Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: Hui dia 20 és Sant Sebastià i Sant Fabián.

SANT SEBASTIÀ fou un sant francés nascut l’any 256 i mort a Roma el 288. Era militar i va ser màrtir. Soldat de l’Imperi Romà que fou martiritzado a Roma per preferir a Crist que a l’emperador. Condenat a ser acribillat a fletxes va sobreviure i al tornar a donar testimoni de la seu fe, va ser llatigat fins la mort.
La iconografia popular i també a la nostra comarca i al nostre poble el representa amb fletxes en el moment del martiri. Era costum a les entrades del poble posar un Sant Sebastià. Ara hi ha molts carrers que porten el nom a la nostra comarca. El poble més prop és Xàbia que li fa festes, també a Murla que té una ermiteta a mitjan muntanya del cavall Verd.
A Gata es diu que hi havia un Sant Sebastià al carrer La Bassa enfrontant al carrer Xaló, perquè allí era una de les entrades del poble.

També és hui la festa de SANT FABIÁN, que fou papa al segle III. També màrtir, Déu el va cridar al pontificat i va donar exemple de fe y virtud, sofrint el martiri a la persecució sota l’emperador Decio. El seu cos fou soterrat aquest dia de l’any 250 al cementiri de Calixto, a la via Apia de Roma.

I de refranys si que en tenim que fan referència al sant de hui, Sant Sebastià. Us en pose tres que també fan referència al dia:

PER SANT SEBASTIÀ, UNA HORA MÉS DE CAMINAR.
PER SANT SEBASTIÀ, UNA HORA MÉS DE DIA HI HA.
PER SANT SEBASTIÀ, MITJA HORA MÉS SI FA NO FA.

FONTS: www.santopedia.com i www.uib.es.

0 comentarios