Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA FESTERA LOCAL DE GATA. AQUELLS PROGRAMES, FESTES, CANTANTS...HUI 1954, 1955, 1956 ( II )

HISTÒRIA FESTERA LOCAL DE GATA. AQUELLS PROGRAMES, FESTES, CANTANTS...HUI 1954, 1955, 1956 ( II )

Si ahir acabavem a les festes de 1947, hui fem un bot de set anys i continuem descobrint aquells programes de fa quasi set dècades i les festes patronals de Gata. Vegem tres anys amb molta festa.

1954: Bous a la Plaça Nova

El programa fester tenia 4 fulles. Actuava la banda de Museros i es feia la I Exposició de Pintura. A destacar que els bous es feien a la Plaça Nova, eren els "elementos" com es deien abans. I a la festa dels fadrins li deien Dia de la Juventud, coses de la post-guerra.

1955: Arreplegà de la barxa i alborada de focs artificials

El pressupost fester, aixina ho deia al programa, eren quasi 40.000 pessetes. Els festers havien fet un festot amb un dels símbols artesans més importants del poble, les barxes. L’alborada, l’arreplegà de la barxa i el discurs de la comissió era tot una declaració d’intencions de fer famosa la llata. Els festers anaven arreplegant barxes, que havien fet les famílies del poble, per a vendre-les i traure diners per a sofragar les festes. El carrer guanyador tindria la festa de "la exaltación de la llata". Presidia les festes Julián Monfort Feliu i era l’alcalde Vicente Mulet Redal. La programació era molt extensa. El 24 de juliol s’acomiadava el crist del veïnat de l’ermita i del 28 de juliol al 5 d’agost es feia el novenari a l’església. No faltaven els "elementos tradicionales" als dos sectors, raval i centre del poble, i un passacarrer per a l’ofrena amb la nostra banda. Per primera vegada el 5 d’agost es feia l’alborada de focs artificials: els coets voladors eixirien a una hora determinada i per mitja hora de tots els terrats, cases, balcons i llocs del poble. La festa dels fadrins tenia una octavilla apart i als anys que corrien s’intentava amb el valencià. Cite textualment el que deia al final: "Desichantvos un día molt divertit y molta felisitat, es despedix de vosatros, hasta l’any que ve, si Deu vol La Comisió".

1956: carrers i façanes engalanades

El programa de festes tenia 6 fulles i un sol article. Els carrers lluïen engalanats, també les façanes. Es feia l’actuació de danses de la secció femenina de la falange (FET i las JONS) d’AlacAnt, Xàbia i Gata.

FONTS: Programes de festes i fulls 1955, biblioteca. / Fotos arxiu. 

0 comentarios