NOMS I HABITANTS DE GATA, 1852 ( I )
Capítol I.- Batejos.
La història genealògica local de fa 158 la podem trobar a l´Arxiu Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, ja que allí es guarda en el Llibre Índex que compren els batejos, núvies i defuncions. Al començament del llibre de batejos diu textualment: ÍNDICE GENERAL QUE COMPRENDE LAS PARTIDAS DE BAUTISMOS EN LA PARROQUIA DE SN. MIGUEL ARCÁNGEL, DE GATA. SIENDO CURA Dn. FRANco. MARTÍNEZ. EMPIEZA EN EL AÑO 1852.
El llibre 9 de Batejos no s´ha conservat, però si que tenim el Llibre Índex, amb la relació dels batejos, com també estan les relacions de núvies i defuncions.
El present estudi descobreix quins eren els noms i cognoms que més s´usaven fa més de segle i mig.
Concretament la primera defunció que apareix més antiga és precisament de la germana d´un rector. En total, l´any 1852 va tindre 69 batejos, dos d´ells de besones.
Però anem a la part genealògica. Quins cognoms existien i com s´escrivien?. I quins noms "de pila" eren més corrents?.
Per a respondre aquestes dos qüestions diré que era freqüent el cgnom que ara coneguem per Boronat però es deia BORONAD. El cognom Buigues es deia BOIGUES. El d´Oliver s´escrivia OLIBER. El de Puigcerver PUICHERVER i el d´Ivars IBARS.
Un cognom no massa freqüent era precisament el del rector que es deia de segon cognom TEROL, així com els de GAYA, BAÑULS, MONTANER i LLORÉNS. Eren més abundants els ja clàssics cognoms gaters MULET, PEDRÓS, FERRER, CASELLES, PEDRO, SIGNES, SALVÁ i altres.
Pel que fa als noms posats als xiquets o xiquetes quan eren batejats i batejades, vegem que eren noms més corrents i populars que ara. El nom de Jaime es posava JAYME. Apareix algun compost com DOMINGO MATEO, SALVADORA VIRGINIA, CASIMIRA CONCEPCIÓN, MARÍA RAFAELA i MARÍA RAMONA. Era freqüent trobar MARIANA, IGNACIA i ONOFRE, no tan comuns ara.
(Continuarà demà dissabte amb el segon capítol)
FONT: ARXIU PARROQUIAL DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA. LLIBRE ÍNDEX, 1852-1952.
A la fotografia, la primera fulla del Llibre Índex que es conserva a l´Arxiu Parroquial.
0 comentarios