Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.795. Recordant a Sara Signes, corresponsal del Levante a Gata, mitjan segle XX-

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) –1.795. Recordant a Sara Signes, corresponsal del Levante a Gata, mitjan segle XX-

Reprenc les fotos antigues de "Gata en el record", dins del blog del CRONISTA DE GATA, amb una foto que té la seua història. Em facilita, i per això el meu agraïment, Rosa Franco Greño un llibret que es titula "Síntesis de Cronista". Un llibret de 80 fulles on queden plasmats per al record i molt bó per cert, tots els retalls de premsa de quan la seua germana María Antonia era corresponsal del periòdic Levante a Benigánim i quan després va ser nomenada Cronista Oficial del mateix poble. Una gran periodista, compositora i de gran vàlua, com va ser María Antonia Franco Greño. Tornant al llibret comprén els articles de 1949 a 1958 publicats al diari Levante. I vosaltres direu? Té això res a veure amb Gata?. Pues si, perque apareix una protagonista gatera i tres notícies on es pot llegir alguna cosa de Gata de Gorgos.

Anem a la protagonista. Recordareu als germans Sara i Víctor Signes, que ja no estan entre nosaltres. SARA SIGNES era corresponsal de Gata de Gorgos al diari Levante pels anys 50 i 60 del segle XX. El dia 5 de maig de 1957 se celebrava, com tots els anys, el Día del Corresponsal a les instal·lacions del Levante a València. Assistien SARA SIGNES i la propietària del llibret-recopilatori María Antonia Franco. A la relació de corresponsals assistents figura "Sara Signes, de Gata de Gorgos". Ho publicava el diari el dia 7 amb el titular que també vos pose. 

En el llibret que he revisat amb detall, apareixen a més d’eixa informació, una altra datada el 8 d’agost de 1952 que escriu María Antonia Franco Greño on parla de "Nuevos curas párrocos en Requena, Benigánim y Benicolet". Pel que fa al nou rector de Benigánim, Ismael Roses Ibáñez. A l’article fa referència a un rector fill de Gata que va estar allí, DON ANTONIO CASELLES i diu: "...como penosa ha sido la despedida de nuestro anterior párroco, reverendo padre Antonio Caselles, el cual nos ha dejado para ingresar en una orden de reconocida severidad. Queremos hoy, puesto que antes no lo hemos hecho por no zaherir la humildad del padre Caselles, resaltar su ejemplar conducta y celo por las almas, a lo largo de los años que ha representado este pueblo..." (1)

Un altre article que data del 18 d’abril de 1954, rescatem sols el titular: "Resultado de las elecciones en Silla, Paiporta, Guadasuar, Villanueva de Castellón, Gata de Gorgos, Benigánim y Alcácer". Es tractava d’eleccions sindicals per a elegir president de la "Hermandad de Labradores", aquell any.

Com vegem, protagonistes i notícies de la història s’ajunten i conformen més història encara. Sols em resta agrair la deferència de Rosa Franco Greño al facilitar-me dita documentació de la seua germana, que sempre serà important per a la història del poble.

*FINALMENT, FAIG UNA CRIDA ALS USUARIS DEL BLOG I FACEBOOK QUE FREQÜENTEN LES MEUES NOTÍCIES, QUE SI CONEIXEN ALGUN ARTICLE DEE SARA SIGNES, NO DUBTEU EN FER-ME’L ARRIBAR. GRÀCIES. FAREM HISTÒRIA, FAREM POBLE.

(1) Don Antonio Caselles Caselles va nàixer a Gata de Gorgos en 1909. Desempenyà els càrrecs de coadjutor de Benbillup i rector ecònom de La Nucía i de BENIGÀNIM. A l’any 1952 ingressà a la Cartuixa de l’Aula Dei, a Saragossa.

FONTS: Documentació facilitada per Rosa Franco Greño. A la fotografia, que podeu observar dalt, Sara és la primera per la dreta mirant-la. María Antonia està al centre. La foto era de L. Vidal). Retalls del diari Levante anys 1952, 1954 i 1957. Documentació rector de Gata, Arxiu Parroquial.

0 comentarios