Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FEBRER: Calendari gater (darrers dies, florixen els ametlers,...)

FEBRER: Calendari gater (darrers dies, florixen els ametlers,...)

Entrem hui al mes de febrer. Curt, però enguany bixest. Com la Pasqua cau baixeta, els darrers dies ja comencen aquesta setmana. Els gaters li diem festes dels darrers dies als que en altres llocs i ací també diguem Carnestoltes.

Ací teniu el calendari gater del febrer de 2016. Sempre dic el mateix, si teniu algun que altre acte que em deixe, feu-ho saber. Gràcies.

Hui dia 1, s’obrin les inscripcions de la XI Marató per Muntanya Marina Alta i II cursa els Tres Tossals. Fins al 14 de març: Marató: 30€ federats; 35€ no federats. Mitja marató: 15€ federats; 20€ no federats. Del 15 de març al 21 de març: Marató: 35€ federats; 40€ no federats. Mitja marató: 18€ federats; 23€ no federats. Ja teniu tota la informació sobre inscripcions, recorreguts, perfils,.... Serà el 3 d’abril. Mireu el següent enllaç de MyChip: http://www.mychip.es/evento/448.

Dimarts 2, Dia de la Candelera. Misses. Tradicionalment anem a l’església a per una caneleta beneïda. Recorda la Presentació de Jesús al Temple amb els seus pares. Els llumeros del poble van de festa. La Mare de Déu de la Llum és la seua patrona.

Dimecres 3, Dia de Sant Blai. Es beneïxen rotllos, dolços, pa socarrats. Dos pobles veïns fan diferents festa. A Pedreguer, festa local, es puja a l’ermita. A Teulada és la festa de la Dama.

Dimecres 3: Si vos interessa el cultiu de l’ametla i l’oliva no es podeu perdre la jornada tècnica organitzada per la Cooperativa Santíssim Crist per a dimecres 3 de febrer a les 18h al Centre Social. A càrrec de Germán Tomás C., tècnic agrícola.

Dijous 4 a dimarts 9: Darrers dies a Gata. També dits ara Carnestoltes.

Dijous 4 de febrer: Donació de Sang. Al Saló del CSI de 17 a 20:30 h. L’associació gatera encarregada informa que des del centre de transfussió han informat que les unitats de sang són escases i els més necessitats en aquest moment són O+, O- i A+. Sigueu generosos.

Dijous 4: Darrer Dijous. Encara hi ha costum d’anar a sopar moltes quadrilles. No perdau els costums, feu poble.

Divendres 5, 19,30 hores. Biblioteca. Presentació de l’últim llibre de Jesús Moncho, escriptor gater. Títol: "Els meus orígens: una senda d’emocions". L’escriptor dóna els drets d’autor del llibre a la Biblioteca de Gata per compra de material bibliogràfic.

Dissabte 6, Darrer dissabte. Vesprada de disfresses de xiquetes i xiquets, de quintets. Passeig d’Alacant. Nit de discomòbil. Carnestoltes 2016.

Diumenge 7, Darrer diumenge. Seguint els costums més antics del poble, anar de paella, reunir-se a les cases de camp, a les cases, és el més típic i tradicional.

Dilluns 8 i dimarts 9: Darrer dilluns i darrer dimarts, festes escolars locals.

Dimecres, 10: Dia de Cendra. Anirem a l’església per a la imposició de la Cendra. Comença la Santa Quaresma.

Divendres, 12: Recordatori de l’última gran nevada de 1983. Ja fa 33 anys. Aquell dia era Darrer Dissabte.

Dissabte, 13: A Gata, Soterrament de la Sardina, de la que sempre s'encarreguen els quintos i les quintes de l'any, enguany els de 2016.

Diumenge, 14: Primer diumenge de Quaresma.

Diumenge, 14: Festa de Sant Valentí, patró dels enamorats. Alguna que altra parella, eixirà a dinar o sopar eixe dia per tal de celebrar-ho.

Dilluns, 15: Comencen les inscripcions per a la "FESTA DE LA FOTOGRAFIA", XII Edición del Ral.li "Fotoclub Forat". Els dies 4, 5 i 6 Març, nova cita al voltant de la Fotografia. Es podran fer efectives fins el dia 26 de Febrer. Podeu seguir tota la informació que vaja eixint, tant a través de Facebook del Fotoclub, com en el blog: http://fotoclubforat.blogspot.com.es/.

Diumenge 21: Segon diumenge de Quaresma.

Diumenge 28: Terceer diumenge de Quaresma.

Dilluns, 29: Enguany és any bixest, marca un dia més el calendari.

Finalment, cal recordar que hi ha refranys per als dies que vénen: la Candelera, sant Blai gloriós, Quaresma i el mateix mes de febrer. Demà xerrarem d’ells.

Aniré afegint més actes, presentacions i events al calendari gater.

FONT: Foto recuperada de febrer de 2014 de Ángela Olmedo. Vista de Gata des de dalt les Coves Roges, amb els ametlers en flor. Al fons, com sempre, el Montgó.

2 comentarios

CRONISTA DE GATA -

Gràcies Juan Pons. Efectivament.

Juan Pons -

Miguel, jo afegiria l'enterro de la sardina (13 de febrer). És una festa que ha agarrat molta força al nostre poble des de fa cinc o sis anys