Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS SANT JOSEP: 121 ANYS, FALLA A GATA; 41 ANYS, COR SERRILLÀS; 32 ANYS, CAIGUDA DEL BADALL,...

HUI ÉS SANT JOSEP: 121 ANYS, FALLA A GATA; 41 ANYS, COR SERRILLÀS; 32 ANYS, CAIGUDA DEL BADALL,...

La festa de Sant Josep de Gata té en la memòria de les efemèrides unes fites puntuals que podem recordar ara i ací. Principalment són tres:

La primera és que FA 121 ANYS (1898) FEIEN FALLES A GATA. Malgrat que no és poble faller ni foguerer, com les veïnes Dénia i Xàbia, però si que va tindre esporàdicament falles. Ens traslladem a Sant Josep de 1898. Es va fer una falla a Gata i ho contava el diari "El Mercantil Valenciano" el dia de la vespra. La informació la facilitava Javier Mozas Hernando, membre de l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) de València i expert en la història fallera. Podeu conéixer la llavor d’aquestes persones que es dediquen a la investigació fallera, punxant a la seua pàgina:  www.estudisfallers.org. Recordem aquella cita. No perdau detalls de com està redactada:  "Los vecinos de Gata, provincia de Alicante, se preparan este año para festejar a San José, con inusitada pompa-, debido a la iniciativa del coadjutor D. José García *, secundado eficazmente por el maestro de instrucción primaria, D. José Martí, se hacen grandes preparativos para que no falte ningún detalle. Los organizadores se proponen, además de la celebración de la fiesta religiosa, que será notable, proporcionar a aquel vecindario muchos ratos de solaz y esparcimiento. Habrá, pues, cucañas, carreras de obstáculos, serenatas, los consabidos mil morteretes, fuegos artificiales, pasacalles, iluminaciones a la veneciana y tracas a granel, y como nota del día el correspondiente auto de fe, una falla alusiva a los asuntos yankees. Las fiestas las costearán los Pepes y carpinteros de la localidad."

* Don José García mestre va estar de rector regent a Gata de 1898 a 1902. Era natural d’Alaquàs (València). Fou primer rector i després ecònom de la parròquia de Sant Miquel de Gata. El 20 de juliol de 1898 inicià la seua estància i va permaneixer en aquesta 4 anys fins el 21 de gener de 1902. La seua regència com a ecònom finalitzà el dia 7 de maig del mateix any. 

Ara ens fixem en la informació al diari "LAS PROVINCIAS-diario de Valencia". El text i la capçalera il·lustra la portada d’aquest article. També era del mateix dia 18 de març de 1898, divendres. Sols deia: GATA i començava a detallar la festa de Sant Josep (la podeu llegir vosaltres mateix). La iniciativa diu que era de "dos Pepes", també del rector ja esmentat i del "maestro de instrucción primaria" també ja nomenat. La il·luminació la situa a la Plaça de l’Església. Torna a nomenar per a la falla "las cuestiones con los yanquees". Afegix que el predicador de la missa solemne era el "novel y ya elocuente orador Sr. García Mestre" i inclou la processó que diu "serà lucidísima". El costeig si que ho deixa igual clar, els Pepes i fusters del poble.

La segona és que FA 41 ANYS (1978) ES FUNDAVA EL DIA SANT JOSEP EL COR SERRILLÀS, que dirigiria el desaparegut Ernesto Coloma. L’última actuació del Cor, que té nova directora, la va fer el cor al Casal de la Música a l’acte de Homenatge als Amics de l’Hospital "La Pedrera" de Dénia fa uns dies.

Finalment, FA 32 ANYS (1987) VA CAURE EL BADALL D’UNA DE LES CAMPANES DE LA TORRE DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL. Era a l’eixida de la missa major del dia de Sant Josep. El badall de la tercera campana en grandària va caure a terra, per sort sense produir cap dany ni material ni humà. Dies més tard, es va acordar entre l’Ajuntament i l’empresa de les campanes Manclús posar unes reixes als forats de les campanes, per evitar altres ensurts.

FONTS: document del diari El Mercantil Valenciano del dia 18-3-1898, facilitat per Javier Mozas / Arxiu Parroquial (rectors regents). Foto: Retall de Las Provincias, Diario de Valencia (18-3-1898). Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. Ministerio de Cultura.

0 comentarios