Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

QUÈ ES VA FER DEL PILÓ...?

"Je el piló, je la font" dita popular que ja és història

Algú té alguna foto en la qual es veja clarament el piló?

Com us deia ahir el dia 1 de setembre de 1987 a un article meu publicat al CANFALI MARINA ALTA titulat "Reivindicacions històriques" em qüestionava on estaria el piló i que s’hauria fet d’ell. Seria just reclamar-lo, demanar per ell, saber on està...perquè aquella era una peça històrica per al poble.

Ara 24 anys després seguix valent igual aquella "reivindicació" que deia així i ho pose textualment:

"Fa temps que la gana em porta a vore coses que ja no són, coses que el temps va perdre i la història ha fet desaparèixer, tot això del meu poble. Cal reivindicar-ho, cal fer una crida a tots aquells estaments culturals i polítics que tenen alguna cosa que dir.

Però, encara no he dit el motiu de la reivindicació:

- Jo jugava a la Plaça de l’Església, a marro, a conillets a amagar o a qualsevol joc, i allí al costat estava el piló. Recorde als homes majors, quan passaven per aquell carrer estret, ara desaparegut a causa de civilització de quatre rodes, els cotxes, i dien allò que es va fer famós: "Je el piló, je la font". perquè la font seguia plantada allí, des de sempre, amb la seua heràldica, orgullosa de ser el monument d’un poble, del mue poble, Gata.

Un dia, el piló va desaparèixer, els carrers al voltant es van fer grans, però els gaters, ja no van vore més aquell piló de pedra, símbol de la història d’un poble...podria tornar-se allò que era del poble, al poble...perquè ha format i forma part de una història, la d’un poble."

Aquests eren alguns dels paràgrafs d’aquella publicació. Cal revindicar-lo abans, ara i sempre.

El que sempre he volgut trobar i mai he pogut era una fotografia antiga on apareixca clarament el piló. Per això demane la col·laboració del veïnat, dels gaters, de qualsevol persona, que tinga una foto. Seria, sens dubte, la millor fotografia antiga de les publicades fins ara. Per això, us recorde especialment a aquest article també el meu correu: mivisig@hotmail.com.

FONT: Meu article "Reivindicacions històriques" publicat l’1-9-1987 al Canfali Marina Alta.

12 comentarios

MIGUEL ANGEL -

ES mol lamentable pero no es la unica cosa que desapareix, el llavador del arraval, la casa roga la font de la iglesia despres de la maldat que en fet en ella, les reixes del campanar, etc i vorem mes coses.

Gater -

a val, el primer comentari no el tenia catalogat com a indirecta. gracies.

CRONISTA DE GATA -

Es diu, però la veritat és que jo no he pogut constatar bé mai. Si lliges el primer comentari sabràs quina persona diuen. Però, el que et deia en el comentari anterior: tantes coses s'han tirat a les escombreries importants per a la història local d'un poble...

Gater -

i es sap qui es eixa persona?

CRONISTA DE GATA -

A "Gater":
Tots els gaters no ho saben, però mira si han passat corporacions des de que van llevar el piló i el van tirar als escombraires i el que el va afagar ho va fer de les escombreries, com deia una amiga meua...per tant no va fer res anormal...Una altra cosa seria la seua voluntat i el seu desig de fer una donació i així es recuperaria el piló per al poble, però res més.

Gater -

trobes que tots els gaters sabem qui el te i aon?¿ on esta?

CRONISTA DE GATA -

A l'autor "Piló lliure, ja!:
Gràcies pel teu comentari, però no t'estranye tant "el text del cronista". Al repàs del "Diari de Gata: 1987-2011" va eixir aquest article que vaig escriure al setembre de 1987 i que podia, encara hui a 24 anys més, ser hui realitat. Quan dius "Si tan clar està l'assumpte..." jo et diré que no és precís que estiga tan clar, però aquell article deia: "Revindicacions històriques" i ara el mateix podria ser, una reivindicació històrica...simplement.

Piló lliure, ja! -

M'ha sorprés tot això del piló, tant el text del cronista com els comentaris. Si tan clar està l'assumpte, hauríem de fer una campanya per alliberar el piló. Piló lliure! Free piló!!

CRONISTA DE GATA -

A "ermità de la muntanya":
Tot el què dius és ben cert. Les autoritats ho saben i tindrien que donar elles el primer pas, per recuperar allò que és de tot el poble, com tu dius: "un element urbà públic".

l'ermità de la muntanya -

Malgrat això que dius, cronista, el fet d'haver-se apropiat del piló, pot ser valent-se de la ignorància de la gent d'aquelles èpoques i en aquells moments, no es motiu suficient per a que eixe veí faja cas omís a la crida que des de sempre has fet, amb nom, crec jo, de tots els gaters. Caldria, com be dius, que les autoritats feren les gestions oportunes per posar-se en contacte amb qui es va apropiar d'ell. Jo crec que tots els gaters sabem qui el té i on el té.

A més, si este fora una persona com toca ser, deuria tindre la suficient noblesa com per a tornar-lo al poble.

Trobar-se un element urbà públic entre un muntó d'enderrocs no acredita cap titularitat sobre ell.

A veure si les autoritats fan alguna cosa per poder recuperar-lo.

CRONISTA DE GATA -

A "Anónimo":
Gràcies per eixa "pista" que dones, però en aquells dies tots van tindre culpa, crec jo, els governants que estaven, els que l'enderrocaven i els que el trobaven tirat i sabent-ho el què era no feien ni cas...

Anónimo -

pregunta-li a Emilio al de Signes Grimalt per el piló, a lo millor ell et pot dir hon està