Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HUI COMENCEN ELS DARRERS DIES: Carnestoltes 2011.

Hui és el Darrer Dijous i cal fer un incís i una reflexió. Els gaters podrïen reinvidicar més la denominació festera de DARRERS DIES i no Carnaval i Carnestoltes. Els cartells que tots els anys anuncien els actes diuen sempre Carnestoltes, quan Gata té la particularitat de dir-se "Darres dies" (que significa últims dies abans de la Quaresma).

Dit això dir que els "darrers dies" tenen més d’un segle d’existència i quan el Carnaval estava prohibit els darrers dies no. La festa era distinta. S’ajuntaven parelles, famílies, anaven a sopar, com el cas de hui i el darrer dimarts.

Però anem al gros de la festa. Demà divendres seran els xiquets de l’escola els que eixiran amb les seues disfresses. Serà l’hora del Carnestoltes infantil escolar. Darrer dissabte hi haurà doble sessió festiva, organitzada per la Comissió de Festes 2011 i la regidoria de Festes. Per la vesprada, a la Plaça Vella o Plaça de l’Església concentració dels xiquets per a desfilar fins el Passeig d’Alacant. Allí hi haurà xocolatada i animació infantil. Ja per la nit, els majors prendran l’Avinguda, el Passeig per tal de fer la festa de les disfresses.

I Darrer Dilluns i Darrer Dimarts no hi ha escola, són festes escolars. I el darrer dimarts algunes quadrilles de fàbriques, ja es conten amb els dits de les mans, d’amics, aniran de dinar o de sopar. Serà el final dels Darrers Dies.

A Gata, per fer-ho bé s’hauria de fer el Soterrament de la Sardina dimarts, el Darrer Dimarts, i no dissabte que ve dia 12, però s’imposa el què tots fan i no els costums tradicionals...

¿Què troben d’això?.   

5 comentarios

JJ -

Això està mes que clar, jo almenys així ho faré.
Aquest com aquests donen gust!

CRONISTA DE GATA -

Com va JJ?:
Si efectivament. Ja no estan els temps, els estudis i el treball per anar perdent dies entre setmana. La tradició ací la podrïem trencar en benefici de la situació que vivim, però allò de DARRERS DIES hi hauria que reivindicar-ho ja.

JJ -

Hola, com va?
Coincidim tots amb això de que s'ha de dir darrers dies al que actualment coneguem per carnestoltes. Es una cosa que ens identifica com a poble i posaro en pràctica seria recuperar un fet important de la nostra cultura local. Fins açí bé.

Però discrepe quan dius que hauriem de posar l'enterro de la sardina (i dic enterro, a pesar de que siga un castellanisme) el dimarts.
Val que també forme part de la tradició i que això seria lo "correcte", pero hem d'admetre que els temps han canviat i ja no podem aplicar moltes coses del passat al present.
Posar aquest esdeveniment un dia entre semana, significaria que ja no aniria practicament gent (treballarien el dia seguent) i a més s'aprofita mes la festa si la racionem en dos semanes (hi ha que pensar en tot).


CRONISTA DE GATA -

Gràcies AMANT DE LA VERITAT per recolzar la idea, que molts i també vull incloure a l'Ajuntament, sabent que són els DARRERS DIES, li anomenem CARNESTOLTES i així estem a la mateixa ratlla que els altres pobles. Doncs no senyor, cal fer nostre el què sempre ha estat nostre i punt...

l'Amant de la veritat -

El que jo trobe sobre això es, pura i simplement, que tens tota la raó del mon. Ja no pot ser més veritat el que dius. Efectivament, quan en els altres pobles encara no havien sentit parlar ni de lluny de carnestoltes, els gaters feiem tot el possible per anar de festa a les casetes. Tan sols comentar-los als forasters, veins dels pobles de la ordalía, el tema dels darrers dies, els resultava estrany. Tot i aixó, per a nosaltres eren uns dies "sagrats", que no podiem deixar escapar per res del mon. Fins el punt de que quan erem estudiants d'institut, jo a Xàbia, ens la "fugavem" per poder sortir de "paella" amb els companys a qualsevol caseta. Crec que des de l'Ajuntament s'hauria de retraure aquesta denominació de darrers dies amb la que els gaters sempre i desde fa moltissims anys els hem anomenat, últims dies abans de la quaresma.
Així, doncs, et vaig costat amb tot el que has comentat i espere que es sumen a la crida molta gent de Gata que, sense dubte, sab d'avantmà que es així.

Reivindiquem lo nostre. En avant, a Gata les carnestoltes....DARRERS DIES (per sempre més).

Salutancions