Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 de febrer és la festa de Sant Blai. També és Sant Óscar.

SANTS I REFRANYS: Hui dia 3 de febrer és la festa de Sant Blai. També és Sant Óscar.

SANT BLAI gloriós lliura-nos de la tos. Aquest és el refrany per excelència de hui. Advocat contra els mals de gola li fan festa a Pedreguer a la capelleta. A les esglésies es benedixen els rotllets, bambes, pa socarrats i dolços. Al veí poble de Teulada és la festa de la Dama -dolços amb forma de dama i ara més recent també "damo"-, un costum que pareix ancestral, adaptat a l’església.
Pareix ser que Sant Blai naixqué a Sebaste (Armenia). Vixqué a cavall entre els segles III i IV. Fou màrtir bisbe.
Per ser cristià va patir en temps de l’emperador Licinio. Diuen que era metge. L’eligiren bisbe per aclamació de clero local i del poble, segons aquell temps.
El seu cult estava extés per tot Orient i després per Occident. La fama de taumaturg es celebrà al temple de Constantinopla consagrat al seu nom.

També hui es celebra la festa de SANT ÓSCAR DE BREMA, sant alemany del segle IX. Monjo i bisbe de Hamburgo. Després també de Brema, a Sajonia.
Fou designat pel papa Gregori IV com a llegat per a totes les terres del nord d’Europa, anunciant l’Evangeli a grans multituds de Dinamarca i Suècia. Va morir a Brema.

Pel que fa als refranys, cal dir que hui els dediquem a Sant Blai. El més conegut ja l’he posat al principi de l’article, però us en pose tres més:

SANT BLAI EIXUT, CIGONYES NO HAN VINGUT.

COQUES DE SANT BLAI CUREN DE TOT MAL.

PER SANT BLAI, SE SEMBRA L’ALL.

A LA FOTOGRAFIA, ELS JOVES FESTERS DEL VEÍ POBLE DE PEDREGUER BAIXANT A SANT BLAI PEL CALVARI. Foto presa de "flickr", Xarxa Internet.

FONTS: www.santopedia.com (santoral) i variades (refranyer).

 

 

0 comentarios