Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¡¡AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! (1960)

¡¡AQUELLS PROGRAMES...AQUELLES FESTES!! (1960)

Per a la història, la data del 31 de juliol de 1960, ja que es va celebrar el "I Trofeu Festes Santíssim Crist" de ciclisme

Segon dels articles dedicats a escorcollar el que donaven de si aquells programes de quan erem menuts. Gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Pública de Gata i a l’exposició dels programes de festes, hui seguim amb un altre programa de festes. Si veíem ahir l’any 1939, pel significat especial que va tindre, hui ens anem vint-i-un any més endavant en el temps i arribem a 1960.

¡¡Aquells programes...aquelles festes!! de 1960. Les festes d’aquell any van ser del 28 de juliol, tres dies menys que ara, fins el ja tradicional 6 d’agost. Les misses del novenari començaven el 28 i acabaven el dia 4, tots els dies a les 8 del matí.

El primer dia, 28 de juliol, vegem un curiós acte, dins del festival del primer dia es va fer el simpàtic concurs que es titulava "la sort no es pa qui se la busca". Eixe dia també començaven amb entrà "los elementos tradicionales", ja sabeu les vaques i bous.

Vegem el dia 31, dos cites esportives i d’oci importants. Per a la història, la data del 31 de juliol de 1960, ja que es fa fer el "I Trofeu Festes Santíssim Crist" de ciclisme. Hi havia categories, de primera aficionats i de primera i segona independents. A les sis de la vesprada es feia la gran gynkhama motociclista i posava "con o sin señorita en el soporte". S’enrecordeu d’aquelles fotos del record amb les vespes i les xiques amb el concurs.

El dia 1 d’agost es va fer el concurs del globus. El conjunt Gil estava de moda, actuava quasi tots els dies. Interessant l’acte del dia 3 pel matí. Es feia una visita de la "Festera machor" i la seua cort d’honor a totes les zones -es suposa serien del poble- i diu "en acto de gratitud al pueblo, obsequiando a la persona de más edad de cada una de las zonas". A la desfilada de carrosses i grups a peu s’afegia el vehicle de moda, les motocicletes, hi havia premi per a la millor engalanada.

El dia 4 d’agost era el dia dedicat al Raval. La gynkama es feia al carrer Moreres, el festival a la placeta i una cordà al carrer Moreres. El dia 5, el concert de la banda de música es feia "al atardecer" a la plaça de l’església.

El dia de la festa major, va cantar l’escolania de la Verge del Remei de la catedral de San Nicolás de Bair a Alacant. Cal recordar que el finat rector fill de Gata, En Sebastián Soler Andrada era el director de la coral.

A les sis de la vesprada del dia del Crist era protagonista la cultura. Es clausurava l’exposició escolar i es repartien els certificats d’estudis primaris. Cal recordar que sols feia dos anys que s’havia inaugurat el nou grup escolar (1958).

Encara hi havia més curiositats al programa. Estaven anunciats els dies 7 i 8 com a festa dels fadrins i festa dels casats, encara que posava a la dels fadrins "programna aparte". Signaven el programa el dia 23 de juliol, l’alcalde Matías Salvá Monfort, donant el vist-i-plau, i el president de la comissió de festes, que era José Monserrat Ferrer, el mestre.

Les notes finals senyalaven el 3 d’agost per a la inauguració de l’exposició escolar i que si havia vehicles i motocicletes que vulgueren acompanyar la volta ciclista del dia 31 de juliol que es presentaren al lloc d’eixida, a l’Avinguda del Caudillo.

A la imatge, la portada del programa d’aquell any, 1960.

FONT: col·lecció de programes, BPM de Gata.

1 comentario

Anónimo -

Molt curiós, xe!