Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS NADAL. 25 DE DESEMBRE. RECORDEM VELLS COSTUMS: estrenes, putxero...

HUI ÉS NADAL. 25 DE DESEMBRE. RECORDEM VELLS COSTUMS: estrenes, putxero...

Ja està ací...ja ha arribat: és el NADAL. Estudiem la paraula: La d i la t s’intercalen. Es podria dir ben bé el Natal. Vindrà de Natalis-e. Naixement. Recorda el naixement de Jesús, any rere any i ja en són 2016. Tenim paraules que comencen amb el prefixe: natalici, natalitat. Els cristians commemorem en tot el món un gran aconteixement: A Betlem poble de Judea a un portal va nàixer el Jesús.

Ens preguntem ara. Quins costums conservem del dia de hui dels nostres avantpassats?.  

Gata, fidel als seus costums, ha celebrat des de sempre les festes de Nadal. La vespra de Nadal i arribada la nit, la gent acudia a l’església de Sant Miquel, com ara, a la Missa del Gall. També a aquestes hores eixien els més joves a arreplegar les estrenes (aguinaldo).
Però, el costum més estés en tot el segle XX, fins la dècada dels 90, estigué la de "les estrenes" familiars el mateix dia 25, el Dia de Nadal. A missa major i després a casa els avis. Les cases estaven obertes per a rebre a fills, néts i fillols. Al costat de la ximeneia estava muntat el betlemet. La matriarca de la casa preparava un bon àpat, que consistia en el tradicional "putxero", on no faltaven les riquíssimes pilotes, creïlles, cansalada i carn. Dolços, pastissets fets a casa, com mantecades, ronyosses i els mateixos pastissets de Glòria. Després de dinar, començava el ritual: Paraven les mans, a la vegada que besaven als seus majors. Fills a pares; néts a uelos, fillols a padrins i la frase necessària: "DE HUI A L´ANY QUE VÉ, QUE ESTIGUEM TOTS VIUS".
La frase premonitòria donava pas a les estrenes.
Els carrers del poble s´omplien de famílies. Si volies conéixer la prole de cada família ahí era el moment adequat. Els padrins esperaven al fillol, per fer-li unes estrenes sustancioses.
El segon dia de Nadal, dia 26 de desembre, Sant Esteve, també era molt senyalat a Gata. Els xics anaven a casa dels pares i familiars de la xica. La festa continuava.
Guardem aquelles imatges retrospectives i aquell refranyer, tan savi com popular: "Al Nadal, qui no estrena no té mans".
També es hui NOSTRA SENYORA DEL BETLEM. L’advocació ve des de que la Mare de Déu és part imprescindible al Portal del Betlem.

I que en digueu de refranys?. Del dia de Nadal n’hi ha molts. En pose tres:

PER NADAL I PER CAP D’ANY, CADASCÚ AMB EL SEU COMPANY.
QUI NO TREBALLA EN TOT L’ANY, TREBALLA EL DIA DE NADAL.
PER PASQUA I PER NADAL, QUI NO ESTRENA RES NO VAL.

BON DIA DE NADAL A TOTES I TOTS!!

0 comentarios