Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTORIA LOCAL: ORDENANCES MUNICIPALS PER AL POBLE DE GATA, 1861 ( IX )

Si ahir reprenia la minisèrie històrica de la indústria gatera als anys 40 al 60 del segle XX, hui faig el mateix amb l’altra minisèrie, la de les Ordenances Municipals per al poble de Gata de 1861, que no deixen ser força curioses i interessants, si les comparem amb l’actualitat de tretze anys del segle XXI, que ja portem esgotats.

Hui vegem el capítol XIII encara dins de l’apartat primer de la Policia i acabant aquest. El títol del capítol: "Precaucions contra incendis", que té sis articles curts.

Art. 56.- Les ximeneres i llars de cuina, estaran arrimats a parets mestres, i es no tocarà cap mitjanera per a construcció de canons de ximenera, dic de cuina, a no ser amb el consentiment del veí.

Art. 57.- Tot canó de ximenera deu pujar per l’interior de l’edifici i pujar recte cap a la teulada, i quan arribe a paret mitjanera, dominarà en la seua altura a la casa antiga.

Art. 58.- Totes les ximeneres deuen escurar-se ("deshollinarse") al menys una vegada cada any; i dues les dels forns, posades i tendes de comestibles.

Art. 59.- En els estancs on s’expedisca la pólvora no es permetrà la venda de fòsfors ni cap altra matèria inflamable.

Art. 60.- Els depòsits de llenya i palla se situaran en paratges allunyats en quan siga possible.

Art. 61.- Les ximeneres de forns de pa i de les fàbriques seran més elevades que els edificis pròxims a la fi de que el fum no perjudique al veïnat.

FONT: Ordenances municipals per al poble de Gata, 1861. Facilitades per les germanes Zaragosí. Museu del "sombrero".

0 comentarios