Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol VI, el seu enterro a Gata -I-)

JAIME COSTA SIGNES (Jaumet de Carnero) (1934-1957): UNA VIDA TRUNCADA PER UN ACCIDENT A LA MILI (Capítol VI, el seu enterro a Gata -I-)

(PODEU FER MÉS GRAN LA COMPOSICIÓ, PUNXANT ACÍ)

Deuria ser el 24 de gener, tal dia com demà, de fa 57 anys, l’any 1957, quan el poble de Gata es va paralitzar. No era per a menys. Portaven a "Jaumet de Carnero", al jove mort per les grans ferides al ventre ocasionades a Bunyol, al destacament d’artilleria, junt a altres set companys.

El portaven al poble, per a donar-li terra com diuen en molts pobles, en el nostre per a fer-li l’enterro, un enterro que va ser una impressionant mostra de condol, com ja he comentat en altres capítols. Comerços i entitats de tota classe van tancar les portes, es tractava de honrar la memòria de Jaume a les últimes hores, abans del seua acomiadament. 

Si recordeu, al capítol d’ahir veíem com van ser les últimes hores de Jaume. Hui, es fa el silenci. Es massa la serietat, la tristor que envoltava el poble. Jaume va ser traslladat a sa casa o més ben dit a Casa del ti Jaume Carnero, al carrer Duquessa d’Almodóvar. El seu cunyat havia anat a València, per fer-se càrrec del cos, a l’Hospital Militar. La caixa venia blindada. Era blanca, com corresponia a un jove mort de 22 anys, a tres mesos de complir-ne 23.

Com la documentació fotogràfica de la família és molt completa, tractaré d’explicar-vos les quatre fotografies que vegeu hui a la composició.

1ª imatge, dalt a l’esquerra (la més gran): Arriba el fèretre davant l’Ajuntament. Porten la caixa els joves amics de Jaume. Alguns no havien ni anat encara a la mili. Tota la comitiva la constituïen els homes, les dones arribarïen -com era el costum- més tard a l’església. El carrer Duquessa d’Almodóvar està ple. La parada és obligatòria. Passen per davant l’Ajuntament. Mireu l’ensenya nacional a mitja "asta" i un crespó negre. Els xiquets amb les corones han quedat a un i altre costat, també els tres rectors, dos d’ells estan davant la façana. Reconec a Don Vicente Llopis Bertomeu. També està a eixe costat Don Vicent Costa "l’organiste" amb ulleres i portant un llibret de cançons fúnebres a les mans. D’esquena els tres escolans, el major que porta la creu es Eduardo, els dos més menuts porten els cirials.

2ª imatge, baix a l’esquerra: molt semblant a l’anterior. No es veuen els escolans.

3ª imatge, dalt a la dreta: la comitiva ja s’ha posat en marxa cap a l’església. Encapçala la creu i els cirials, torna a veure’s Don Vicent i el clero, xiquets que porten corones.

4ª imatge, baix a la dreta: és la més testimonial per a conéixer els amics, el dol i les autoritats. El pare de Jaume va a la comitiva, també el seu cunyat -a este el vegeu amb un mocador a les mans-. Observem les autoritats, són civils i militars. L’alcalde Vicente Mulet "Paresant" -amb ulleres- està planquejat per un alt comandament de l’Exercit i "el mestre Borrell" al costat. Darrere d’ell un comandament de la Guàrdia Civil i tota la Corporació. També reconeguem a Don Elies el farmacèutic, a Pepe el Sastre, a Paco "Tender", a l’algutzil, a Pedro Frasés.

(Demà divendres continuarem coneixent més detalls del sepeli a Gata de Jaime Costa Signes (Jaumet de Carnero), sobre tot amb els tesimonis gràfics.

 FONT: documentació fotogràfica aportada per la família Font Costa.  


0 comentarios