Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) (1.845): ANTIGA VISTA, CASETES TOSSALET I CALVARI DE GATA, principis segle XX?

FOTOGRAFIES ANTIGUES...I D'ABANS (Gata en el record) (1.845): ANTIGA VISTA, CASETES TOSSALET I CALVARI DE GATA, principis segle XX?

PER AMPLIAR MÉS LA FOTOGRAFIA, PUNXEU ACÍ.

Una fotografia de la que nomenem potent. Podria datar-se de principis del segle XX. Una bona instantània antiga, que mostra en primer terme les casetes de la partida Tossalet de Gata en plena temporada d’escaldà. Al fons, l’inconfundible calvari cap a l’ermita del Santíssim Crist i ubicant millor el panorama el Montgó.

La fotografia me la facilita, a la que li ho agraïx molt, l’amic Carlos Fuster Montagud. Ell em comenta que és propietat de Miguel Ángel Sáiz i la va adquirir o comprar a un rastre. 

Hi ha molts detalls a escena que ara repassem:

- Potser no estiguera feta la línia del tren, que es va construir de 1911 a 1915, ja que s’aprecia molta distància entre la pujada al calvari i el sequer.

- Vegau la vestimenta dels dos hòmens plantats i els xiquets aponats entre els canyissos de pansa.

- Si el calvari públic es va autoritzar a l’arquebisbat de València en 1905, mirant l’altura dels xiprers, podrien ser uns quants anys més.

- La capella no es veu molt bé entre xiprers, però davant si que es veu un arbre diferent als xiprers. Podria tratar-se del famós Arbre Blanc al que se li atribuïx el "miracle", el cas sorprenent de 1812, 1814?.

- Què dir del sequer i els canyissos de pansa?. Es veu que és gran, una prova més que inclús damunt del poble estaven en aquella època els sequers, pegats a les cases i casetes.  

- Finalment, de l’ermita baixant cap avall, a la muntanyeta del calvari, seguint la zona de l’assagador, s’aprecien també uns xiprers. Podria ser el camí al cementeri parroquial (1886), que està fora de la fotografia, però quedaría per mitat foto a la dreta.

FONT: Foto propietat de Miguel Ángel Sáiz, facilitada per Carlos Fuster.

0 comentarios