Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( V )

HISTÒRIA DEL POBLE: ELS NOSTRES CEMENTERIS ( V )

Capítol V.- El primer cementeri municipal (1932-...)

(A la imatge, vista parcial del cementeri després de la nevada del 26 de gener de 2005)

L´any 1932 i amb la bendició del prevere N´Alejo Sendra Tarrazó s´inaugurà el primer cementeri municipal, encara en ús. El de Gata té la particularitat de tindre als seus carrers una teulada i no banyar-se les caselles ni làpides. Està a la partida Ecles, junt amb la camí que ix de l´Avinguda de l´Ermita i passa per les Costeres acabant a la bassa de regar, ja a la recta de la carretera de Xàbia. El cementeri té 1.310 metres quadrats. 

El primer nitxol fou ocupat l´1 d´agost de 1932. La capacitat màxima, ja coberta, però que encara es posen cadàvers de familiars ja reposant en aquest, és de .1670 nitxols. El total de difunts al cementeri primer municipal és difícil nomenar-los, però superaran els 2.500. També es conserven algunes tombes soterrades a terra, de la imminent post-guerra. Es sap que set rectors van ser soterrats a aquest cementeri a la passada contienda civil, però després van ser exhumats a una zanja comuna i dos a caselles. La proporció dels nitxols es d´un rectangle que rodant té les parets plenes i al mig diverses files. El rectangle ocupa 1.100 nitxols amb una altura de 5. En 1981 es van fer 90 nitxols més en files al mig. Després a l´any següent 90 més. Així fins un total de vuit files.

En el centre del cementeri primer municipal hi ha un carrer de xiprers i una creu. A mitat del cementeri, a la part dreta, sempre mirant des de l´entrada, hi ha un xicotet panteó de la familia dels "Tenders" amb un altaret.

Aquest cementeri municipal primer té comunicació a mitat de la part esquerra amb el segon municipal, del qual ja parlaré demà, per mig d´un accés elevat degut al terreny.

  

0 comentarios