Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

RECORDANT...LA GRAN NEVADA, FA HUI 33 ANYS (12 de febrer de 1983)

RECORDANT...LA GRAN NEVADA, FA HUI 33 ANYS (12 de febrer de 1983)

La premsa comarcal no recull hui el recordatori històric climatològic. Serà perque fa molta calor per a l’època en que estem. De bon matí, els termòmetres marcaven més de 15 graus de temperatura. Però fa 33 anys, aquell DARRE DISSABTE, 12 de febrer de 1983 el temps no estava igual. Es va produir en tota la Marina Alta la GRAN NEVADA. Era darrer dissabte o Dissabte de Carnestoltes. La gent es preparava i ultimava les coses per al dia següent anar de paella, com és costum a Gata el darrer diumenge. El cel al migdia es va posar lliset i va començar a nevar força valent. Al dia següent el paisatge estava totalment blanc, la gent va gastar tots els carrets de fotos que estaven al seu abast. Hi havia que immortalitzar-ho.

S’havia mesclat sense adonar-se un costum gater amb un fet insòlit, la neu caiguda amb gran quantitat. Jo recorde com si fos ara que estava estudiant a la saleta de ma casa i ma mare em va fer notar que començaven a caure boles de neu. Eren cap a les quatre de la vesprada. Després ja va ser tot seguit i nosaltres els amics havíem quedat. No anaven a suspendre les compres podent eixir pel poble, gaudir de l’espectacle blanc. Recorde que calia fer les compres al supermercat Baidal o a qualsevol tenda del poble eixe dia. Al Passeig d’Alacant era com si estigueres al cinema amb una visió idílica del Pare Montgó, que relluïa brillant de neu. Pagava la pena veure’l, admirar-lo amb tota la seua majestuositat.

I després per les carriladas i amb cotxe cap a casa. Tot una aventura. Al dia següent vam acudir a una caseta de les Boleries. La neu s’escampava per tot arreu. Molt a prop, vam poder fer inclús un ninot de neu baix del pont de l’autopista, total no passaven cotxes, estaven les carreteres de la muntanya tallades. Era l’espectacle del blanc element, de les postals nadalenques però al febrer.

Enguany el calendari, ha marcat el 12 de febrer entre Carnestoltes i la celebració del Soterrament de la Sardina, ja dins del temps de la Quaresma, a dos dies del Dimecres de Cendra.

I vosaltres ?. Recordeu l’experiència?. Podeu contar-ho ací o pel facebook i remetre inclús si vos ve de gana, bé al meu correu, bé per mig del facebook, algunes fotografies d’aquells dies. Les publicaré hui i en dies succesius al blog. Teniu vosaltres també fotografies d’eixa nevada o d’alguna altra forta a Gata?. Tota la setmana fins diumenge serà aquesta efemèride la que recordarem. Quedarà en la memòria col·lectiva dels fenòmens que poques vegades vegem els habitants de la Marina Alta i menys els de Gata, una gran nevada aquell dia, 12 de febrer de 1983.

Recorde: Si teniu records escrits o gràfics o voleu contar-ho, al facebook o directament al blog podeu fer-ho. De hui divendres -data de la celebració- fins al diumenge dia 14, estarà oberta la participació i aniré afegint tots els comentaris i fotos que aporteu. MOLTES GRÀCIES A TOTS.

Si voleu repassar les entrades publicades al blog recordant-ho, el 12 de febrer de 2011, 20132014 i 2015 punxeu damunt de cada any. Vos portarà a l’entrada d’aquell dia.

0 comentarios