Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

GATA SENYALITZA LA RUTA DELS MOLINS (són del segle XIX)

GATA SENYALITZA LA RUTA DELS MOLINS (són del segle XIX)

 

L’Ajuntament de Gata, a través de la seua regidoria de Turisme, ha recuperat i senyalitzat la ruta dels Molins situats en el tossal de Pedreguer.

La ruta circular de 2 km s’inicia en la zona de les Boleries amb un plafó explicatiu del recorregut. En el punt de partida hi ha una zona d’aparcament des d’on iniciar aquesta caminata indicada per a tot tipus de públic. Al final del recorregut els senderistes trobaran un panell informatiu sobre la estructura i funcionament que tenien antigament els molins.

Gràcies a la col·laboració del GEG, s’ha netejat tota la senda i s’ha recuperat l’antic assagador i dels propietaris dels terrenys que han facilitat l’accés i la neteja per a l’ubicació dels plafons.

Es tracta de dos molins fariners construits amb pedres del mateix tossal, morter de calç  i carreus de pedra tosca, segons indica la inscripció en un d’ells, data de 1839. Els molins tenien una coberta cònica de fusta on s’instal·laven les aspes, que es cobrien de tela. Tota la coberta rotava per a orientar les aspes al vent.

Entre finals del segle XIX i principis del XX foren abandonats degut a la reducció del cultiu del blat i sobretot gràcies a l’arribada de l’electricitat, que va permetre ubicar-los en llocs més accessibles i superar la dependència del vent.

Actualment, un d’ells presenta un bon estat de conservació de l’estructura. Un projecte de futur de la regidoria serà la seua rehabilitació i conservació.

FONT: Informació i foto, Ajuntament de Gata (premsa).


 

0 comentarios