Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

L'ENCONTRE I LA GASTRONOMIA TÍPICA TRADICIONAL, PROTAGONISTES DEL DIUMENGE DE PASQUA A GATA. L'Encontre, el berenaret de Pasqua, les mones,...

L'ENCONTRE I LA GASTRONOMIA TÍPICA TRADICIONAL, PROTAGONISTES DEL DIUMENGE DE PASQUA A GATA. L'Encontre, el berenaret de Pasqua, les mones,...

Hui és el Diumenge de Pasqua de Resurrecció, diumenge de Glòria. Bona Pasqua a tots els que seguiu el blog, a tots els que es sentiu gaters o gateres. Estem a 17 d’abril, enguany la pasqua està mitjanament alta al calendari. A Gata com a tota la Marina Alta, dia clar i que es preveu calorós. Dia per a anar primer a l’Encontre i a missa i després a gaudir de la tradicional gastronomia pasqüera gatera.

A les 10 del matí serà la processó doble. La Verge Dolorosa vestida amb manto blanc anirà pels carrers Doctor Gómez Ferrer, Pare Mulet o Constitució, Carrer La Bassa i Duquessa d’Almodòvar per a fer l’Encontre amb el Jesús Ressucitat. La imatge d’aquest processonarà pels carrers Nou, Sol, Teulada i Bisbe Cervera per a entrar a la Plaça de l’Església al so del tradicional "Aleluya". Després serà la missa del Diumenge de Pasqua.

A migdia o a la vesprada arribarà la tradició, marcada pels jocs, les passejades, però sobre tot els dos menjars típics que hui són els protagonistes: el berenaret de Pasqua, típica recepta de hui, demà i el segon diumenge de Pasqua amb el dia de Sant Vicent, i les mones o pa socarrats.

Cançons tradicionals de Pasqua sonen entre camins i casetes de camp, entre paratges i rutes. La "Pasqua de les mones". "Ja venim de berenar..." i altres es cantaran hui, ja passada la pandèmia després de dos anys de no celebrar-ho al cent per cent com cal.

FONT: Gastronomia berenaret (facebook), Mones i Pa socarrats, forns de Xaro i de Vives, Gata. 

0 comentarios