Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTORIA LOCAL: La població de Gata fa 150 anys (1861) - i 2ª part -

HISTORIA LOCAL: La població de Gata fa 150 anys (1861) - i 2ª part -

Si ahir resumia els bateigs de fa segle i mig, hui parlaré dels matrimonis eclesiàstics i les defuncions.

Pel que fa als matrimonis, al llibre 10 de matrimonis que acabava el 31 de desembre de 1863, estaven relacionats els casaments de 1861. Ho sabem pel Llibre Índex (1852-1952) que es conserva a l’Arxiu Parroquial. Un total de 21 matrimonis es van produir aquell any, dos d’ells casant-se solter i vidu, o ell o ella. L’únic cognom que apareix no habitual del poble és Maurí, que el portà el marit de l’últim casament de l’any. Vegem de les dones, el nom de Bàrbara, Laureana, Agustina Carmela, Manuela, Bonifacia i María Gertrudis.

Vegem ara els difunts de 1861. Eren un total de 64. Es recollien al llibre 10 de defuncions que acabava també en 1863 acabant també el Quinque Libri. Parem atenció als noms d’aquells difunts. Així trobem a Juan Bautista Leandro, tot un nom, de nou Laureana i Victoria. De cognoms n’hi ha que no eren habituals a Gata: Martínez, Ramis, Fillol i Bondia, Bosch, Checa, Moll, Rubio i Noguera. Dels 64 difunts, hi hagué un total de 32 just la mitat eren dones i 32 homes. Això si, podem comprovar que dels 64 difunts, 50 que en són molts van ser albats (xiquets menuts), dos dels difunts van ser considerats com a "medio cuerpo".

Tres difunts, un xiquet i dos xiquetes albats eren expòsits amb els noms de José de San Miguel expòsit, Rafaela de San Miguel expòsita i Ana María de Santa Ana, expòsita.

Un altre dia coneixerem la població de Gata fa 125 anys, és a dir de l’any 1886.

FONT: Llibre Índex, Arxiu Parroquial, Gata.

0 comentarios