Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

UN MOSSET D'HISTÒRIA GATERA CADA DIA

ELS MATEIXOS ANYS TÉ EL TREN A GATA QUE EL CASTIGAT ARBRE DE LA RANA, 1915-2021 (Un mosset d'història gatera...)

ELS MATEIXOS ANYS TÉ EL TREN A GATA QUE EL CASTIGAT ARBRE DE LA RANA, 1915-2021 (Un mosset d'història gatera...)

L’any 1915 va ser històric per a Gata. D’això enguany en fa 106. Dos fites principals es van donar eixe any: l’arribada del tren a Gata i la plantà de l’arbre de la Rana. Va ser un altre mosset d’història gatera.

L’11 de juliol de 1915 s’inaugurava el tram del tren entre Altea i Dénia. Ara ja fa uns quants anys que no el vegem passar per les obres entre Teulada i Dénia. Serà enguany l’últim? Serà el 2022?. Però, un altre aconteixement es va donar a la partida la Rana, al costat de l’antic llavador. El metge titular Francisco Moratal, que després seria també alcalde, va sembrar dos espècies de eucaliptus. Una d’elles no va resistir els embats dels temps. L’altre, malgrat a ser castigat per nevades, vent i, sobre tot, l’incendi de l’estiu passat, ahí perdura contra tots els enemigs.

Però, en 1915, que passava més pel poble?. Eixe mateix any s’obria l’estació telegràfica del poble de Gata. També s’obria la centenària tenda de "Ca Bernat". Regentava la parròquia el rector Don José María Catalá Llorente, que havia arribat dos anys abans. A l’Ajuntament estava d’alcalde José Signes Diego. Eixe any, el 28 d’octubre, faltava el secretari Francisco José Signes Signes i el substituïa interinament Emilio de Signes Diego. El poble tenia de pressupost municipal al voltant de 37.000 pessetes i en sessió plenària que la línia de la Guàrdia Civil es traslladara de Pedreguer a Gata, ja que aquesta era centre de demarcació.

FONTS: Extracte de l’article meu del programa de festes 2015: "Centenari del Trenet de la Marina. Inauguració del TRAM ALTEA-DÉNIA 11 de juliol de 1915".  // A la composició: retall de l'article de Manuel Maluquer de la Revista de Obras Públicas: "Ferrocarril de Villajoyosa a Dénia. Inauguración". Pàgina 359.    

QUASI DOS MILIONS I MIG DE KILOS DE PANSA VENIA LA C.A.S. EN LA TEMPORADA 1960-61 (Un mosset de història gatera, dia a dia)

QUASI DOS MILIONS I MIG DE KILOS DE PANSA VENIA LA C.A.S. EN LA TEMPORADA 1960-61 (Un mosset de història gatera, dia a dia)

He tingut accés, gràcies al veí gater José Pons Gil, a l’extracte del compte de resultats de la campanya de pansa 1960-1961, quan era el cap (president) de la C.A.S. l’empresari gater Juan Bautista Pons Leyda; tresorer Vicente Peris Barber i Secretari Juan Gayá Sastre. La campanya 1960-61 es va vendre un total de 2.435.146,50 kilos de pansa, que van lliurar les Cooperatives associads a C.A.S. Eixa quantitat va supondre un total de 28.185.708,89 pessetes. Als llauradors collidors de pansa se’ls va pagar eixa campanya a 8,55 pessetes el kilo. El pressupost d’eixa campanya de la C.A.S., en total, va ser de 28.185.708,89 pessetes.

És un altre mosset de la història gatera, en aquest cas, història agrícola-econòmica del poble, per mig de la C.A.S. (Cooperatives Agrícoles Sindicales), que tenia la seu a Gata i que abarcaba no sols a pobles de la Marina Alta sino també a alguns de la província de València productors de raïm. Quan el raïm i la pansa estaven a l’alça...

FONTS: Documentació personal de José Pons Gil. // Arxiu, Fotografies antigues (Gata en el record) -295- publicada al blog el 2-2-2011.   


GATA, GENER DE 1954: BENDICIÓ DE LES 14 ESTACIONS DEL CALVARI PÚBLIC (Un mosset de la història gatera, dia a dia)

GATA, GENER DE 1954: BENDICIÓ DE LES 14 ESTACIONS DEL CALVARI PÚBLIC (Un mosset de la història gatera, dia a dia)

Un altre mosset d’història, en aquest cas trobada a l’Arxiu Parroquial. Era dimecres 27 de gener de 1954. El rector de la parròquia de Gata, Don Manuel Castelló Quilis i el seu germà Francisco, els "Germans Quilis" com se’ls coneixia, va procedir a la bendició de les catorze estacions del Via Crucis per la pujada del Calvari a l’ermita. A l’Arxiu Parroquial es llig: "Fue reconstruído y bendecido el tradicional "Calvari", que se halla junto a la ermita del Cristo, en la Iglesia del Calvario". Dies abans, la Secretaría de Cámara y Gobierno de l’Arquebisbat de València, amb el nº de Registre 669 donava el vist-i-plau: "Nuestra autorización y licencia para que puedan reconstruirse las estaciones del Calvari Público".

FONTS: Foto i documentació Arxiu Parroquial. Publicació de L’Arxiu Nº 1, del 20 de juliol de 2005, Especial Santíssim Crist del Calvari patró de Gata amb el títol: "Fotografías con historia (1952)".

RIUADA FORTA A GATA EN 1977, PER LES PLUGES DE CAP D'ANY (Un mosset d'història gatera cada dia, 2-1)

RIUADA FORTA A GATA EN 1977, PER LES PLUGES DE CAP D'ANY (Un mosset d'història gatera cada dia, 2-1)

Segon "mosset" de l’any de la història gatera. Fa 44 anys, un episodi de pluges va provocar que el dia d’Any Nou de 1977 "vinguera" el riu. Tal dia com hui, dos de gener, encara es feia notar la riuada. El pas de 1976 a 1977 havia estat passat per aigua. La fotografia d’arxiu antiga que acompanya el "mosset" mostra al veïnat dalt del pont de les Alcolaes com és costum quan "ve" el riu.

FONTS: testimonis i records orals.

EL DIA DE CAP D'ANY DE 1899 VA BAIXAR EL CRIST A GATA (Un mosset d'història gatera cada dia, 1-1)

EL DIA DE CAP D'ANY DE 1899 VA BAIXAR EL CRIST A GATA (Un mosset d'història gatera cada dia, 1-1)

La nova sèrie del blog UN MOSSET D’HISTÒRIA GATERA CADA DIA comença hui dia primer de gener encetant l’any. Intentaré, encara que no sempre, que l’article faça referència al dia en que es publica al blog el "mosset". Hui si que concideix. El primer "mosset" de l’any es refereix al patró del poble de Gata, el Santíssim Crist del Calvari.

DIA DE CAP D’ANY DE 1899. EL SANTÍSSIM CRIST BAIXA AL POBLE (fa 122 anys)

La informació la coneguem gràcies als diaris valencians de l’època, Las Provincias i El Mercantil Valenciano, que dies abans anunciaven l’excepcional jornada de baixada del patró al poble de Gata. Hi havia un motiu, la feligresia havia costejat la reforma de l’ermita: pintura, estucat, doració de la capella i altar. El rector que aleshores regentava la parròquia D. José García Mestre va prendre la iniciativa de que el remat d’aquella obra tinguera un colofó final. El Crist baixaria al poble el dia de Cap d’Any i es faria processó per tots els carrers del poble.

L’últim dia de 1898, per la vesprada, hi hagué vol de campanes, passacarrer i serenata per la banda del poble. L’endemà diumenge, el dia primer de l’any 1899, de bon matí es va fer una missa solemne a l’esplanada. La càtedra l’ocupà el jove orador sagrat Don José María Sastre Puigcerver, A primeres hores de la vesprada, el Crist va baixar en processó des de l’ermita al temple parroquial; des d’allí va recórrer els carrers com ho feien la resta de processons. De tornada, es van disparar un castell de focs artificials i una traca, acabant una jornada atípica que els diaris van calificar de "mul solemne y altament religiosa".

FONTS: Diari El Mercantil Valenciano, 26/12/1898. Diari LAS PROVINCIAS 29/12/1898. // Col·laboració: Juan Bautista Codina Bas. // Article meu del Programa de Festes Gata 2014: "DOS SEGLES I MIG DE FESTES PATRONALS A GATA els inicis (1762-1899)" (extracte).