Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS (Comença la Setmana Santa)

DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS (Comença la Setmana Santa)

La processó canvia l’itinerari per les obres de la plaça

Hui és Diumenge Rams, fa un dia excepcional i a més amb el canvi d’hora encara no ens ha acostumat el cos. DIUMENGE RAMS, QUI NO ESTRENA NO TÉ MANS, diu el refranyer popular.

GATA DE GORGOS, com tots els pobles, es prepara per a viure la Setmana Santa 2015, que ha començat ja amb la primera missa a les 9 hores i continuarà amb la processó dels Rams a les 12,30 hores. Un canvi d’itinerari per les obres de la Plaça de l’Església. Des de la Plaça Nova, on es procedirà a la bendició de rams de palmes i olivera, es passarà per un tram del carrer Signes, pel carrer Sol i carrer Nou fins la porta lateral -la que ara és l’entrada a tots els actes i misses- de l’església parroquial.

Però anem a la part tradicional i folklòrica. A Gata des de sempre el Diumenge de Rams ha sigut el dia dels FOGUERILS. La Comissió de Festes 2015 ha organitzat un Dinar Popular per a les 14 hores a l’antic camp de futbol de Les Sorts. Hi haurà ració de paella, música ambiental i més coses...celebrant l’arribada de la primavera, el bon temps.

Però, tornant al refranyer de hui, coneixeu l’origen del refrany d’estrena i de les mans?. Vos el conte. El trobem a un blog que es diu: "Blog Hombre refranero" i que tradueix del comentari en castellà:

"Hui comença la Setmana Santa dels catòlics, en la qual es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesús. Esta setmana de dol (especialment a partir del dijous) i de final de la quaresma comença paradòjicament amb un dia d’alegria i d’exhibició.

Litúrgicament, direm que es commemora l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, segons narra l’evangeli de san Marc, a lloms d’un burro. Donat que la Setmana Santa sol coincidir amb la fi de l’hivern i el principi de la primavera, per tota Espanya s’ha tradicionalitzat el fer processons i celebracions d’este dia, i era fins fa unes dècades, una data d’especial celebració en la que s’aprofitava per a posar-se cada un les seues millors gales i inclús per a estrenar la roba de la nova temporada.

D’ahí el sentit del refrany, pues qui no podia permetre’s estrenar res en esta data era pobre (no tindre mans, en el sentit de no tindre treball) i a més no sabia cosir (no tindre mans en el sentit de ser incapaç de fer-se la roba)".

FONT: Résped (2009). Blog Hombre refranero. Article: Domingo de Ramos, quien no estrena no tiene manos" (5-4-2009). Internet.

0 comentarios