Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Ensenyament 1916- (de la sèrie, foto 1806)

FOTOGRAFIES ANTIGUES (Gata en el record) -Ensenyament 1916- (de la sèrie, foto 1806)

Reprenc la sèrie que molts diuen que ja no ix sovint. Des d’ací convide als que vulguen difondre les imatges i documents antics, vells, d’altres èpoques. Sols teniu que remetre-les al meu correu que teniu a la columna dreta del blog. Seria més fluïda la sèrie. Feta la introducció o incís, anem a la imatge que tenim davant, que correspon a la 1.806 de la sèrie i que resulta per la seua història molt interessant.

Es tracta de la mestra DONYA MERCEDES BERTOLÍN PEÑA i el seu alumnat de pàrvuls. Era cap a l’any 1916. La fotografia pertany a la col·lecció de Alejandro Mayordomo i la podieu trobar com a reclam de l’exposició "Escoles i Mestres: dos segles d’història i memòria a València", que es va poder veure del 28 de novembre de 2017 al 18 de març d’enguany. La mostra estava organitzada per la Facultat de Magisteri, Universitat de València, el Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el Centre Cultural La Nau, lloc on s’exposava.

Però qui era la nostra protagonista?. Seria molt interessant conéixer el lloc on feia escola de pàrvuls. Impossible identificar als xiquets i xiquetes a 102 anys. Per referències de la premsa de l’època sabem que la mestra Donya Mercedes, natural de Carcaixent (València) i tret el Magisteri a València, va aprovar les oposicions a escoles de sou superior a 825 pessetes en 1908, obtenint la tercera plaça i que va triar l’escola de pàrvuls de Gata. Corria encara la testamentària de la Duquessa d’Almodòvar per a l’ensenyament del poble. La fotografia està presa vuit anys més tard.

Finalment, si mirem el quadre fotogràfic, observarem que la mestra ensenyava als infants amb una pissarra que es sostenia a terra, al pati. El compàs que porta a les mans és rudimentari, com vegeu, però efectiu. La vestimenta de la mestra i dels nens i nenes és la pròpia del primer terç del segle XX.

FONTS: Fotografia: col·lecció de Alejandro Mayordomo. Exposició ""Escoles i Mestres: dos segles d’història i memòria a València". // Informació: diari: "La correspondencia de Valencia: diario de noticias: eco imparcial de la opinión y de la prensa". Any XXXI. Número 10596, 26 de novembre de 1908. Agraïment a na Julia Oliva García.

0 comentarios