Extraordinari. Bandes de Alberic i Gata. Zona poliesportiva d’Alcolaes. Després sopar i discomòbil.

2014: Mateix lloc. Extraordinari d’intercanvi, poliesportiu Alcolaies, bandes de Aldaia i Gata. Sopar amb Xarangata i discomòbil.

2015: enguany, 145 aniversari: L’últim concert del soci es va dur a terme diumenge 12 de juliol. Va ser al carrer Calvari (Font del Riu). Van actuar la banda de la Societat Lírica i Musical de Benissa i la Unió Musical de Gata, que repetia lloc estiuenc de concert. Es recollien aliments a benefici de Cáritas local.

------------------------------------------------------

Ja fora d’article, de 2016 a 2022:

2016: Diumenge 17 de juliol a la Placeta de Sant Antoni es va celebrar el Concert del Soci. Van actuar la banda de Gata i la Agrupació Musical Santa María Magdalena de Poble Nou de Benitatxell. Algunes de les peces interpretades per la banda gatera, sota la batuta de Joan Valentí Giménez Ortiz, van tornar a escoltar-se a la revetla del dia 5.

2017: La música de banda i la preparació festera es van donar la mà dissabte dia 8 de juliol a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Com és habitual per aquestes dates, la banda Unió Musical de Gata de Gorgos va oferir el seu concert d’estiu, dedicat al soci. Tot seguit del concert es va fer un sopar popular organitzat per la comissió de festes patronals, on van ser sortejats els cadafals, també dit popularment "palcos", que van formar el recinte taurí novedós del mateix lloc, l’antic camp de futbol. 

2018: El Concert del Soci va presentar eixe any un gran espectacle musical titulat "BandaAuditòrium". Organitzat per la Unió Musical i Ajuntament i patrocinat per l’Ajuntament de Gata de Gorgos. Van actuar el músic cantant Andreu Valor acompanyat de la banda Unió Musical. Va ser dissabte dia 14 de juliol a la Plaça Nova. Després hi havia sopar preparat per la comissió de festes 2018.

2019: El concert del soci va ser innovador. Al mateix escenari que enguany 2023, carrer La Pau, Pere Vicalet es va convertir el dia 13 de juliol en Dj, que ja ho és i un dels millors, i director de banda, al unison. La mescla, un concert diferent, nou, que va sorprendre a tots els assistents amb el que la banda Unió Musical de Gata de Gorgos va oferir a tots els gaters i, en especial, als seus socis. La barra la posava la Comissió de Festes, perque tot seguit del concert va ser el sorteig de barraques i palcos per a les festes. El carrer la Pau va agafar tot el ritme i música que requeria l’ocasió.

(Els anys 2020 i 2021 es van suspendrer per la pandèmia mundial del coronavirus)

2022: L’any passat i després de dos anys sense concert del soci, les bandes de música de Gata de Gorgos i de Benissa van participar a la XIX Campanya d’Intercanvis. El dia 9 de juliol, al carrer La Pau aprofitant en Concert del Soci van actuar les dues formacions musicals amb gran èxit de públic. Ja havien coincidit al carrer Calvari en 2015. 

 FONTS: Cartell anunciador de l’event extraordinari de dissabte / Fotos arxiu d’altres concerts anteriors. // Article programa Santa Cecília 2015.

0 comentarios