Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA CANDELERA. A GATA ES FEIA LA FESTA DELS LLUMEROS (una altra celebració anul·lada pel COVID19)

HUI ÉS LA CANDELERA. A GATA ES FEIA LA FESTA DELS LLUMEROS (una altra celebració anul·lada pel COVID19)

Una festa tradicional, religiosa i popular. El segon dia del mes més curt, el "febrerillo loco" que diu el refranyer espanyol, és el dia de CANDELERA, la Purificació de la Verge com recorda el santoral. A Gata li diem majoritàriament "dia de la CANDELARIA". La festa de la Candelera o Candelària es perd en el temps. Els lararis romans, la presentació de Jesús al temple, els padrins al bateig d’un nadó, tot gira al voltant de la flama.

El COVID19 que ja ens va furtar les dues primeres festes d’enguany, Reis i Sant Antoni, anul·la la típica festa dels llumeros de Gata. Molts anys, els llumeros han festejat a la seua patrona. Recorde quan els professionals de l’eletricitat de Gata passejaven a la imatge de la Verge de la Llum per la Plaça de l’Església, per anar a missa i després de paella. Enguany no podran fer-ho per totes les restriccions i el temps que estem vivint. Els llums es beneïen, les veles, candeles i ciris, també. Enguany tot és distint.

I en una festa tan popular i tradicional, no podem deixar de parlar del refranyer, quan ja hem vist ametlers en flor i molts. El refrany diu al respecte: "Pel Febrer, treu flor l’ametller". Per al dia de hui: "Si la Candelària plora, l’hivern fora; si es riu, ja estem a l’estiu; tant si plora com si es riu, ja estem a l’estiu". Però, ni ha molts més per al mes de febrer: "El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador""Febrer ventós, cara de gos""El Febrer, de cap o de cua, l’ ha de fer""Neu de Febrer, aigua en un paner""Guarda llenya al llenyer per quan arribe el Febrer". Per allargar-se un poc més el dia: "Pel Febrer, jornal sencer". "Si el Febrer riu, el fred reviu".

FONTS: Refranys: pàgina www.masrabassa.com. // Foto arxiu, llumeros del poble de Gata fa uns anys.

0 comentarios