Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

¿SABIEU...? que al setembre de 1908 una Crònica de Viatge descrivia Gata ( I )

Un dels diaris que vaig seguint i publicant per a tots vosaltres, gràcies a la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura, en versió digital, publicava el dia 30 de setembre de 1908 una "Crónica de viaje" en la que GATA era un dels pobles per on el viatger escriptor comença en un dels paràgrafs: "Estábamos a la vista de Gata...". Després dubta molt del nom del poble, inclús diu que no tindrà res a veure el nom amb el caràcter dels seus habitants. Deia una frase que, encara hui ailladament existeix aquest costum: "Curiosillos, asomaban los bien parecidos y risueños rostros por todos los huecos". I deia l’autor de la crònica un tant socarronament: "¿Será una de sus distracciones inocentes fiscalizar la llegada de los viajeros?.

A l’entrar al poble deixa entendre que els carrers estaven empedrats. Exageradament compara "la trencà de l’ametla" (cal dir que estavem a final de setembre de 1908) amb una "arca", una "pedrea" o un concurs de traca. Deia el cronista que des d’Alacant a Dénia sols hi havia dos cultius: pansa i ametla.

A Gata van fer parada carruatge i passatjers. Descriu un "mostrador abierto en el amplísimo vestíbulo con gigantes pilares de un caserón enorme que sirve de posada, y donde está la administración de los coches". Seria en aquella època l’Hostal de San Miguel, que estava a l’entrada del carrer La Bassa.

(Continua demà...)

FONT: "La Correspondencia de Alicante: diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa" Any XXV Nº 8.367 del 30 de setembre de 1908.

0 comentarios