Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA LOCAL: ANECDOTARI DELS NOSTRES CEMENTERIS ( I )

HISTÒRIA LOCAL: ANECDOTARI DELS NOSTRES CEMENTERIS ( I )

El primer cementeri actual data de 1932 i s’edifiquen nínxols fins 1982

L’últim cementeri data de 1982

Hi ha més de dos mil nínxols ocupats entre els dos cementeris

Com us avançava ahir, des d’ahir, dia dels Fidels Difunts, que feia la introducció fins diumenge dia 6, us contaré algunes anècdotes i curiositats dels nostres cementeris. Actualment, estan en ús a Gata els dos cementeris municipals adjunts comunicats per un accés a mitat dels dos "camposantos". S’ubiquen a la partida Ecles. El cementeri més vell data de 1932. Així ho posa a la porta de ferro que es conserva. Té una superficie de 1.310 metres quadrats i el terreny el va donar per a la construcció del cementeri el "Ti Tender", pare de Paco "Tender". Per això es va construir un xicotet panteó a mitat del cementeri a la part més baixa. Allí reposen les restes de la família Rodríguez Albiñana.

El dia 1 d’agost de 1932 es va soterrar el primer difunt al cementeri, que encara continua omplint-se, però es pot dir té duració, per la construcció dels blocs de nínxols, de 1932 a 1982. El rectangle ocupa per tres de les parets, menys la de l’entrada a la dreta, un total de 1.100 nínxols amb una altura de 5 cada columna. Després es van afegir sis blocs pel mig, quatre al fons, dos a dos donant-se l’esquena, i dos a l’entrada, un cada costat. En total, la capacitat màxima és de 1.670 nínxols.

El segon cementeri, adjunt al primer com he dit, data de 1982. L’any 1984 acaba la construcció del primer bloc de 90 nínxols. Ara està coberta pràcticament la meitat per les quatre parets del rectangle. Des de novembre de l’any passat es van fer els nous nínxols, més moderns, amplis i de quatre altures, qe tots hem pogut veure en la visita del Dia de Tots Sants. Ja n’hi ha quatre ocupats, la primera columna, i curiosament el primer es va ocupar el dia de sant Jaume, li deien al finat Jaume i la làpida té un motiu jacobeu.

( Us seguisc contant més coses demà... )

0 comentarios