Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

SANTS I REFRANYS: DILLUNS DE PASQUA. Hui és Sant Marc. 25 d'abril: Mal d'Almansa.

Teníem hui algunes coses per celebrar:

DILLUNS DE PASQUA: Segon dia de Pasqua. Festa a la Comunitat i al poble de Gata. Tots han eixit al camp, als bars i on s’ha pogut. Mal dia fins migdia, inclús amb pluja. A la vesprada ha millorat el temps.

SANTORAL:

Ja ho parlava ahir en un refrany. Hui és SANT MARC evangelista. De Jerusalem es sap que va morir l’any 68 màrtir. En primer lloc va seguir a Sant Pau, a Jerusalem, en el treball apostòlic, i més endavant va seguir els passos de Sant Pere, que el crida el seu fill. Es diu que el seu evangeli recull la catequesis de Pere als romans i que fou el que instituí l’Església d’Alexandria al segle I.

25 D’ABRIL:

"Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança". A la Batalla d’Almansa (25 d’abril de 1707) les tropes de Felip Vé derroten les de l’Arxiduc Carles d’Àustria. Estem a la Guerra de Succesió. Castellà ocupà el regne de València per dret de conquesta i el Regne de València perd tots els furs concedits fins aleshores i els són imposats els Decrets de Nova Planta.

REFRANYER:

A més del típic de hui que ja he comentat d’Almansa, us pose dos del sant de hui -recordeu que despúsahir en posava un referent a Sant Jordi i sant Marc.

PER SANT JORDI, ESPIGA D’ORDI. PER SANT MARC, ESPIGA DE BLAT.

BON SOL PER SANT JORDI I PER SANT MARC, PODRÀS BEURE EL VI A RAIG (Aquest no s’acomplix per a res aquest any).

FONTS: www.santopedia.com i altres.

 

 

0 comentarios