Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

EL DIA DE CAP D'ANY DE 1899 VA BAIXAR EL CRIST A GATA (Un mosset d'història gatera cada dia, 1-1)

EL DIA DE CAP D'ANY DE 1899 VA BAIXAR EL CRIST A GATA (Un mosset d'història gatera cada dia, 1-1)

La nova sèrie del blog UN MOSSET D’HISTÒRIA GATERA CADA DIA comença hui dia primer de gener encetant l’any. Intentaré, encara que no sempre, que l’article faça referència al dia en que es publica al blog el "mosset". Hui si que concideix. El primer "mosset" de l’any es refereix al patró del poble de Gata, el Santíssim Crist del Calvari.

DIA DE CAP D’ANY DE 1899. EL SANTÍSSIM CRIST BAIXA AL POBLE (fa 122 anys)

La informació la coneguem gràcies als diaris valencians de l’època, Las Provincias i El Mercantil Valenciano, que dies abans anunciaven l’excepcional jornada de baixada del patró al poble de Gata. Hi havia un motiu, la feligresia havia costejat la reforma de l’ermita: pintura, estucat, doració de la capella i altar. El rector que aleshores regentava la parròquia D. José García Mestre va prendre la iniciativa de que el remat d’aquella obra tinguera un colofó final. El Crist baixaria al poble el dia de Cap d’Any i es faria processó per tots els carrers del poble.

L’últim dia de 1898, per la vesprada, hi hagué vol de campanes, passacarrer i serenata per la banda del poble. L’endemà diumenge, el dia primer de l’any 1899, de bon matí es va fer una missa solemne a l’esplanada. La càtedra l’ocupà el jove orador sagrat Don José María Sastre Puigcerver, A primeres hores de la vesprada, el Crist va baixar en processó des de l’ermita al temple parroquial; des d’allí va recórrer els carrers com ho feien la resta de processons. De tornada, es van disparar un castell de focs artificials i una traca, acabant una jornada atípica que els diaris van calificar de "mul solemne y altament religiosa".

FONTS: Diari El Mercantil Valenciano, 26/12/1898. Diari LAS PROVINCIAS 29/12/1898. // Col·laboració: Juan Bautista Codina Bas. // Article meu del Programa de Festes Gata 2014: "DOS SEGLES I MIG DE FESTES PATRONALS A GATA els inicis (1762-1899)" (extracte).  

0 comentarios