Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

AQUELLS PROGRAMES…AQUELLES FESTES !! -5- (la publicitat de l’any 1965, primera part)

AQUELLS PROGRAMES…AQUELLES FESTES !! -5- (la publicitat de l’any 1965, primera part)

Ara que estem escorcollant els programes de festes dels anys 60, gràcies a la col·lecció que s’exposa a la Biblioteca Pública Municipal de Gata, em crida molt l’atenció la diferència d’aquelles propagandes, publicitat a l’ús i al temps dels anys 60. Les que comente hui, a aquesta miniserie de “Aquells programes…aquelles festes!! corresponen a 1965, any del que ja vaig tractar els actes de les festes.

El primer reclam ja està quasi a anys llum d’ara. Pertanyia a la CAJA DE AHORROS DEL SURESTE DE ESPAÑA. Relacionava regals, obsequis amb motiu del Dia Universal del Ahorro i sobre l’estalvi posava: “FAMILIA QUE AHORRA, FAMILIA FELIZ”, Què trobeu!!. Ara ni es pot estalviar, com han canviat el ps del temps en quasi mig segle, concretament en 49 anys.

Mirant les propagandes, llegim que FRANCISCO SIGNES DIEGO –més tard Telefunken- oferia als seus clients al carrer José Antonio “máquinas de coser…frigoríficos” i demés; que el BAR LA PAZ feia “exquisito café express” i que SALVADOR PONS MONTANER al carrer La Luna i Biserot posava a la disposició dels clients “un extenso surtido de aparatos electrodomésticos”.

El desaparegut AUTOSERVICIO SOLER de la carretera amb entrà també per la plaça oferia “conservas en general nacionales y extranjeras” i al carrer Sol las HERMANAS PEDRÓS tenien perruqueria de senyores.

BERNARDO ESPASA SOLER era distribuidor d’empreses del vimet (mimbre) i els seus derivats, com també d’una papelera “San Jorge” i si recordeu a “Antonio el Melillano” al carrer General Primo de Rivera ANTONIO SIGNES FORNÉS oferia la “tramitación de toda clases de documentos”. El bar HOGAR DEL CAMARADA donava “servicio esmerado” i al carrer Sant Miquel FRANCISCO MONFORT MULET tenia magatzem de “coloniales”. Al carrer Calvo Sotelo es publicitava “Casa Visantet” TEJIDOS VICENTE SIGNES que tenia, entre altres, “Altas fantasías”. Ara la tenda continua amb la seua filla Ana.

Hi havia una perruqueria de dones a la carretera i era  de ROSA Y MARI. La JOYERÍA Y RELOJERÍA RUBI tenia “venta al contado y a plazos”. Al carrer José Antonio estava CALZADOS BOLUFER, hui dsapareguda, i la relojeria plateria SARITA estava al carrer Estació.

A la carretera encara funcionava la fàbrica d’articles de palma i palla VIUDA DE VICENTE SALVÁ i al carrer Xaló, on hui té la perruqueria Julián, sa mare ROSITA SIGNES tenia la de “señoras”. La fàbrica de mobles JUAN CASELLES PEDRÓS estava al carrer Calvo Sotelo i tenia el telèfon 49 i a la Plaça Espanya funcionava el hui desaparegut AUTOSERVICIO SPAR de Jaime Signes Fornés. Al mateix lloc que hui estava al carrer José Antonio (hui La Bassa) la perruqueria de senyores AMPARO.

JUAN BAUTISTA PONS LEYDA tenia la reconeguda “fàbrica de muebles y artículos de junco, médula y mimbre”. El telèfon de les oficines era el 24. Molt proa d’aquesta JULIÁN MONFORT LEYDA tenia “fábrica de artículos de palma, paja, mimbre y plástico” a més de “frutos secos”. Finalment, al carrer Doctor Gómez Ferrer –enfront de Correus i Telègrafs- estava “ESTABLECIMIENTOS JUPE, Juan Monfort Signes”. Tenia “perfumeria, calzados y confecciones”.

(Dijous continuaré amb la segona part i més propagandes de 1965).

A la imatge, una composició de fulles d’aquell programa de 1965.

FONT: col·lecció de programes, publicitat del programa de 1965 (BPM de Gata). 

0 comentarios