Blogia
CRONISTA DE GATA DE GORGOS

HISTÒRIA FESTERA LOCAL DE GATA. AQUELLS PROGRAMES, FESTES, CANTANTS...HUI 1939, 1945, 1947 ( I )

HISTÒRIA FESTERA LOCAL DE GATA. AQUELLS PROGRAMES, FESTES, CANTANTS...HUI 1939, 1945, 1947 ( I )

Estem a la recta final cap a les festes patronals. Resten sols 26 dies i anem a recordar la història festera local de Gata, basant-nos principalment en l’article que vaig publicar al programa de festes de 1990 encara en castellà i que es titulava: "Las fiestas patronales y sus programas desde 1945 hasta hoy" i en els programes escanejats que guarda la nostra biblioteca pública "Carme Miquel i Diego".

1939: Any de la Victoria.

Començaré pel programa del "Año de la victoria", la post-guerra pura i dura. Era 1939 i el programa i les arengues del mateix de la "Comisión organizadora" així ho delataven. El programa estava fet a la imprempta local de Bernardo Mulet. La programació ens dona algunes pistes interessants, com el concert de les 18:15 a la Plaça de l’església encara sense dir-se revetla o el tríduum fet al Santíssim Crist els dies 4, 5 i 6 i trencant el protocol de sempre, el dia 6 a les 22.45 hores en la Plaça del Mercat, la que després seria 18 de Julio, ball. No faltaven al programa i ben grans els símbols del "yugo i las flechas" de l’àguila i l’escut amb la llegenda "Una, grande i libre". El "Saludo a Franco! i "Viva España", els ròtuls de "1939, Año de la victoria" i "Fiestas de Agosto" completaven este singular programa de festes de l’any posterior a la guerra.

1945: Inauguren les fonts públiques del Raval.

Botem sis anys en el temps i ens situem a l’any 1945. Ens separen 77 anys de història festera del poble. El programa de festes sols tenia 8 fulles i no tenia publicitat. Per concerts que no es diguera i a llocs inusuals per a hui en dia, Plaça del Cuartel, Placa de Canalejas. Destaquem el "reparto de víveres a los pobres de solemnidad" i, sobre tot, la inauguració de les fonts públiques del Raval, que s’ubicaven a la Placeta de l’Om o Plaça de sant Antoni i al final del carrer Duquessa d’Almodóvar, enfront la panaderia.

1947: Bendició de les noves andes del Crist.

Botem dos anys i vegem que el programa de festes de 1947 augmentava a 16 pàgines. Ja hi havia publicitat i fotos. A destacar les tres cordaes que es van fer, una al carrer Moreres i dos al carrer Calvo Sotelo (hui dit carrer Signes). El dia 4 d’agost va naixar el Crist, el dia 5 es va fer processó pels carrers del poble amb motiu de la benedicció de les noves andes i el dia 6 retornava a la seua ermita.

FONTS: Programes de festes, biblioteca. // Foto Antonio Monfort, font del carrer Duquessa d’Almodóvar. 

0 comentarios