Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI ÉS LA VESPRA...DEL NADAL: Missa del Gall, Nadales, Sant Nicolau (Pare Noel),...

HUI ÉS LA VESPRA...DEL NADAL: Missa del Gall, Nadales, Sant Nicolau (Pare Noel),...

Li diuen en castellà "El día de Nochebuena". En valencià seria "la Nit de Nadal". 24 de desembre. Al blog li dic: "Hui és la vespra...del Nadal". Un gran amic expert en aquestes coses del valencià em va corregir: "es diu Bon Nadal, perquè sols hi ha un 25 no molts". I així és.

Però penseu què és el que es fa aquesta nit:

- A GATA es fa la MISSA DEL GALL. Serà aquesta mitjanit. En moltes poblacions la nit del 24 de desembre hi ha el costum d’anar a celebrar una missa a mitja nit, l’anomenada "Missa del Gall", també en ermites i santuaris allunyats on es canten cançons nadalenques. Alguns diuen que aquest nom prové del fet que antigament a les esglésies s’alliberaven ocells per celebrar el naixement de Jesús".

- Cantar NADALES. També a Gata ho fem, com no. Els "villancicos" que es diu en castellà són les Nadales en valencià. I recorde quan al Festival Júnior de Nadal, Cap d’Any i Reis, les Nadales acaparaven les actuacions. A l’església hui i demà, a totes les misses, es cantaran les típiques i tradicionals Nadales.

- "El CANT DE LA SIBIL·LA", Sabeu el què és?. Us ho conte: "A Mallorca es celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Crist, el que al Principat es coneix amb el nom de Missa del Gall. Un dels moments més emotius d’aquesta celebració és el Cant de la Sibil·la, una peça d’origen medieval que profetitza l’arribada del Redemptor i, al mateix temps, l’arribada del Judici Final".

- "ELS FOCS DE NADAL": I què és això: "Durant la nit del 24 de desembre, nit de Nadal, així com també durant la nit de cap d’any i la vigília de Reis, són moltes les poblacions catalanes on és costum d’encendre focs, ja siga en forma de fogueres o bé de torxes fetes amb tot tipus d’herbes".

-SANT NICOLAU, SANTA CLAUS, EL PARE NOEL,: L’he posat al final ja aposta. Es celebra el PARE NOËL aquesta nit. S’ha generalitzat ja tant. Moltes cases tenen aquesta figura pujant pels balcons. És un costum no massa d’acord en la tradició que estaven contant abans. Era més dels països del nord, no mediterranis.

Però qui era aquest senyor en la història?

A l’orient se li coneix com Sant Nicolau de Mira, altres li dien sant Nicolau de Bari. Els xiquets el veneren des de l’època en que vixqué, pues ajudava als més necessitats, i obsequiava regals i dolços.

Un pastor protestant, Clement C. Moore el 23 de desembre de 1823 va escriure "Un relat sobre la visita de Sant Nicolau" inspirat en la llegenda holandesa sobre el personatge. Més tard van vindre els altres elements: Entrar per la ximeneia, dir els monosílabs tan famosos "Jo, jo, jo!!", portar els trineus amb rens. La vestimenta i demés.

Sabeu qui va publicitar el traje més vistós, botes i cinturó negre: la Coca-Cola.

Sabeu com es dien als rens: Dasher, Dancer, Prancer, Comet, Cupid, Donner, Blitzen, Vixen i el que era és el més famós i que aparegué l’últim RODOLFO el del nas roig.

I així aquesta nit apareguerà, com ja ho feia ahir -jo el vaig veure amb una bicicleta pel carrer Signes- i despús-ahir pels carrer de Gata un personatge al que anomenen PARE NOEL i demà molts xiquets avançaran els joguets als Reis...

però GATA té prou identitat amb els REIS. Per tant, cal reinvidicar més aquestes tres figures i els seus regals...i no tant la resta. Esteu o no d’acord?. Jo així ho crec, sempre pensant que els regals d’aquesta nit són producte del consumisme i ara amb la crisi no estem per a tirar coets.

FONTS:

www.festes.org i www.navidadlatina.com.

 

 

 

 

1 comentario

JJ -

No sé si quan llances preguntes esperes contestació o no, pero jo te la donaré de totes maneres.

I es que també estic d'acord amb tu amb aixó que dius. En Gata tenim la tradició dels reis i es un costum que ens defieneix i ens dóna identitat en aquestes festes.
Clar que hi ha que reivindicar-ho!