Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOS AMB HISTÒRIA: Pontet de la Benitzaina (terme de Dénia)

FOTOS AMB HISTÒRIA: Pontet de la Benitzaina (terme de Dénia)
Segona foto amb història que ens porta Jaume Costa i Caselles. És EL PONTET DE LA BENITZAINA, que encara que es troba a terme de Dénia ha estat sempre pas per als bancals de gaters, ací ençà del Montgó. Deixem que fluïsguen les paraules i que Jaume ens explique el motiu d’escollir aquesta fotografia amb història.

"Una vegada em va dir un enginyer de camins que uns dels trets estètics dels ponts eren, ser el mes perpendicular possibles al llit del riu o barranc i tenir un número imparell d’arc o ulls.
Cròniques del país diu...en que el Pont fou costejat per la majoria de propietaris de la partida, a més de pagar als obrers, feien tandes (aportaven la seva ma d’obra).
Per exemple, els carros del tio Bernat del "Paresant", portaven les tosques de Xàbia,el tio "Nasio" (Ignacio Caselles Arabí), bisauelo meu, tenia el seu fill major Pedro, fent pedra a la Garganta.
El constructor fou el tio Fuertes, uelo o bisauelo de Fuertes el del carrer la Bassa que tot hi, suposse, no tindre estudis d’enginyeria, pot estar orgullós, donat que el varen fer per passar el carros i ara passen camions de gran tonatge sense cap mirament, deurien limitar el pes.
La seua construcció deu datar de finals del segle XIX o principis del XX, pel que deu tindre uns 100 anys. El primer que el va travessar, tot i no estar acabat, fou el tio Toni Garbiel amb la seua burra del ramal (era el propietari de la Casa de la Catxupa, en aquell temps."
 
A les fotografies de Jaume Costa teniu el pontet, visible des de la carretera Nacional a l’altura de la tenda d’artesanies i regals "la Barraca".

0 comentarios