Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

NOMS I HABITANTS DE GATA, 1852 ( I )

NOMS I HABITANTS DE GATA, 1852 ( I )

Capítol I.- Batejos.

La història genealògica local de fa 158 la podem trobar a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, ja que allí es guarda en el Llibre Índex que compren els batejos, núvies i defuncions. Al començament del llibre de batejos diu textualment: ÍNDICE GENERAL QUE COMPRENDE LAS PARTIDAS DE BAUTISMOS EN LA PARROQUIA DE SN. MIGUEL ARCÁNGEL, DE GATA. SIENDO CURA Dn. FRANco. MARTÍNEZ. EMPIEZA EN EL AÑO 1852.

El llibre 9 de Batejos no s´ha conservat,  però si que tenim el Llibre Índex, amb la relació dels batejos, com també estan les relacions de núvies i defuncions.

El present estudi descobreix quins eren els noms i cognoms que més s´usaven fa més de segle i mig.

Concretament la primera defunció que apareix més antiga és precisament de la germana d´un rector. En total, l´any 1852 va tindre 69 batejos, dos d´ells de besones.

Però anem a la part genealògica. Quins cognoms existien i com s´escrivien?. I quins noms "de pila" eren més corrents?.

Per a respondre aquestes dos qüestions diré que era freqüent el cgnom que ara coneguem per Boronat però es deia BORONAD. El cognom Buigues es deia BOIGUES. El d´Oliver s´escrivia OLIBER. El de Puigcerver PUICHERVER i el d´Ivars IBARS

Un cognom no massa freqüent era precisament el del rector que es deia de segon cognom TEROL, així com els de GAYA, BAÑULS, MONTANER LLORÉNS. Eren més abundants els ja clàssics cognoms gaters MULET,  PEDRÓS, FERRER, CASELLES, PEDRO, SIGNES, SALVÁ i altres.

Pel que fa als noms posats als xiquets o xiquetes quan eren batejats i batejades,  vegem que eren noms més corrents i populars que ara. El nom de Jaime es posava JAYME. Apareix algun compost com DOMINGO MATEO, SALVADORA VIRGINIA, CASIMIRA CONCEPCIÓN, MARÍA RAFAELA i MARÍA RAMONA. Era freqüent trobar MARIANA, IGNACIA i ONOFRE, no tan comuns ara.

(Continuarà demà dissabte amb el segon capítol)

FONT: ARXIU PARROQUIAL DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA. LLIBRE ÍNDEX, 1852-1952.

A la fotografia, la primera fulla del Llibre Índex que es conserva a l´Arxiu Parroquial.

0 comentarios