Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( I )

UNA PARRÒQUIA DE 437 ANYS. SANT MIQUEL ARCÀNGEL DE GATA ( I )

Encete ací una sèrie de tres fragments de la història de la parròquia. Durant hui, demà dia de sant Miquel i despusdemà, tractaré d´introduir-los en aquesta església amb 437 anys d´història. 

Tres dades marquen l´inici de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel de Gata. En 1573, Gata es desmembra de Dénia i és Vicaria independent. En 1574, per mitjà del rei Felip II, amb llicència del papa Gregori XIII, a la Vicaria de Gata se li dóna  la categoria de “Curato” i és d´ascens de primera. En 1582, es beneïda l´església parroquial, pel primer rector “párroco” Mossen Antich Ferrer. S´ignora la data de possessió d´aquest rector. És el primer que es feia menció en el Llibre de les Visites Pastorals girades a aquesta parròquia. Es desconeix s´hi hi va haver rectors anteriors a ell. El que si hi va haver foren vicaris al front d´aquesta, des de 1573. Mossen Antich Ferrer estava al front de la parròquia en 1578, però residia a Xàbia. Fou rector d´esta parròquia amb llicència del arquebisbe de la diòcesis, En Joan de Ribera, hui ja declarat sant. En juliol de 1582 va beneir l´església parroquial. Va regir els destins parroquials de Gata fins 1591.

Passant a finals del segle XVII (1691), el 2 de desembre d´aquest any, naix Antoni Vicent Mulet i Monfort, frare rector fill de Gata, que va donar després el Crist, patró del poble, a Gata. Fou Beneficiat de la catedral de València. Després passà a Dénia. Va morir en esta ciutat el 22 de novembre de 1770, quan contava amb 79 anys de edat. Fill ilustre de Gata, ja que donà al poble la imatge del Crist del Calvari, segons reflexava el Llibre de Visites Pastorals. Impulsà la construcció de l´ermita per a “cobijar” la imatge del patró (1762-1770). Ell mateix pujà la imatge i la col·locà en el camarí de l´ermita en 1764. El pare Mulet tenia aleshores 73 anys. L´ermita del Crist fou beneïda el 12 de febrer de 1770, el mateix any en el qual va morir. Els veïns de Gata li van dedicar un carrer a la seua memòria. L´any 2012 es commemorarà el 250 aniversari d´aquesta data, la construcció de l´ermita per l´arribada del Crist a Gata.

 

0 comentarios