Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DIVENDRES SANT A GATA: EN SETZE ANYS, TRES SENSE VIA CRUCIS A L'ERMITA I PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAR (2009, 2019 i 2020)

DIVENDRES SANT A GATA: EN SETZE ANYS, TRES SENSE VIA CRUCIS A L'ERMITA I PROCESSÓ DEL SANT SOTERRAR (2009, 2019 i 2020)

Si enguany la pandèmia d’emergència sanitària, el COVID-19, ens té a tots recluïts a casa (#quedat’a casa) i no es celebren els actes piadosos de Setmana Santa i Pasqua a l’aire lliure (via crucis i les processons del Sant Soterrar i l’Encontre), celebrant-se, extraordinàriament, les celebracions i eucaristies solemnes dels dies grans, altres dos anys (2009 i l’any passat 2019) es van suspendre també en un total de setze anys, que hem repassat. 

La Setmana Santa de Gata 2019 també serà recordada per la suspensió del Via Crucis pel Calvari a l’ermita i la processó del Sant Soterrar. L’amenaça de pluja a la primera i la pluja efectiva a la segona van ser els motius.

Però, quan de temps feia que no es suspenia el Via Crucis i la processó del Sant Soterrar?. Hem escorcollat en la nostra hemeroteca particular i en el blog i hem trobat l’any últim que no es va fer la processó per pluja: 2009, fa just una dècada. Era 10 d’abril de 2009, igual que la data de hui. Al ploure Divendres Sant es va decidir fer-se Dissabte Sant a les 17 hores. Al final, també es va suspendre per pluja. (A la capçalera teniu el retall del diari Las Provincias de la meua notícia del diumenge 12 d’abril).

Altres coses novedoses de les Setmanes Santes van ser les següents:

En 2004, malgrat el "xirimiri" que feia si que es va fer finalment el Via Crucis.

En 2008, la nova imatge del Crist del Perdó va protagonitzar el Via Crucis matinal, i encara les imatges del Cor de Jesús i la Dolorosa, amb manto blanc, feien l’Encontre de Pasqua. També eixe any, la pluja va amenaçar amb suspendre actes.

En 2009 va ser el primer any amb la imatge del que li nomenen "Resucito", Jesús resucitat.

En 2011 la Pasqua va caure alta. Divendres Sant era el 22 d’abril. A les 4.30 hi havia fet un fort ruixat però es va fer el Via Crucis matinal. Les processons del Sant Soterrar, divendres, i la de Resurrecció es van fer. Després d’aquesta va ploure.

De 2012 a 2018, el temps no va ser cap impediment per als actes de cada Setmana Santa a l’aire lliure.

Si que en 2015, les obres de la Plaça de l’Església van fer que l’itinerari de la Processó de Diumenge Rams fora inèdit i la processó anara pel carrer Sol i carrer Nou. La processó de Divendres Sant, tots els passos van anar eixint de la Plaça de l’església, sortejant els portadors les obres en les quals es trobava el lloc.

0 comentarios