Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

MONES I PA SOCARRATS, ELS DOLÇOS TÍPICS DE GATA PER ARA, MÉS VIUS QUE MAI (Queda't a casa)

MONES I PA SOCARRATS, ELS DOLÇOS TÍPICS DE GATA PER ARA, MÉS VIUS QUE MAI (Queda't a casa)

A les xarxes socials s’ompli estos dies de fotografies del veïnat fent els tradicionals dolços. Diumenge Rams, Setmana Santa i Pasqües. Però són les panaderies les que més ofereixen per encàrrec a domicili els productes. El confinament ajuda a reinventar-se i a utilitzar el forn de la cuina o el forn de coure pa de la caseta, de tot hi ha.

La gastronomia dolça gatera la notem, sentim el seu olor. I veges si els xiquets o xiquetes no tindran la seua "moneta"!! encara que estiguem en casa. És el plat fort dels dolços de les Pasqües a Gata.

Tampoc deixeu d'adquirir als forns i panaderies, que en tenim a Gata molt bons, els dolços típics. Després ens la menjarem a casa (queda't en casa) i cantarem als balcons, a les nostres llars, aquella cançoneta popular del temps: "...Ja ve Pasqua, Pasqua de les mones. Quines pantorriles tenen les xicones".

Però, fent un poc de investigació, de curiositat, sabeu perquè es diu "mona" i d’on ve, quin és l’origen de la paraula i el dolç? Com moltes coses nostres mediterrànies, els àrabs li deien "munna" a l’obsequi dolç que li feien al senyor. De "munna" va passar a "mona". Nosaltres a Gata diferenciem clarament: si té un ou o dos inclús es diu mona, si no és un pa socarrat, allò que els castellans diuen "panquemado" o a Pedreguer diuen "coca bova" fent referència a la blandor que té la pasta.

Podeu llegir més sobre el PA SOCARRAT PUNXANT ACÍ (Gataéslotípic).

També per a saber les receptes de les MONES, PUNXEU ACÍ. (cuinadiari.blogspot)

FONT: Fotos extretes del facebook: Panaderia Mulet, Forn de Xaro, Paco Roselló. Recepta: Gataés#Lotípic.

0 comentarios