Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 1 )

COSTUM AGRÍCOLA A GATA: És temps d'escaldar... ( 1 )

Vaig a posar-vos una sèrie de fotografies i de paraules relacionades amb el tema que m’ocupa, per a que no caiga en desús aquell costum, el costum gater de ESCALDAR EL RAïM PER A TRANSFORMAR-LO EN PANSA. Ara "ÉS TEMPS D’ESCALDAR". Està clar que els altres pobles estan passant davant, GATA està perdent el tren i això que tenim vies...

Comentaris apart, he estat aquest matí a la caseta de la família dels GRIMALT, molt a prop de la Venta de Parra, als quals agraïsc poder fer el reportatge. Allí escalden i quasi sempre tenen el sequer ple. Allí es viu el vell costum d’escaldar. Com sempre ha estat un costum familiar, tota la família va a una: María i el seu fill Quico; Isabel i Vicente; Miguel i el seu germà, tots ells treballant el vell costum estiuenc d’escaldar.

Què vegem a la present fotografia?. La CAÇA plena de raïm per a posar-la dins la CALDERA, que la vegeu al costat. Si s’adoneu, la caça és un recipient metàlic amb un mànec de madera. Jaume Costa ens mostrava l’altre dia altres caces no tan comuns. La caldera està esperant, el CABÀS de goma mig buit. Darrere esperen més cabassos plens de RAïM. I què fan els renders?.

La pila de CANYISSOS s’aguanta dalt de caixes fortes de plàstic. Per què els canyissos no estan uniformes, un damunt de l’altre?. Té una explicació: el canyís que es veu més a la dreta està quasi ple, comença a omplir-se l’altre canyís que forma part de la pila uniforme. 

Tot això, baix del vell riurauet, que tenen preparat per a la tasca agrícola, per a eixa en concret.

Fa calor, és el primer dia de setembre, la pansa es secarà molt prompte...demà continuem mirant més fotografies.

FONT: Caseta dels GRIMALT, Gata.

0 comentarios