Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.090, la del dia 10/4, la del tercer any-

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -1.090, la del dia 10/4, la del tercer any-

(ES POT FER LA FOTO MÉS GRAN I NO PERDRE’S DETALL, PUNXANT ACÍ)

Ja us vaig dir que seria una foto impressionant la que corresponia al dia 10 d’abril, data en que s’acomplien tres anys del blog. Ahí la teniu i fent-la més gran podreu parar-se a observar tots els detalls. Llàstima que no estiga tota completa, però ja té un segle. Quant menys la foto és enigmàtica. De la col·lecció d’Emilio Signes, la tenia la seua àvia entre les altres, però aquesta és especial. Hem anant esbrinant tant Emilio com el que us escriu, per tal d’aclarir un poc la foto. Podria ser un acomiadament fúnebre al carrer la Bassa i a principis del segle XX, abans de la guerra. Apareixen tres rectors amb bonet al cap. Homes importants, tal vegada autoritats amb ciris grans i el difunt a terra, amb la caixa de fusta destapada. Molts homes majors i joves van amb una medalla. Porten una corona, que si es puguera llegir la llegenda, ens donaria alguna clau per anar acertant. Mireu els xiquets a les reixes, per a mirar millor tot allò que passava, mireu la gran quantitat de gent, de totes les edats i sexes. Per què creu Emilio que potser el carrer La Bassa. Fa una mica de baixada a la fotografia com ho fa el carrer. L’altura de les cases algunes coincidixen.

I qui podria ser el difunt?. Una autoritat?. Un rector?. Per què la caixa està oberta?. Són molt interrogants, que si tinguessem persones de cent anys que ho recordarem, encara que a Gata en tenim tres centenàries podrien donar alguna llum sobre la foto.

Es podria relacionar la foto amb la mort del rector Don Antonio Gómez Vicedo. Era de Dénia. Va estar a Gata de 1902 a 1910. I va morir ací, a la parròquia. Conta l’Arxiu Parroquial que el seu cadàver fou traslladat al seu poble natal, Dénia, per exprés desig dels seus familiars. Ahí podria estar la clau d’aquesta fotografia. Malgrat això, si alguna persona usuària o visitant del blog aportara alguna llum a la imatge, seria molt més aclaridora la fotografia. Deixe oberta la possibilitat de qüestionar-nos sobre l’enigmàtica fotografia.

5 comentarios

Bernat -

La fesomia, es a dir, el rostre de l'home que es troba situat a la quarta posició, de davant cap arrere, dels que porten medalles, a la part dreta de la foto, sembla molt el pare de Asunción Torres (la pintora), que vivía al Carrer Nou, on hui viuen els seus nets José Salvador i Imma. Em sembla ell per haver vist fotos seues de jove, quan era músic. Tan volta no siga així, peró eixa es la impresió que em dona.

curiós -

No sè si aprofitarà de algo la meua observaciò, pero mirant la fila d'hòmens de l'esquerra destaca un alt i en barba que podrìa ser "l'alcalde barbut", avi o besavi de Conxa (q.e.p.d.) i Aurelia. Que hi hagen tres rectors sinifica que era algú important (abans havia soterrars de "primera" fins a de "tercera", i el de primera eren tres rectors). Pero no em sembla que esten vestits per al soterrar. I el fet de que estiguen tots mirant la camera així com el fet que la caixa estiga oberta, pense que deixa clar que es una foto preparada, pues deixen el lloc suficent per a que ixca el difunt, les autoritats i la corona. Si fora el rector que tù dius el que no entenc es perque volien fer esta foto, pues Dènia no està tan lluny com perque no pugueren vindre els familars. Hauria que vore si hi ha algun mort important que no fora del poble i vulgueren enviar la foto als familiars. Si la foto la tenia la iaia de Emilio pot ser que tinga algo que vore amb la seua familia . Si em resulta extrany esta foto, si

MIGUEL ANGEL -

si tens ocasio la podies mostrar la foto a les persones estes de 100 anys que estan en gata a vorer si alguna de elles es port fer reso de la foto,yo vore si et puc averiguar algo.

CRONISTA DE GATA -

Gràcies, Sílvia:
La veritat és que si que és un dels millors documents gràfics de Gata i la foto està feta prop de ta casa, si no davant. Però qui seria el difunt?. La clau pot estar en la cinta de la corona, una llegenda en llatí de segur, acabada en "est".

Silvia Leyda -

Impressionant document gràfic de la història de Gata. Intentarem esbrinar més, però sols la imatge ja val la pena.
Crida la atenció com miren la majoria a càmera per la foto molgrat i tot que és un soterrar.
Enhorabona per aquest document i moltes gràcies per compartirlo.