Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( IV )

¡¡ AQUELLES TENDES I TENDETES DEL RECORD !! ( IV )

Continue, en la quarta part del reportatge recordatori de totes aquelles tendes, tendetes, bars i demés comerços que estaven en actiu dels anys 40 als 80, aproximadament, i que hui ja són sols un record en la memòria gatera.

Al llarg d’aquest cap de setmana i fins dimarts, tots els "Darrers Dies" vaig recordant per carrers nom i llocs, fent un recorregut virtual per tot el poble. Hui Darrer dilluns també.

La ruta virtual hui ens porta a les tendes i tendetes del Raval, amb entrada pel carrer Duquessa d’Almodóvar i eixida pel carrer Xaló. Per suposat, el carrer Trossets és de nova creació.

Comence per la panaderia de Ca Paquita Vives. Més avant hi havia una tenda de roba on ara és la perruqueria d’Angels Coloma. La portaven sa mare i ella. Enfront una fusteria i un barber . Arribem a Ca’l Tramusser, on es feia i es fa l’aigua llimó més bo de tota la comarca. Recordeu les nits de revetlla i tots a refrescar!!. Primer la portaven Pepe el Ti Tramusser i la dona, després la seua filla Pepica i ara els nebots.

Precisament, la foto que il·lustra el reportatge de hui és un Tio Tramusser molt jove, amb el seu carret de gelats que passejava pel poble.

 I seguint pel carrer, la carnisseria de Ca Polaca, que ja té els seus anys també. Cap amunt anaves al carrer Hostal. I sabeu perquè es deia així?. Per què antigament allí estava l´Hostal.

Però seguim al carrer Duquessa. Bernardo "Peixet" venia espardenyes i sabates. La panaderia de Ca "La Burra", els Signes, també és històrica. I al costat Ca el Ti Bolo. Més amuntet una verdureria i enfront la Carnisseria de la mare de Lina. Fent cantonada la panaderia de Ca Pàmpol, que hui encara és panaderia.

A la Placeta de Sant Antoni al raconet el Bar de Xaparro. Hui encara és bar. Al cantó del carrer Baix la panaderia de Bernardo Bisquert. I seguint un altre bar històric, Ca Bolo. Altra tenda dins del carrer Sant Antoni. I passem al carrer Bisserot. Des de baix, vegem una tendeta d’alimentació i verdures. La carnisseria del Tio Carlos el Pato. Més avant un bar que portaven els Carallena. I molt a prop la tenda de Remuntgó, els Calà, que ara està al carrer Roquetes. Era una armeria i tenda d’esports. Al final del carrer fent cantó amb el carrer Xaló el bar de Carrasco.

Per el carrer Moreres recordem el bar de Vicente Dorotea i un video-club que hi havia. Feia cantó el bar de Mico. Al carrer Trossets, on està ara la peixcateria estava Mobles Rossi i on està ara la farmàcia hi havia una tenda de roba.

Finalment, mirem el carrer Xaló. La perruqueria de Ca Rosita ara la porta el seu fill Julián. Més amunt hi havia una fusteria.

1.- "Una del poble" ens detalla millor les tendes i tendetes d'aquests carrers del Raval: "Al principi del carrer Sant Antoni, enfront de la panaderia Pàmpol hi havia una peixcateria, de Pepe Porró i Rosa Calderer. La tenda de Barrinero estava al carrer Bisserot. La tenda del carrer Sant Antoni en un principi la duia Paquita la Morena, més tard la duría la seua neboda Rosa Calderer i el seu home, Vicente el Noi.
Al carrer Bisserot, Paquita Calderer, mare d'un conegut cambrer del poble, tenía una tenda d'alimentació, just enfront on ara està la tenda d'alimentació i verdures de Tonica el Barrinero.
Al carrer Moreres, havia un Bar, Ca la Burra, conegut per les bones picaetes que feia Maria Carrasco, almenys es lo que tinc entés. Anys després, just enfront on estava Ca la Burra, havia una cristalleria i després sería una botiga de roba.
A l'article anomenes el Bar Ca Mico, el que no dius es que abans, Javier el Mico tenia al mateix lloc una rellontgeria on la seua dona Pepa venía també maquillatge, pintaungles, etc.". GRÀCIES.

Ací acabe per a hui, darrer dilluns, aquest recorregut virtual per les tendes i tendetes d’abans del poble al Raval. Record i homenatge a aquelles persones que van posar els fonaments i pilars del comerç actual de Gata i l’espirit emprenedor dels gaters).

PER SUPOSAT, LA PARTICIPACIÓ I SUGGERÈNCIES A AQUESTA SÈRIE DE LES TENDES I TENDETES DE GATA D’ABANS ESTÀ OBERTA, per a recordar entre tots...Si algú de vostés recorda altres noms i altres tendes, de les què vaig posant pel passeig virtual d’altre temps, pot comentar-ho i de seguida ho afegire al reportatge.

4 comentarios

Una del Poble -

De res, gràcies a tu per aquest blog ;-)

Estic per la trentena però els meus avis materns eren de la "terraval" i aquell raconet del poble el tinc més que patejat jaja.

-

SALUTACIONS /Saludos
MIGUEL VIVES SIGNES

CRONISTA DE GATA -

Moltíssimes gràcies "Una del poble" per la teua aportació. Aquesta nit ho posaré com cal. La veritat és que no he conegut de menut la zona que ben bé detalles i per això he fet errors.
Entre tots hem fet els cinc reportatges.
GRÀCIES A TOTS ELS QUE HEU COL·LABORAT.

Una del Poble -

Bon dia Miquel. Ací un altra volta la pesà de torn.
Al principi del carrer Sant Antoni, d'enfront de la panaderia Pàmpol hi havia una peixcateria, de Pepe Porró i Rosa Calderer.
La tenda que anomenes enfront del Bar Ca Bolo no es deia Barrinero (eixa està al carrer Bisserot). La tenda del carrer Sant Antoni en un principi la duia Paquita la Morena, més tard la duría la seua neboda Rosa Calderer i el seu home, Vicente el Noi.
Al carrer Bisserot, Paquita Calderer, mare d'un conegut cambrer del poble, tenía una tenda d'alimentació, just d'enfront d'on ara està la tenda d'alimentació i verdures de Tonica el Barrinero.
Al carrer Moreres, havia un Bar, Ca la Burra, conegut per les bones picaetes que feia Maria Carrasco, almenys es lo que tinc entés.
Anys després, just d'enfront on estava Ca la Burra, havia una cristalleria i després sería una botiga de roba.
A l'article anomenes el Bar Ca Mico, el que no dius es que abans, Javier el Mico tenía al mateix lloc una rellontgeria on la seua dona Pepa venía també maquillatge, pintaungles, etc.

Un abraç