Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

COMENÇA LA PRIMAVERA. EL TERME DE GATA ES POSA BONIC.

COMENÇA LA PRIMAVERA. EL TERME DE GATA ES POSA BONIC.

L’estació de la primavera ha començat hui dilluns 20 de març a les 11 hores i 29 minuts, hora oficial peninsular, segons els càlculs de l’Observatori Astronòmic Nacional (IGN, Min. Foment). Durarà 92 dies i 18 hores i acabarà el 21 de juny, dia en que entrarem a l’estiu. A la primavera, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. Se li diu també equinoci de primavera. Aquesta és l’època de l’any en que la longitud del dia s’allarga més ràpidament. Ara al prinicipi, el Sol està per damunt de l’horitzó augmentant quasi tres minuts cada dia a la latitud de la península.

Aquesta primavera no tindrem eclipses, ni fenòmens astronòmics destacables. Serà lluna nova el dia 28 de març, 26 d’abril i 25 de maig. La primera lluna plena de la primavera es donarà l’11 d’abril, sent el diumenge següent (16 d’abril) el Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran altres dos llunes plenes: 10 de maig i 9 de juny. El planeta Marte serà visible durant tota la primavera en el cel vespertí.

El diumenge 26 de març tindrem el CANVI D’HORA. Com és habitual, es produirà l’últim diumenge de març. A les 2 de la matinada, hora peninsular del diumenge hi haurà que avançar el rellotge fins les 3 (la 1 de la matinada en Canàries passarà a ser les 2). Per tant eixe dia tindrà, oficialment, una hora menys.

EL TERME DE GATA ES POSA BONIC

La primavera és l’estació en la qual esclaten els colors i els paisatges al terme de Gata. Eixir a passejar i veure com reverdeja el cep, mirar cap al Montgó i veure-li eixe tel suau a dies i altres amb un cel net, mirar flors i herbes, verdors i lluminositat, serà la tònica general d’aquesta estació que hui comencem.

REFRANYS DE LA PRIMAVERA

Recordem alguns refranys que resumixen la primavera:

La més popular i que sempre està en boca de molts: "La primavera, la sang altera". Altres són: Primavera arribada, ovella esquilada. Per la primavera, res no és com era. Oreneta primerenca, primavera calorenca. Per al Juliol la primavera està de dol. Flor en abundor a la primavera, bona tardor ens espera. El mal hivern de la primavera fa govern. Una flor no fa estiu, ni dues primavera. Sant Joan arribat, la primavera ha passat. Sant Joan i Sant Pere: adéu, primavera.

FONTS: IGN, Ministeri de Foment. Refranys: www.socpetit.cat.

0 comentarios