Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

DIA DE LA DONA TREBALLADORA, 8 MARÇ. Gatera destacada. Primera dona regidora.

DIA DE LA DONA TREBALLADORA, 8 MARÇ. Gatera destacada. Primera dona regidora.

El dia 8 de març es commemora a tot el món el Dia de la Dona Treballadora. La dona gatera ha estat sempre treballadora a casa amb les palmes, fent barxes. Si parlaren els portals de Gata, centenars de dones fent barxes, metres i metres de barxes. Al camp escampant raïm, anant a collir ametlles i garrofes, al que es presentara.

Com a representant de totes, he buscat la primera dona regidora del segle XX. Aquells temps eren difícil. Que una dona es dedicara a la política local tenia, si cap, més mèrit. Després d’ella van seguir algunes poques fins ara que tenim una alcaldessa dona i cinc regidores dones. Total sis de tretze membres de la Corporació Municipal són dones.

Com a gatera destacada tenim hui, Dia de la Dona a MARÍA ANTONIA COSTA MARTÍ. Va ser la primera regidora de Gata. Va nàixer el 10 de juliol de 1916 i va morir el 25 de gener de 2008, fa tres anys. Va estar com a regidora a la legislatura 28 del segle XX, cinquena corporació de terços representatius, del 2 de febrer de 1964 al 4 de febrer de 1967. Era del Terç Corpòratiu, a l’igual que l’alcalde Julián Monfort Calatayud. Tenia, a més, de companys al Primer Tinent Alcalde Pedro Frasés Pedro, del terç sindical; al segon Tinent Alcalde Jaime García Martí, del terç familiar i als regidors: Gregori Oliver Grimalt (Terç Familiar); José Boronat Monfort (Terç Familiar), Julián Monfort Soler (Terç Sindical ), Francisco Mengual Grimalt (Terç Sindical ) i Alfredo Monfort Pedro (Terç Corporatiu).

FONT: Plenaris Municipals, Arxiu Gata.

 

0 comentarios