Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

ELS MATEIXOS ANYS TÉ EL TREN A GATA QUE EL CASTIGAT ARBRE DE LA RANA, 1915-2021 (Un mosset d'història gatera...)

ELS MATEIXOS ANYS TÉ EL TREN A GATA QUE EL CASTIGAT ARBRE DE LA RANA, 1915-2021 (Un mosset d'història gatera...)

L’any 1915 va ser històric per a Gata. D’això enguany en fa 106. Dos fites principals es van donar eixe any: l’arribada del tren a Gata i la plantà de l’arbre de la Rana. Va ser un altre mosset d’història gatera.

L’11 de juliol de 1915 s’inaugurava el tram del tren entre Altea i Dénia. Ara ja fa uns quants anys que no el vegem passar per les obres entre Teulada i Dénia. Serà enguany l’últim? Serà el 2022?. Però, un altre aconteixement es va donar a la partida la Rana, al costat de l’antic llavador. El metge titular Francisco Moratal, que després seria també alcalde, va sembrar dos espècies de eucaliptus. Una d’elles no va resistir els embats dels temps. L’altre, malgrat a ser castigat per nevades, vent i, sobre tot, l’incendi de l’estiu passat, ahí perdura contra tots els enemigs.

Però, en 1915, que passava més pel poble?. Eixe mateix any s’obria l’estació telegràfica del poble de Gata. També s’obria la centenària tenda de "Ca Bernat". Regentava la parròquia el rector Don José María Catalá Llorente, que havia arribat dos anys abans. A l’Ajuntament estava d’alcalde José Signes Diego. Eixe any, el 28 d’octubre, faltava el secretari Francisco José Signes Signes i el substituïa interinament Emilio de Signes Diego. El poble tenia de pressupost municipal al voltant de 37.000 pessetes i en sessió plenària que la línia de la Guàrdia Civil es traslladara de Pedreguer a Gata, ja que aquesta era centre de demarcació.

FONTS: Extracte de l’article meu del programa de festes 2015: "Centenari del Trenet de la Marina. Inauguració del TRAM ALTEA-DÉNIA 11 de juliol de 1915".  // A la composició: retall de l'article de Manuel Maluquer de la Revista de Obras Públicas: "Ferrocarril de Villajoyosa a Dénia. Inauguración". Pàgina 359.    

0 comentarios