Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 11 dies. Aquelles festes de 1957 ( i III )

JA VÉNEN LES FESTES: estem a 11 dies. Aquelles festes de 1957 ( i III )

A la fotografia, una d’aquelles populars i espectaculars "gymkhama motociclista" a la Plaça 18 de Juliol

Estem a tan sols 11 dies. S’acurta el temps i ja es preparen casals i quadrilles, quintes i festers. Sols tres dies de la novena que comença dijous.

Acabe hui els tres dies de record per a unes festes que van ser molt curioses i singulars, aquelles de 1957.

El primer dia d’agost, que era dijous, la verbena de la nit estava amenitzada per l’orquestra Mambo. Hi havia premis "al mejor mantón y al mejor peinado". Hi havia obsequis que es sortejaven "entre las señoritas que tomen parte en este concurso".

El dia 2, divendres, mentre seguien matí i vesprada, els "elementos tradicionales" la verbena la va protagonitzar la orquestra Marcori. I com sempre hi havia coses, es va repetir el "baile del farolillo".

El dia 3, dissabte, el carrer guardonat per "l’arrepleglá de la barcha" era on feien els actes: "carreras pedestres para mayores y menores de 15 años, residentes en dicha calle", traca, gynkhama motociclista, concert per la banda i festival amb el conjunt Levante acabant amb una traca.

Diumenge 4 d’agost: Pel matí es feia l’espectacular gynkhama motociclista i deia molt graciosament: "Señoritas en el soporte". (Mireu la foto). Per la vesprada es feia el concurs de tir al plat i a la nit ball.

Dilluns 5 d’agost, era l’últim dia a missa de la novena i es feia amb la missa per "todos sus hijos ausentes de esta población". A les 11 hi havia "carreras pedestres y de bicicletas con cintas" i a les 13 dispar de traques. A les 19,15 es feia passacarrer i ofrena de flors al Crist, quasi com ara. A les 23 hores, més prompte que ara, es feia el tradicional concert de la banda municipal a la Plaça de l’Església. El cinema i la cordà al carrer Calvo Sotelo (actualment Carrer Signes) tancaven la jornada.

Dimarts, 6 d’agost, festivitat del Stm. Crist era pràcticament com ara. La solemne missa era a les 10. Hi havia orquestra i veus. Ocupava "la Sagrada Cátedra un elocuente orador". El Crist es traslladava "triunfalmente" a la seua capella i després "en la montañeta del Calvario" la Pirotècnia Brunchú de Godella disparà el castell.

La festa dels fadrins del dimecres 7 amb "programa aparte" posava punt i final a les festes patronals de 1957.

FONT: Programa de festes de 1957, facilitat per Pepe Simó.

0 comentarios