Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

MÉS COSES SOBRE...LA FONT DE LA FONT DEL RIU ( IIª part) -Article de Jaume Costa-

MÉS COSES SOBRE...LA FONT DE LA FONT DEL RIU ( IIª part) -Article de Jaume Costa-
Si recordeu, setmanes enrere encetava una sèrie de treballs, investigacions, documentació, com vulgau dir-li, sobre la història de Gata, a través de llocs i paratges. De la mà de Jaume Costa, coneixíem un document de 1662 que parlava de "la Font del Riu", però de la font que no el barri. Arrel d’aquell escrit, Paco Monfort, arquitecte i apreciat amic -com diu Jaume- li va fer uns comentaris i va il·lustrar el possible emplatzament de la font, per unes fotografies que teniu dalt.
Ja deixe la paraula a tots dos, Jaume comenta:
LA FONT DEL RIU ( II )

"Paco Monfort, l’arquitecte i apreciat amic, ens ha enviat unes fotos on senyala, com possible hipòtesi, la presumpta situació de la Font del Riu i les penyes de les que fa menció el text de la Visura de 1662, la veritat ...es que no li falta versemblança.

Per tal de seguir "veriuant", cal fer un esforç mental i pensar que estem parlant d’una situació física, de la orografia del terreny, de fa uns 350 anys, sols feia 50 anys que havien expulsat els morisc, les terres de cultiu eren disperses pel terme. Com diu la Visura, les dos primeres fites del Camí de Gata a Teulada, estaven en terra xara (muntanya) a la falda d’un tossalet, segurament el del Calvari, que encara no hi era.

Gata, en la seua major part, estaria concentrat al Raval i algunes cases al voltant de la Església, tota la resta ho eren bancals o terra inculta.

Hi ha que imaginar-se el terreny de la Font del Riu, sense cases, sense bancals i evidentment, sense la Carretera Nacional, sense la vía del tren i per suposat, sense cap dels ponts.

Al meu parer, les transformacions del anys posteriors, els abancalaments conseqüència del boom de la pansa i els consequent boom demogràfic, junt amb les infrastructures viàries i altres construccions, feren desaparèixer la Font del Riu i ara, nosaltres, “flipem” en colors per tal de veriuar la seua possible ubicació. En qualsevol cas, sempre podem fer una Comissió d’Experts per tal de seguir veriuant. GRACIES PACO PEL TEU INTERES.

LES FOTOS, de Paco Monfort, molt ilustratives."
 
A la xarxa facebook ja n’hi ha alguns comentaris que ací us pose:
 
"Mestre Juan" diu: Molta vegetacio vol dir que la font esta per ahi.
"David Costa Boronat" comenta: Molt interessant.
"Alberto Luis Pedro Pérez" diu: Jaume, està clar que hi-ha que imaginar i borrar de la ment les actuals ubicacions, però de segúr que sense la teua explicació iguál que la que envía Paco gràficament, a mi per lo menys en sería imposible. Moltes gracies..... continueu an esta tasca, es molt interessant.
 
A les imatges de Paco Monfort podeu veure el lloc, un camí molt semblant a aquell de la Visura i la vegetació del lloc.
 
FONT: Text Jaume Costa. Fotos: capturada de Google (dalt) i fetes per Paco Monfort (baix).

2 comentarios

Jaume Costa -

Alberto, et refereixes a la caseta dels Sencios que hi ha al costat del riu baixant pel cami que va a l'excorxador?

Alberto -

A mi sempre m'han contat que la font del riu esta ahi baix de la caseta dels meus uelos "sensio" i que es una penya que te com una "basseta" d'aigua i que mai es seca, que si et fijes ixen "bambolletes" que brollen de la penya. No se si serà veritat o mentira, però recorde que sempre meu han contat axina.